Fylkesmannen i Oppland

Høring - Ny landbruksvikarordning
Fra: Markengbakken, Karin
Sendt: 11. oktober 2007 09:49
Til: Håkon Grotli

Emne: Høring - Ny landbruksvikarordning

Pga. sykdom mv fikk vi desverre ikke anledning til å møte på høringsmøtet 5.okt.

Da vi som skal jobbe med dette her, ikke har noen anmerkninger til endringen, har vi tillatt oss å innhente svar fra to kommuner ang. høringsutkastet:

Svar fra Vågå kommune:
Når det gjelder selve forskrifta, synes jeg at vilkåret i § 2 om plikt til å ha tilstrekkelig landbruksvikarberedskap tilgjengelig burde fjernes. Antall landbruksvikarer er noe som bør gå seg til og som er svært vanskelig (for Fylkesmannen) å vurdere og sette tall på. Er ellers noe skeptisk til beregningen om at av totalt 480 000 kr i totalkostnad pr. årsverk skal brukerne dekke 230 000 kr. Dette tilsvarer 223 dager sysselsetting pr. år, noe som kan være vanskelig å få til. Erfaringene vi har er at det vil være perioder der det ikke er mulig å sysselsette landbruksvikaren. I kommunen har han/hun da kunnet gjøre nytte for seg i vaktmesterteam mv. Dette blir vanskeligere i avløserlagene, og de vil da få en udekket lønnskostnad de dagene de ikke får sysselsatt landbruksvikaren. Det er mulig det er tatt noe høyde for dette i de 480 000 kr i totalkostnad, men det kan fort bli slik at avløserlagene blir redd for å ha for mange landbruksvikarer mtp. evt. tap/udekket kostnad ved dårlig etterspørsel etter landbruksvikartjenester. Dette vil i sin tur medføre at et krav om et visst antall landbruksvikarer kan få avløserlagene til å vegre seg for å delta i ordningen. Dette siste går vel litt utover selve forskrifta (kanskje mer et jordbruksforhandlingsspørsmål om hvordan utgiften skal dekkes), men jeg synes det er greitt å få fram.

Svar fra Nordre land kommune:
Vi har luftet temaet her på kontoret. For vår kommune er dette et uheldig forslag. Vi har en ordning som fungerer meget bra.

Alle brukerne er kjempefornøyd med den beredskapssituasjonen som kommunen har. Begge våre landbruksvikarer har signalisert at de vil slutte dersom ordningen blir lagt om som beskrevet.

Hadde et håp om at ordningen kunne vært litt mer fleksibel slik at kommunene kunne få bestemme om de ville administrere landbruksvikarvirksomheten sjøl eller om de velger å la avløserlaget ta over.

 

Med vennlig hilsen
Karin Markengbakken
Fylkesmannens landbruksavdeling
Tlf.: 61 26 61 52 Faxnr: 61 26 61 36
Mailto:karin.markengbakken@fmop.no