Høringsbrev

Høring av forskrift om overgangsregler om utfasing av særfradraget for store sykdomsutgifter

 

Skatteloven § 6-83 om særfradrag for usedvanlig store kostnader ved sykdom er vedtatt opphevet fra og med inntektsåret 2012, jf. lov 9. desember 2011 nr. 52 om endringer i skatteloven. De frigjorte midlene skal brukes til å styrke eksisterende støtteordninger.

Av hensyn til de skattytere som har tilpasset seg særfradraget over flere år, er det gitt følgende overgangsregel:
”Skattyter som har fått særfradrag for store sykdomsutgifter etter skatteloven § 6-83 for inntektsårene 2010 og 2011, gis særfradrag for store sykdomsutgifter på tilsvarende vilkår for inntekstårene 2012, 2013 og 2014. Departementet kan i forskrift gi regler om begrensning av fradragsretten etter første punktum.”

Finansdepartementet sender med dette på høring et utkast til forskrift om overgangsregler om utfasing av særfradraget for store sykdomsutgifter.

Særfradraget skal fases ut ved en kombinasjon av følgende tre tiltak, jf. Prop. 1 LS (2011-2012) Skatter, avgifter og toll 2012:
• Ordningen stenges for nye bruker fra og med inntektsåret 2012. Særfradrag for 2012 til 2014 gis derfor bare til skattytere som har fått særfradrag for inntektsårene 2010 og 2011, jf. forskriften § 1.

• Utgifter til tannbehandling, boligtilpasning og transport tas ut av særfradragsordningen fra 2012. Forskriften § 2 regulerer hvilke utgiftstyper som faller inn under disse formålene. Med ”kjøretøy” i bokstav c menes blant annet bil, moped, motorsykkel, ATV og snøskuter, men ikke rullestol, jf. vegtrafikkloven med forskrifter. Drift av kjøretøy omfatter blant annet utgifter til dekkskift og bilvask. Merbruk av kjøretøy omfatter merutgifter til bensin/diesel, andel årsavgift, forhøyet forsikringspremie, service og reparasjoner som følger av at skattyter må bruke kjøretøyet mer enn det som hadde vært nødvendig uten sykdommen eller svakheten.

Utgifter til anskaffelser som ikke kan påregnes å ha noen markedsverdi ved omsetning, anses som en sykdomsutgift i ervervsåret. Skattyter kan da kreve fradrag for hele utgiften i ervervsåret. Etter langvarig ligningspraksis kan skattyter likevel velge å fordele utgiften over et passende antall år ut fra forventet brukstid. Dette er praktisk ved ombygging og tilpasning av bolig. Ettersom det i slike tilfeller er snakk om utgifter som i sin helhet er pådratt av skattyter (oppofret) før 2012, og godkjent av skattekontoret som sykdomsutgift, mener departementet det er rimelig å åpne for fradrag ut utfasingsperioden, dvs. til og med 2014, selv om boligtilpasning som utgiftsformål tas ut av særfradragsordningen fra og med 2012. Forutsetningen er at fordeling av fradraget over flere år er påbegynt før inntektsåret 2012, jf. forskriften § 2 annet ledd.

Etter ligningspraksis anses utgifter til anskaffelser som kan påregnes å ha en markedsverdi utover ervervsåret, ikke som en sykdomsutgift dette året. Hvis gjenstanden verdiforringes, fordeles utgiften med like store beløp over et passende antall år ut fra forventet brukstid. Synspunktet er da at utgiften først pådras i takt med verdiforringelsen. I slike tilfeller gis fradraget for inntektsåret 2011 som for tidligere år. Kan skattyter sannsynliggjøre at verdien ved utgangen av inntektsåret 2011 er lavere enn gjenstående beløp etter en slik lineær fradragsføring, kan vedkommende imidlertid kreve fradrag for dette merbeløpet.

• Fradragets størrelse trappes ned gradvis ved at det gis fradrag for 67 prosent av fradragsberettiget beløp for 2013 og med 33 prosent av fradragsberettiget beløp for 2014, jf. forskriften § 3. Særfradragsordningen vil være helt utfaset fra og med inntektsåret 2015.

Departementet ber om høringsuttalelser innen 1. mars 2012, og at høringsuttalelsene fortrinnsvis sendes til e-postadressen postmottak@fin.dep.no.
Liste over høringsinstansene følger vedlagt. Departementet ber om at den enkelte

høringsinstans vurderer behovet for å forelegge saken for underliggende organer, organisasjoner mv.

Med hilsen


Jon Tingvold e.f.
avdelingsdirektør

                                                                 Hege E. Gahr
                                                                 lovrådgiver

Vedlegg: Forskrift om overgangsregler om utfasing av særfradraget for store sykdomsutgifter