Historisk arkiv

Servicesenter for utenlandske arbeidstakere

Enklere for arbeidsinnvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Et felles servicesenter vil gjøre hverdagen enklere både for arbeidsinnvandrere og for arbeidsgivere som ønsker å rekruttere utenlandsk arbeidskraft, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Et felles servicesenter vil gjøre hverdagen enklere både for arbeidsinnvandrere og for arbeidsgivere som ønsker å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Man vil møte skatteetaten, politiet, arbeidstilsynet og UDI på samme sted, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, senterleder Lene Solheim Hagen og finansminister Kristin Halvorsen. (FOTO: ANETTE BJERKE)

Skatteetaten, Utlendingsdirektoratet, Politiet og Direktoratet for arbeidstilsynet har gått sammen om å opprette et felles servicesenter for utenlandske arbeidstakere og deres arbeidsgivere. Senteret, som åpner i Oslo i løpet av høsten, skal dekke hele landet og skal både gi informasjon og drive saksbehandling.

- Arbeidsinnvandrere må i dag forholde seg til flere etater, og språkproblemer gjør det ofte enda mer komplisert. Regjeringen er i sitt pågående fornyingsarbeid opptatt av å få til forenklinger og forbedringer for utenlandske arbeidstakere. Et felles servicesenter er et konkret tiltak i denne sammenheng, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Servicesenteret skal veilede innenfor de deltakende etaters virkeområde. Dette uavhengig av hvor den aktuelle arbeidstakeren bor, oppholder seg eller arbeider. Blant annet vil man kunne søke om arbeids- og oppholdstillatelse og om skattekort.

- Norge trenger arbeidsinnvandring som et tillegg til den arbeidskraften som kan rekrutteres innenlands. Det felles servicesenteret vil bidra til at arbeidsinnvandrerne og deres arbeidsgivere får bedre service, og vil gjennom å informere om rettigheter og plikter også være et viktig bidrag i kampen mot svart arbeid, uryddige arbeidsforhold og sosial dumping, sier finansministeren.

Servicesenteret skal knytte til seg personer som i tillegg til norsk også kan håndtere henvendelser på engelsk og polsk. Senteret skal kunne betjene alle EØS-borgere, samt andre lands borgere som søker opphold som arbeidstagere, samt deres familiemedlemmer.

Servicesenteret skal etter planen åpne i løpet av oktober.

Les mer om servicesenteret på Skatteetatens nettsider.