Historisk arkiv

Offer for sin egen suksess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

20. november ble det europeiske digitale biblioteket Europeana lansert. Interessen for den nye flerspråklige internettportalen var så stor at serverne sviktet kun timer etter åpningen. E-biblioteket, som også inneholder kulturarv fra Sogn- og Fjordane, ventes å gjenåpnes i midten av desember.

Internettportalen inneholder kulturmateriale fra hele Europa og gir tilgang til blant annet bøker, aviser, filmer, arkiv- og museumsdokumenter. Prosjektet ble iverksatt med mål om å bevare, og øke tilgangen til, europeisk kulturarv.

Kommisjonen oppfordrer medlemsland og tredjeland til å etablere nasjonale mål om digitalisering av kulturmateriale. Det ligger en praktisk utfordring i å samle og integrere kulturarv fra hele Europa i en og samme internettportal. Nettverket EuropeanaLocal ble opprettet under Kommisjonens eContentplus-program 1. juni i år, med mål om å involvere og bistå lokale og regionale bibliotek, museum og arkiver i arbeidet med å ferdigstille til sammen 20 millioner bidrag til Europeana.

Norsk deltakelse
Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane er partner i EuropeanaLocal og vil i perioden 2008-2011 arbeide med å gjøre kulturhistorisk materiale fra fylket tilgjengelig i Europeana. Tidligere fylkesarkivar i Sogn og Fjordane, Gunnar Urtegaard, var en av initiativtakerne bak det internasjonale beste-praksis-nettverket. Urtegaard sitter i sentralstyret og i evalueringsutvalget til EuropeanaLocal, og jobber nå som avdelingsleder for digital virksomhet i Statens senter for arkiv, bibliotek og museum (ABM-utvikling).

–Bidraget fra Sogn og Fjordane består av mer enn 10 000 historiske fotografi og en omfattende base av historisk gjenstands- og arkivmateriale. Hundre tusen sider med kommunale arkivdokumenter fra 1837 er nå digitalisert og klargjort for Europeana, sier Urtegaard.



–Prosjektet gir oss en unik mulighet til å spre kunnskap om kulturarv fra fylket, både til nordmenn og europeere generelt. I tillegg gir det oss muligheten å bygge et nettverk mellom kulturinstitusjoner og regioner i andre europeiske land, sier Elin Østevik ved Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane på telefon fra Leikanger.

Sogn og Fjordane er foregangsfylket med deltakelsen i EuropeanaLocal, men Urtegaard forteller på telefon at ABM-utvikling er i dialog med flere norske fylker som kommer til å bli med på sikt. Trøndelag ser ut til å bli neste fylke ut.

Populær lansering
I forbindelse med lanseringen fikk internettportalen Europeana ti millioner treff per time – tre ganger mer enn forventet. –Systemet brøt ikke sammen, det fryste til så det tok minutter istedenfor sekunder å fullføre søkene. Vi besluttet å ta ned siden, sier talsmann for Europeana, Jon Purday, i et intervju med Yahoo news, etter at serverkapasiteten allerede hadde blitt doblet.

Europeana er ikke én eneste database, men et unikt felles søkeområde som hekter sammen flere databaser over hele Europa. Dette gjør det enklere for brukerne som nå kun behøver å foreta ett søk for å finne hva de leter etter.

i2010
Europeana er flaggskipet i Europakommisjonens i2010-strategi for å bringe sammen alle EU-aktiviteter innenfor utvikling og bruk av digitale teknologier i privat- og arbeidsliv. i2010 er en del av Lisboa-strategien for å gjøre Europa til en mer konkurransedyktig og dynamisk økonomi.

Målsettingen bak internettportalen er en langvarig internasjonal strategi for bevaring av kulturelt materiale og utvikling av nye teknologier til dette formålet. Biblioteket vil fremme kunnskap om og øke tilgang til blant annet bøker som er ute av trykk og som ikke lenger distribueres. Slik kan verkene få et nytt, elektronisk liv.

Portalen vil administreres av the European Digital Library Foundation. Stiftelsen som er en samling av europeiske kulturelle institusjoner, ble grunnlagt 8. november i fjor. Den daglige driften vil ligge hos det nederlandske nasjonalbiblioteket.

Utfordrer til biblioteket i Alexandria
I antikken ble det sagt at biblioteket i Alexandria holdt 70 prosent av all menneskelig kunnskap. Europakommisjonen har kommet frem til at utfordringen for den digitale tidsalderen er å overgå dette – og få resultatet til å vare lenger. Presidenten i Kommisjonen, Jose Manuel Barroso uttalte ved lanseringen at ”Europeana er mye mer enn et bibliotek: det er en dynamo av inspirasjon for europeerne i det 21. århundret for å overgå kreativiteten til innovative forgjengere som for eksempel hodene bak renessansen”.

Europeana er det latinske ordet for ”europeisk”, og er i denne sammenheng en forkortelse av ”Bibliotheca Europeana”, det europeiske bibliotek. Navnet symboliserer også alt som er europeisk, og viser til det omfattende og varierte innholdet til portalen.

Årets Europeana-lansering er forløperen til et bibliotek som er planlagt å inneholde ti millioner digitale filer innen 2010. Det vil også bli mulig for brukere å legge ut materiale gjennom en åpen kilde-løsning som Wikipedia.

Nå jobbes det på spreng for å forbedre kapasiteten før relanseringen av Europeana i midten av desember.