Historisk arkiv

Blir Barroso gjenvalgt som Kommisjonspresident?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Flere etterlyser en konklusjon i diskusjonen om hvem som skal lede Kommisjonskollegiet for perioden 2009-2014. Sittende president José Manuel Barroso er den foreløpige favoritten, spesielt etter det gode Europaparlamentsvalget sentrum-høyre gjorde, men også andre navn ligger på bordet.

Vil Barroso få fornyet tillit som EUs ansikt utad for perioden 2009-2014? Foto: Wikipedia Commons

Svenskene skal lede det neste roterende formannskapet fra 1. juli, og de har bedt om snarlig klarhet i hvem som er kandidaten Rådet vil nominere og Europaparlamentet støtte med simpelt flertall. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt er kritisk til å vente med en helhjertet tilslutning til etter en eventuell ratifisering av Lisboa-traktaten. Han mener en utsatt avgjørelse vil gjøre det svært vanskelig å håndtere store saker som finanskrisen og klimaforhandlingene.

Sosialistene (PES), de liberale (ALDE) og de grønne på sin side har så smått begynt å slå seg sammen for å forhindre Barrosos gjenvalg, og ønsker heller å foreslå Belgias tidligere statsminister Guy Verhofstadt. Selv om EPP etter valget er klart størst i Europaparlamentet med 264 av de totalt 736 setene og PES bare har 161, kan det vise seg problematisk å sikre et stort nok flertall til støtte for Barroso. PES, ALDE og de grønne er ikke mer enn 294 totalt, og heller ikke nok til å gi tilstrekkelig flertall, men det sender et signal om at det ikke er gitt at Barroso blir gjenvalgt.

Barroso selv oppfordrer delegatene til toppmøtet i Brussel 18-19. juni å ha en kandidat klar til da, og ikke utsette avgjørelsen. Han understreker at det er Nice-traktaten som gjelder for nominasjonen, slik det også var for Europaparlamentsvalget, og ikke en eventuell kommende Lisboa-traktat. Både Sarkozy og Merkel har sagt at deres støtte til Barroso ikke er betingelsesløs. Sarkozy har sagt på vegne av dem begge at han ønsker at Barroso skal gjøre klart hva som vil være hans agenda for neste periode.

Om man ikke klarer å enes om en kandidat snart, og velger å vente til ratifiseringen, kan avgjørelsen om hvem som skal lede den neste Kommisjonen bli dradd ut til oktober.


Eivind André Evensen