Historisk arkiv

- Norge er en interessant samtalepartner på migrasjonsfeltet i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- De siste årene har Norge blitt mer tydelig på at vi ønsker et tett samarbeid med Europa om asyl- og migrasjonspolitikk, og vi har dermed blitt en mer interessant samtalepartner, forteller migrasjonsråd Siw Lexau. Hun har de siste to årene bidratt til aktiv norsk deltakelse i forhold til informasjonsformidling og erfaringsutveksling på migrasjonsfeltet i EU.

EU-delegasjonens avtroppende migrasjonsråd Siw Lexau forteller at det fra norsk side har vært mye kontakt på politisk nivå i perioden hun har vært her.

- Stortingsmeldingen om norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv fra mars i år viser at Norge har blitt mer tydelig i forhold til å ville samarbeide tettere på dette feltet. Dermed har Norge blitt en mer interessant samtalepartner, forklarer Lexau som i august vender hjem til Justisdepartementet etter to år i Brussel.

Norsk deltakelse på migrasjonsfeltet
Lexau forklarer at EUs migrasjonspolitikk berører Norge direkte, fordi migrasjonsstrømmene til Norge vil bli påvirket dersom våre regler eller praksis avviker fra det som skjer ellers i Europa. Hun har gjennom sine to år ved EU-delegasjonen arbeidet med asyl- og migrasjonspolitikk, herunder saker innenfor deler av Schengen-samarbeidet.

- I Schengen-samarbeidet deltar Norge fullt ut som medlem, også i beslutningsprosessene i Rådet. Da har vi anledning til å spille inn våre synspunkter underveis. I de delene av migrasjonspolitikken som ikke omfattes av Schengen-samarbeidet, samarbeider Norge med EU fra sak til sak, avhengig av sakens betydning for oss og for EU, forklarer hun.

Migrasjonsråden forteller at Norge vært inkludert på flere måter i løpet av hennes periode i Brussel.

- Blant annet har vi spilt inn norske synspunkter i forhold til Stockholm-programmet, et rammeverk for EUs samarbeid på justis- og innenriksfeltet for perioden 2010-2014. Videre har Norge blant annet arbeidet for tilknytning til Det europeiske migrasjonsnettverket, samt Det europeiske støttekontoret for asyl. Norge har også tatt til ordet for samarbeid om enslige mindreårige asylsøkere, forteller hun.

Videre mener Lexau at et viktig bidrag fra norsk side er det å kunne tilby en nøytral grunn for komplekse diskusjoner, slik at man kan få fremdrift i vanskelige tema.

Informasjonsformidling viktig
Lexau forteller at oppholdet ved delegasjonen har gjort henne mer oppmerksom på utadrettet informasjonsformidling.

- Her får man en annen rolle i forhold til informasjon. Man har kontakt med aktører utenfor departementstrukturen i stor grad, og et bredere publikum som etterspør informasjonen. Det oppdaget jeg først når jeg kom hit, forklarer hun.

Statistikken fra EU-delegasjonens nettsider kan bekrefte at interessen for migrasjonsfeltet er stor. Lexau er blant fagrådene som har flest lesere av sine rapporter publisert på delegasjonens nettsider i 2010.

- Det også har vært interessant å se eget forvaltningsapparat fra utsiden, fordi man får en ny innfallsvinkel på strukturen hjemme. I tillegg har det vært spennende å erfare at man ved delegasjonen er et sentralt kontaktpunkt for mange hjemme, sier hun.

Migrasjonsråden forteller at de viktigste oppgavene hennes ved delegasjonen har vært å sørge for norsk tilgang til nødvendig informasjon, samt å bidra i erfaringsutvekslingen på fagfeltet.

- Det er avgjørende å følge med på utviklingen og trender, for eksempel i forhold til migrasjonsstrømmer. Slik kan man bidra til politikkutviklingen hjemme, avslutter hun.