Prop. 119 S (2012–2013)

Endringer i statsbudsjettet 2013 under Nærings- og handelsdepartementet (Cermaq ASA – statlig deltakelse i fortrinnsrettsemisjon)

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og sammendrag

Cermaq ASA (Cermaq) er et av verdens ledende havbruksselskaper. Staten eier 43,54 prosent av selskapets aksjekapital, og eierskapet forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet.

Styret i Cermaq offentliggjorde 5. april at det har til hensikt å kjøpe seg opp i Copeinca ASA og som et ledd i dette å gjennomføre en fortrinnsrettsemisjon på 1,6 mrd. kroner. Copeinca ASA har en markedsverdi på om lag 3,5 mrd. kroner. Kjøpet av Copeinca-aksjer er tenkt med delvis oppgjør i Cermaq-aksjer, slik at eksisterende aksjonærer i Cermaq, herunder staten, får redusert sin eierandel – for statens vedkommende fra 43,54 prosent ned mot minimum 40 prosent.

Copeinca er en stor produsent av fiskemel og fiskeolje som er kritiske råvarer for produksjon av laksefôr. Cermaq har i dag ingen egen produksjon av dette og dekker behovet sitt ved kjøp i det åpne markedet. Cermaqs styre mener et kjøp av Copeinca er et strategisk viktig grep for å oppnå sikrere tilgang til kritiske råvarer samt bedre drift og lønnsomhet. Kjøpet vil gjøre Cermaq til et integrert proteinselskap, med en verdikjede som dekker fangst av anchoveta (ansjos), produksjon av fiskeolje og fiskemel, produksjon av fiskefôr, fiskeoppdrett og salg/distribusjon. Cermaq mener at virksomheten med dette vil kunne realisere betydelige synergier, i hovedsak gjennom bedre kompetansedeling og samordning langs verdikjeden.

På denne bakgrunn henvendte styret i Cermaq seg til Nærings- og handelsdepartementet med spørsmål om hvorvidt staten ville gi sin tilslutning til de tiltak som ville kreves for å gjennomføre transaksjonen, herunder delta for sin forholdsmessige andel av fortrinnsrettsemisjonen og akseptere en lavere eierandel, forutsatt Stortingets tilslutning.

I forbindelse med forberedelsene frem mot børsnotering av Cermaq ble det gitt en fullmakt fra Stortinget i Innst. S. nr. 27 (2000-2001) til at en reduksjon i statens eierandel kunne skje som en kombinasjon mellom utvanning og direkte nedsalg. Denne fullmakten ble senere noe avgrenset i St.prp. nr. 1 (2007-2008), da fullmakten gitt til å redusere statens eierandeler gjennom salg av aksjer ble trukket tilbake. Regjeringen har imidlertid fullmakt til å la staten vanne seg ut nedad til 34 prosent som en del av en industriell løsning.

Regjeringen mener at staten bør stemme for den foreslåtte fortrinnsrettsemisjonen i Cermaq og delta i den proratarisk, samt akseptere at statens eierandel reduseres fra 43,54 prosent ned mot 40 prosent. Regjeringen har meddelt Cermaq at den er positiv til at staten deltar med sin andel i den varslede fortrinnsrettsemisjonen, med forbehold om Stortingets samtykke. Det ble også tatt forbehold om bl.a. at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige og at det ikke fremkommer ny vesentlig informasjon frem mot generalforsamling.

Det legges i proposisjonen frem forslag om at Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å delta proratarisk i en kapitalutvidelse på 1,6 mrd. kroner i Cermaq på visse vilkår. Statens andel av emisjonen vil være ca. 700 mill. kroner. Emisjonens vilkår vil bli endelig fastsatt i prospektet som sendes aksjonærene før generalforsamling.