Historisk arkiv

Diskuterte klima og naturmangfold med lederen av Europaparlamentets miljøkomité

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Klimaforhandlingene, naturmangfoldloven og atomkraftverk var blant sakene som sto på dagsorden da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen møtte Jo Leinen under europaparlamentarikerens Norges besøk denne uken.

I klimadiskusjonen viste Leinen, som er leder av miljøkomiteen i Europaparlamentet, til EUs strategi for en lavkarbonøkonomi frem mot 2050. Han understreket at overgangen til en lavkarbonøkonomi er i vår egen interesse og at dette er starten på en ny og grønn økonomisk modell. Han vektla at fremtiden ligger i miljøteknologi og fornybarenergi.

Solheim og Leinen drøftet utfordringene frem mot klimaforhandlingene i Durban i desember 2011. Begge var opptatt av at et felles rammeverk må på plass og at man må komme frem til en global avtale. Leinen tok også opp Kyotoprotokollen som et viktig og vanskelig spørsmål hvor det er nyttig med samarbeid mellom Norge og EU.

Oppfølgingen av Nagoya-protokollen om tilgang til genressurser og rettferdig fordeling var hovedtema for møte mellom Jo Leinen og statssekretær Heidi Sørensen. Leinen sa at Norge hadde gjort et pionerarbeid med å få på plass en naturmangfoldlov og at dette var et viktig skritt både for Norge og for andre land som kommer etter i oppfølgingen av Nagoya-protokollen.

Europaparlamentarikeren ble invitert til Norge av miljø- og utviklingsministeren da Leinen og Solheim møttes i Brussel i mars i år. Leinen møtte også representanter for Stortingets miljø- og energikomitè under oppholdet i Oslo. Siste stopp på programmet for Leinen er besøk på testsentret for CO2-fangst og –lagring på Mongstad.