Historisk arkiv

Ny forvaltningsmodell for stamfisktillatelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har i dag vedtatt en ny forvaltningsmodell for stamfisktillatelser. - Med den nye modellen ønsker vi å bedre rammebetingelsene for stamfiskproduksjon både for nye og eksisterende aktører. I tillegg skal modellen bidra til å sikre akvakulturnæringen tilstrekkelig tilgang på rogn, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Den nåværende ordning for stamfisktillatelser ble vedtatt i 1986 og akvakulturnæringen har forandret seg mye siden den gang. Ordningen er derfor moden for revisjon.

- Den nye forvaltningsmodellen for produksjon av stamfisk er tilpasset aktører som driver målrettet avlsarbeid og stamfiskproduksjon, og er utformet med sikte på at innehaveren av tillatelsen får et tilstrekkelig økonomisk og avlsmessig grunnlag for drift, sier fiskeri- og kystministeren.

Stamfiskmodellen innebærer løpende tildeling av vederlagsfrie stamfisktillatelser uten antallsbegrensning. Tillatelsene skal hver for seg ikke overskride 780 MTB og er tidsbegrenset for en periode på 15 år, men med klar forutsigbarhet for forlengelse dersom tillatelsene blir brukt til stamfiskvirksomhet. Det er Fiskeridirektoratet som skal tildele tillatelsene etter tilråding fra et faglig utvalg bestående av fem medlemmer med kompetanse innen biologi, genetikk, næringsinteresser og økonomi. Utvalget vil også gi faglig tilråding ved søknad om forlengelse av tillatelsen.

 De nødvendige forskriftsendringer for å implementere modellen trer i kraft 1. januar 2008.

- Når det gjelder overgangsordning for eksisterende innehavere av tillatelser, vil denne komme på plass i god tid før nyttår, avslutter fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Kontaktpersoner:

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf. 905 70 941, avdelingsdirektør Kari Bjørbæk, tlf. 22 24 64 80