Midlertidig stenging

Midlertidig stenging

Kommunens adgang til midlertidig stenging

Gjeldende rett

Etter § 18 kan kommunen straks sette en serveringsbevilling ut av kraft dersom dette er nødvendig for å avverge eller stanse lovbrudd, og det er skjellig grunn til å tro at bevillingen vil bli kalt tilbake etter § 19 eller fradømt etter straffeloven § 29 nr. 2. Suspensjonen av bevillingen vil vare til spørsmålet om tilbakekall av bevillingen er avgjort eller rettssak etter straffeloven er rettskraftig avgjort. Suspensjonen må imidlertid oppheves når det ikke lenger er nødvendig å sette bevillingen ut av kraft for å avverge eller stanse lovbrudd.

Departementets vurdering

Som følge av ønsket om å opprettholde kontrollen med næringen, samtidig som store deler av bransjen er unntatt fra bevillingsplikten, må ordlyden i § 18 endres slik at også serveringssteder som faller utenfor bevillingsplikten omfattes av denne stengingsadgangen. Begrepet suspensjon av bevilling erstattes av denne grunn med begrepet midlertidig stenging av serveringssted uten at dette medfører noen realitetsendringer.

Etter departementets vurdering er det behov for å opprettholde kommunens hjemmel til straks å stenge et serveringssted midlertidig dersom det er fare for permanent stenging eller fradømmelse av retten til å drive næringsvirksomhet. § 18 foreslås derfor opprettholdt, men med en noe endret ordlyd.

Det bør vurderes om det er behov for å gi kommunen hjemmel til å stenge et serveringssted midlertidig også i andre situasjoner enn i de ovennevnte. Erfaring har vist at kommunen sjelden benytter hjemmelen § 18 gir. Dette har trolig sammenheng med at § 19 er lite brukt, og at det derfor sjelden foreligger skjellig grunn til å tro at serveringsstedet vil bli stengt permanent. I dag er permanent tilbaketrekking (stenging) av serveringsbevillingen kommunenes eneste virkemiddel for å stanse ulovlig drift (suspensjonsmuligheten er i hovedsak en del av prosessen for permanent tilbaketrekking). Permanent stenging rammer den næringsdrivende, de ansatte og ofte også kreditorene hardt, og dette er et virkemiddel kommunen bør benytte med varsomhet. Etter departementets vurdering bør det derfor vurderes å gi kommunene et alternativt virkemiddel, som har til mål å stanse ulovlig drift, men som rammer mindre hardt.

For å nå dette målet foreslår departementet at det innføres en ny hjemmel for midlertidig stenging ved mindre lovovertredelser. En slik midlertidig stengingshjemmel vil ha til formål å stanse ulovlig drift, og vil ikke ha karakter av straff. Når det aktuelle lovbruddet opphører, og dette kan dokumenteres ovenfor kommunen, oppheves stengingen og driften kan fortsette som før.

En slik stengingshjemmel vil antakeligvis være særlig nyttig i tilknytning til brudd på regnskaps-, skatte- eller avgiftslovgivningen. Gjør for eksempel et serveringssted bruk av svart arbeidskraft vil dette være et lovbrudd bl.a. etter folketrygdeloven § 23-2. Kommunen vil da med hjemmel i lovforslagets § 18 kunne stenge serveringsstedet inntil forholdet er rettet såfremt det ikke er så graverende at det faller inn under § 19. Forholdet vil være rettet på det tidspunkt det ikke lenger foreligger et lovbrudd, dvs. når driften igjen er lovmessig. Ved bruk av ulovlig arbeidskraft vil serveringsstedet være stengt inntil serveringsstedet kan dokumentere innmelding av arbeidstakeren i A/A-registeret. En hjemmel for midlertidig stenging vil for eksempel også kunne være aktuell etter en kontroll hvor det avdekkes flere mindre lovbrudd, men hvor disse til sammen ikke er tilstrekkelige til å foreta en permanent stenging eller hvor dette ikke er ønskelig.

Departementet foreslår at kommunen gis hjemmel til å stenge et serveringssted midlertidig i tråd med ovennevnte, jf. lovforslagets § 18 andre ledd.

Politiets adgang til midlertidig stenging av serveringsstedet

Gjeldende rett

Etter serveringsloven § 17 har politiet hjemmel til å stenge et serveringssted for inntil fire dager dersom dette er nødvendig for a) å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser, b) for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet eller c) for å avverge eller stanse lovbrudd. Ordlyden i bokstav a) til c) er identisk med lov av 4. august 1995 nr. 53 om politiet (politiloven) § 7.

Det er opp til politiet å vurdere hvor lenge det er nødvendig å holde serveringsstedet stengt i det enkelte tilfelle, ut fra en vurdering av vilkårene i bestemmelsen og forholdene rundt den konkrete saken. Bestemmelsen sikrer at kommunen får minimum én virkedag på seg til å vurdere om det er behov for å bruke sin hjemmel til midlertidig stenging etter § 18 før stedet kan åpnes igjen.

Departementets vurdering

Et av formålene med bestemmelsen er foruten å stanse problemer der og da, å gi kommunen mulighet til å vurdere om serveringsstedet bør stenges midlertidig etter § 18 mens stedet er stengt av politiet med hjemmel i § 17. Erfaringene har vist at fire dager er kort tid for kommunene til å vurdere om vilkårene for midlertidig stenging foreligger, særlig dersom politiet stenger serveringsstedet fredag kveld. Kommunen må da innen tirsdag avgjøre om det skal foretas en midlertidig stenging.

Etter departementets vurdering bør politiets stengingsadgang utvides til syv dager. Kan serveringsstedet holdes stengt med hjemmel i § 17 i inntil en uke, vil kommunen som regel rekke å behandle spørsmålet om midlertidig stenging innen serveringsstedet åpner igjen. Dersom vilkårene etter § 18 er oppfylt vil politiets stengingsvedtak kunne videreføres i et midlertidig ev. permanent stengingsvedtak fra kommunens side. På denne måten vil drift av serveringsstedet mellom de to vedtakene hindres, og derved også den kriminelle virksomheten.

Vi ønsker likevel å understreke at politiet må vurdere i hvert enkelt tilfelle hvor lenge det er nødvendig å stenge stedet, under hensyntaken til lovbruddets grovhet. Det er viktig å ha i mente at stenging av et sted én uke vil kunne få dramatiske følger for stedet, idet omsetningen blir borte mens lønnskostnader og lignende likevel påløper og matvarer må kastes mv.