Historisk arkiv

Europeisk forskningssamarbeid gir resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til å styrke europeiske forskningsmiljø. Med særskilt fokus på miljø og bærekraftig utvikling, støtter Norge over 70 forskningsprosjekter i Sentral- og Sør-Europa. Over halvparten av prosjektene har norske partnere.

Dr. Iwona Pilecka er en av de polske forskerne som i dag mottar støtte fra HOMING-programmet. Foto: Piotr Waniorek/Żelazna Studio

Forskning og innovasjon er sentrale faktorer i arbeidet med å oppnå velferd og bærekraftig økonomisk vekst i Europa. Bidrag til forskning er med på å skape nye arbeidsplasser og øke produktivitet, og i dagens kunnskapssamfunn er betydelige investeringer i forskning en nødvendighet for å sikre konkurransedyktighet og økonomisk vekst. Forskning og innovasjon er i dag fundamentale innsatsområder for EU-landene, som er i ferd med å utvikle et europeisk forskningsområde, (European Research Area - ERA) et ”indre marked” for forskning. 

Gjennom EØS-midlene er også Norge en aktiv bidragsyter til europeiske forskningsmiljø. Til nå støtter midlene over 70 forskningsprosjekter i Sentral- og Sør-Europa til en verdi av nærmere €60 millioner. Europeisk forskning yter viktige bidrag til økt kunnskap om fornybare ressurser og bekjempelse av klimaendringer, og storparten av prosjektene som støttes av EØS-midlene er miljørelaterte.

Forskningssamarbeid
Hele 55 prosent av de vedtatte prosjektene innen innsatsområdet forskning har norsk partner. Norske forskningsinstitusjoner, universiteter og høgskolemiljøer er aktive samarbeidspartnere i et vidt spekter av prosjekter. Blant annet bidrar Norges forskningsråd, Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Bioforsk med kunnskap og erfaring i samarbeid med aktører i mottakerlandene.

Bilateralt samarbeid er også et grunnleggende element i det polsk-norske forskningsfondet. Fondet, som ble opprettet i 2007, er på 120 millioner kroner, og midlene anvendes til felles forskningsprosjekter mellom polske og norske forskere, hovedsakelig innenfor temaene miljø og helse. Fondet støtter også arrangement av forskningsseminarer og workshops. Et forskningsfond på 35 millioner kroner er også opprettet i Tsjekkia. Dette fondet støtter samarbeidsprosjekter innenfor miljø og bærekraftig utvikling, helse og barneomsorg samt utvikling av menneskelige ressurser.

Prosjektfokus: Samarbeid mot hjerneflukt
Hvert år forlater et stort antall unge forskere Polen, for å bedrive forskning ved utenlandske institusjoner. Med støtte fra EØS-midlene ble det i 2006 opprettet en stipendordning for å oppfordre unge polske forskere til å returnere til hjemlandet etter endt utenlandsopphold. Unge forskere med doktorgrad kan gjennom fondet få støtte til å fortsette sin forskning ved polske forskningsinstitusjoner. Samtidig får forskerne støtte til å opprettholde kontakten med sine utenlandske kontakter.

”HOMING programmet er et svært viktig insentiv for å få unge forskere til å komme tilbake til Polen, og er derfor et sentralt hjelpemiddel for å stanse hjerneflukt,” sier Dr Marek Marcinek, som selv har mottatt stipend for å komme tilbake til Warszawa for å arbeide som forsker, i fortsatt samarbeid med kollegaer ved Lawrence Berkeley National Laboratory i USA.