Høring – endring av utlendingsforskriften § 49 – bortfall av bosettingstillatelse
Høring | Dato: 08.07.2008 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
I henhold til liste over høringsinstanser
Deres ref Vår ref Dato
200800988-/CEF 08.07.2008
Høring – endring av utlendingsforskriften § 49 – bortfall av bosettingstillatelse
Arbeids- og inkluderingsdepartementet sender med dette på høring forslag til endring i forskrift 21. desember 1990 nr. 1028 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsforskriften).
Departementet foreslår en endring av utlendingsforskriften § 49 annet ledd annet punk-tum vedrørende beregning av toårsfristen for bortfall av bosettingstillatelse. Etter ut-lendingsloven § 12 fjerde ledd, bortfaller bosettingstillatelse når utlendingen har opp-holdt seg utenfor riket sammenhengende i to år. Departementet foreslår at ny toårsfrist etter et utenlandsopphold begynner å løpe når utlendingen har oppholdt seg i riket minst like lenge som varigheten av det forutgående oppholdet utenfor riket.
Det tas sikte på at endringen skal tre i kraft innen utløpet av 2008.
En liste over høringsinstansene følger vedlagt. Høringsinstansene bes vurdere om for-slaget også bør forelegges eventuelle underordnede organer. Uttalelser til forslaget bes sendt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Innvandringsavdelingen, Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo, innen 8. oktober 2008. Det bes om at eventuelle uttalelser også sen-des elektronisk i Word-format (ikke som PDF-fil) til: cef@aid.dep.no.
1. Gjeldende rett
Etter utlendingsloven § 12 fjerde ledd, bortfaller bosettingstillatelse når utlendingen har hatt bopel eller faktisk opphold utenfor riket sammenhengende i mer enn to år. I ut-lendingsforskriften § 49 om bortfall, er det en bestemmelse i annet ledd første punktum om at oppholdet utenfor riket skal anses å være sammenhengende selv om utlendingen har hatt ett eller flere opphold av kortere varighet i riket.
I gjeldende forskrift § 49 annet ledd annet punktum er det videre fastsatt at oppholdet utenfor riket også skal anses å være sammenhengende dersom utlendingen ”i løpet av en fireårsperiode har hatt flere opphold i utlandet som til sammen har en varighet på mer enn to år.”
2. Departementets forslag
Departementet har besluttet å endre bestemmelsen om beregning av toårsfristen i ut-lendingsforskriften § 49 annet ledd annet punktum, fordi man anser at den både er problematisk i forhold til lovens vilkår om at oppholdet i utlandet må være sammen-hengende, og fordi den legger strengere begrensninger på muligheten til utenlands-opphold enn det som er nødvendig og ønskelig. Bestemmelsen ville kunne føre til bort-fall av bosettingstillatelse selv om utlendingen har langvarige opphold i riket. For ek-sempel vil regelen føre til bortfall i en situasjon hvor utlendingen i løpet av en fireårspe-riode oppholder seg utenfor riket i hele år 1, en uke av år 2, og i hele år 4, og vedkom-mende for øvrig oppholder seg i Norge både før og etter denne fireårsperioden. At ut-lendingen oppholder seg sammenhengende i Norge i nesten to år (nesten hele år 2 og hele år 3) imellom de to utenlandsoppholdene på (i overkant av) ett år i år 1 og 4, vil med andre ord ikke være nok til å hindre bortfall. Dette er etter departementets vurde-ring unødig strengt, og samsvarer heller ikke med den bestemmelsen man har om at enkelte utlendinger kan erverve bosettingstillatelse på tross av at de i løpet av en tre-årsperiode har oppholdt seg inntil 15 måneder i utlandet, jf. utlendingsforskriften § 44 første ledd annet punktum.
Den gjeldende fireårsregelen kom inn i forskriften i 1999. Før dette hadde forskriften følgende beregningsregel i § 49:
”For at ny frist etter første ledd skal begynne å løpe, må utlendingen oppholde seg i riket minst like lenge som varigheten av det forutgående oppholdet utenfor riket.”
Denne bestemmelsen samsvarer etter departementets vurdering langt bedre med lo-vens bestemmelse. Selv om bortfall kunne inntreffe på tross av at utlendingen har hatt et mellomliggende opphold i Norge av relativt lang varighet, mener departementet at det er nødvendig å ha en bestemmelse som hindrer at utlendingen kan være mer bosatt mer i utlandet enn i Norge uten at bortfall av bosettingstillatelse inntreffer. Departe-mentet foreslår derfor å gjeninnføre den siterte bestemmelsen.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementets forslag vil ikke medføre administrative eller økonomiske konsekven-ser.
Forslag til endring i forskrift 21. desember 1990 nr. 1028 Om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsforskriften)
§ 49 annet ledd skal lyde:
Bopelen eller det faktiske oppholdet utenfor riket anses å være sammenhengende selv om utlendingen har hatt ett eller flere opphold av kortere varighet i riket. For at ny toårsfrist etter første ledd skal begynne å løpe, må utlendingen oppholde seg i riket minst like lenge som varigheten av det forutgående oppholdet utenfor riket.
Med hilsen
Thor Arne Aass (e.f.)
ekspedisjonssjef
Birgitte Ege
avdelingsdirektør
- Advokatforeningen
- Akademikerne
- Arbeidsgiverforeningen NAVO
- Den norske dommerforening
- Fagforbundet
- Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon
- Kommunenes Sentralforbund (KS)
- Landsorganisasjonen i Norge (LO)
- Norges Juristforbund
- Norsk Tjenestemannslag
- Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)
- Politiets Fellesforbund
- Utdanningsgruppenes hovedorganisasjon
- Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
- African Youth in Norway (AYIN)
- Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid
- Innvandrernes Landsorganisasjon (INLO)
- KIM – kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene
- MiRA Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner
- NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere
- Norsk Innvandrerforum
- Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF)
- Den norske kirke
- Islamsk Råd
- Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA)
- Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn
- Amnesty International Norge
- Flyktninghjelpen
- Helsingforskomitéen
- Human Rights Service (HRS)
- Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner
- NORAD
- Norsk Folkehjelp
- OMOD – Organisasjonen mot offentlig diskriminering
- Redd Barna
- Røde Kors
SOS Rasisme - UNHCR Stockholm
- Barneombudet
- Datatilsynet
- Departementene
- Domstolsadministrasjonen
- Helsedirektoratet
- Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
- Likestillings- og diskrimineringsombudet
- NAV
- Regjeringsadvokaten
- Riksadvokaten
- Stortingets ombudsmann for forvaltningen
- Utlendingsdirektoratet (UDI)
- Utlendingsnemnda (UNE)
- Arbeiderpartiet
- Det liberale folkepartiet
- Demokratene
- Fremskrittspartiet
- Høyre
- Kristelig Folkeparti
- Kystpartiet
- Miljøpartiet De grønne
- Norges Kommunistiske Parti
- Pensjonistpartiet
- Rødt
- Senterpartiet
- Sosialistisk Venstreparti
- Venstre
- Antirasistisk Senter
- Juridisk Rådgivning for kvinner
- Juss-Buss
- Jussformidlingen
- Kontoret for fri rettshjelp
- Rettspolitisk forening
- Norsk senter for menneskerettigheter