Historisk arkiv

Europaparlamentsvalget '09 er nå avsluttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Torsdag gikk startskuddet for Europaparlamentsvalget 2009, som fra 4-7. juni valgte inn 736 parlamentarikere fra 27 medlemsland, til EUs eneste direkte folkevalgte institusjon, og som totalt vil representere nesten 500 millioner europeere. Lær mer om valget og finn nyttige ressurser i forbindelse med valget her.

EP-valget er nå avsluttet over hele EU. Her fra et stemmelokale i Malmö i Sverige. Foto: Wikimedia Commons

Nærmere 400 millioner europeere var stemmeberettigede i Europaparlamentsvalget 2009, som samlet 27 land i ett eneste valg. Fra våre naboland i Norden får Sverige sende henholdsvis 18 parlamentarikere til Brussel, Danmark 13 og Finland 13. De minste landene er i så måte overrepresenterte i forhold til innbyggertall, da Malta med bare 400.000 innbyggere får hele 5 representanter og Tyskland med sine 82 millioner bare 99.

Les mer om fordelingen av delegatene her og om hvordan selve valget foregår her.

Nye medier
Så langt som fra Verdensrommet ble europeere oppfordret til å avgi sin stemme. Den belgiske astronauten Frank De Winne, som stemte gjennom fullmakt, kunne rapportere at Europa så ”forent og vakkert ut” fra rommet. EP-valget holdes hvert femte år og man kunne denne gangen følge valget på nyere mediefenomener som Twitter, Facebook og YouTube (EU Tube).

Europaparlamentet har også sin egen TV-kanal, EuropaparlTV, hvor de har formidlet relevant informasjon til velgerne. Alle disse har gitt velgerne de siste nyhetene og synspunktene ettersom resultatene har rullet inn. Estland tillot som første EU-land stemmegivning via internett og opplevde en fordobling bare i forhåndsstemmer sammenlignet med 2004. Dette hjalp ikke stort i det store og det hele. Tradisjonelt har EP-valgene hatt en jevn økning i politisk makt, men samtidig slitt med avtagende interesse. Valgdeltagelsen var 63 prosent i 1979, og 45 prosent ved siste valg. I år deltok kun 43 prosent.

Norsk kandidat
De største partigruppene i Europaparlamentet er de konservative (EPP), sosialdemokratene (PES) og de liberale (ALDE). Det finnes også flere småpartier på både høyre og venstre side av den politiske skalaen. Tradisjonelt sett er det vanlig at det største partiet også danner grunnlag for den nye Kommisjonen. Fra 2004-2009 har denne vært ledet av José Manuel Barroso, som representerer seierspartiet EPP. Det spesielle med dette valget er at det også var en norsk kandidat, norsk-franske Eva Joly, som ble valgt inn for De Grønne i Paris.

Det endelige resultatet ble offentliggjort søndag 7. juni, klokken 22.00 (norsk tid).


Eivind André Evensen