Historisk arkiv

Kvalitetsutdanning innen rekkevidde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I Slovakia bidrar Norge gjennom EØS-midlene til å finansiere utviklingen av et støtteapparat for sosial integrering av romelever i grunnskolen. Hensikten er å bedre barnas adgang til videre utdanning og arbeidsmarkedet.

Ved siste folketellingen i Slovakia i 2001 kom det frem at mindre enn ti prosent av personer over 15 år i rombosettinger var i jobb. Kun to prosent studerte. Med støtte fra EØS-midlene gjennomfører Wide Open School Foundation i Slovakia et prosjekt for å forbedre denne gruppens tilgang til utdannelse og fremtidige jobber.

Mangel på høyere utdanning er en av de viktigste årsakene til at rombefolkningens deltakelse på arbeidsmarkedet er lav. Med prosjektet "Lik sjanse", har Wide Open School Fondation som mål å øke kvaliteten på denne gruppens utdanningstilbud, og å fjerne stereotypier og fordommer i utdanningssystemet.

Prosjektet involverer om lag 800 elever og 80 lærere fra 40 grunnskoler i Slovakia. Resultatene fra prosjektet vil også bli gjort tilgjengelig for andre elever og lærere, og vil bli brukt i undervisningsopplegget ved flere skoler.

Skaper nye utdanningsverktøy
I tillegg til økt personlig og faglig kompetanse for lærere innen flerkulturell utdanning, er prosjektet basert på aktiv involvering av romelever og ikke-romelever i felles aktiviteter. 

Barna har dratt nytte av sine egne erfaringer, og samlet informasjon for å lage bilder, kunst og tekster relatert til temaer fra deres egen hverdag. Målet er at barna gjennom innsamling og produksjon av etnografisk materiale vil få en bedre forståelse av egen og andres identitet, og at dette igjen vil føre til en bedre sosial integrering i skolevesenet.

Materialet som produseres kan også fungere som utdanningsverktøy i grunnskolen, og som informasjonskilde i forhold til hvordan man arbeider med elever fra ulike sosiale og kulturelle miljøer.


Bruk av moderne informasjonsteknologi
Ved å bruke moderne informasjonsteknologi som datamaskiner, kameraer, diktafoner, grafiske programmer og webapplikasjoner i produksjon av utdanningsverktøy, utvikler barn ferdigheter som vil øke sjansene for adgang til videre utdanning og fremtidige jobber.

Les mer om EØS-midlene her.