Historisk arkiv

Her flyr Norges nye kampfly for første gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tirsdag 6. oktober ble nok en merkedag for de nye norske kampflyene F-35. Klokka 17:05 norsk tid tok for første gang et norsk F-35 av fra fabrikken i Fort Worth, Texas for den første av flere testflygninger som skal lede frem mot den formelle overdragelsen til Norge.

Her flyr Norges nye kampfly for første gang.
Her flyr Norges nye kampfly for første gang. Foto: Lockheed Martin

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er godt fornøyd med at Forsvaret med dette er enda et skritt nærmere å kunne begynne treningen med de nye flyene.

- De første norske flyene leveres til både riktig pris og tid. Gårsdagens testflyging viser at programmet er i rute, og er en viktig bekreftelse å få før Stortinget nå skal ta stilling til neste runde i anskaffelsen av F-35, sier forsvarsministeren.

Det var det andre norske flyet, AM-2 (serienummer 5088) som fikk æren av å være først, og flygeren var Bill Gigliotti fra Lockheed Martin. Til sammen varte flygningen i 1 time og 32 minutter og hadde som formål å teste at motor og styresystemer fungerer som de skal. Gjennom de neste ukene skal de to første norske flyene gjennom en rekke slike testflyginger før de i november skal flyttes til Luke Air Force Base.

Generalmajor Morten Klever er programdirektør i Kampflyprogrammet og har ansvar for den norske anskaffelsen av F-35. Han peker på at den første flygingen med et norsk F-35 understreker betydningen av forberedelsene som nå gjøres til mottak av de første flyene i Norge om to år.

- Flere av de andre kjøperne av F-35 ser for seg en mer glidende overgang fra dagens fly til F-35. Vi har ikke mulighet til det da dagens F-16 er i ferd med å nå slutten på sin levetid. Selv om den norske anskaffelsen av F-35 også vil vare i nesten ti år til, så vil det nå skje svært mye på kort tid. Vi går inn i en ny og spennende fase frem til at F-35 begynner å løse oppdrag her hjemme i 2019, sier Klever.