Historisk arkiv

Stortinget vil til Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Aktiv europapolitikk skal ikke være forbeholdt regjeringen. Utenrikskomiteen foreslår nå en omfattende styrking av Stortingets behandling av EU og EØS-saker. Komiteen vil styrke båndene til Europaparlamentet gjennom hospitantordning, tettere kontakt med partigruppene og en årlig delegasjon til Brussel.


Stortingets utenrikskomité vedtok i går sin innstilling om gjennomføring av Europapolitikken. Saksordfører Erna Solberg karakteriserer i en pressemelding innstillingen som en radikal endring av Stortingets arbeidsmåte med EU-saker. Utenrikskomiteen mener at EUs politikk griper inn i alle deler av det norske samfunnet. Forholdet til EU er ikke lenger et utenrikspolitisk anliggende, derfor foreslås det omfattende reformer i Stortingets arbeidsmåte.


Stortinget hever blikket og vil styrke sin behandling av EU- og EØS-saker. Foto: Stortinget.

Økt rolle for de faste komiteene
Utenrikskomiteen mener dagens ordning hvor EØS-sakene har blitt behandlet i Stortingets EØS-utvalg har vært uheldig fordi det har ført til en nedprioritering fra de faste komiteene. Det foreslås at de faste komiteene skal få initiativrett for å kunne følge EU/EØS-saker. Dessuten åpnes det for at saker som behandles i EØS-utvalget også gjennomgås av den aktuelle fagkomiteen. Dermed kan for eksempel miljøsaker som kommer fra EU i tillegg til å bli behandlet i EØS-utvalget også bli gjennomgått av energi- og miljøkomiteen.

For å gjøre behandlingen mer åpen og gjennomsiktig mener Utenrikskomiteen at nye rettsakter fra EU bør sorteres etter de faste komiteenes ansvarsområder, samt graderes inn i tre grupper. Første gruppe vil være de som medfører norsk lov- og budsjettendring, andre gruppe de som krever forskriftsendring, og tredje gruppe de rettsaktene som ikke har konsekvenser for norsk lovgivning.

Styrket kontakt med Europaparlamentet
Utenrikskomiteen innstiller på en rekke konkrete tiltak for å styrke forholdet mellom Stortinget og Europaparlamentet. De tar til orde for at Stortinget bør gi særskilt støtte til partigruppene for å holde god kontakt med søsterpartiene i Europaparlamentet. Komiteen ser også positivt på muligheten for å sende en årlig delegasjon av stortingsrepresentanter til Brussel for å styrke deres EU-kompetanse og nettverk.


Stortinget ønsker tettere kontakt med Europaparlamentet, både for representanter, rådgivere og administrativt ansatte. Foto: Europaparlamentet

For å styrke Stortingets EU-kompetanse anbefales det også at man forsøker å etablere en hospitantordning i Europaparlamentet for politiske rådgivere fra Stortingets partigrupper og for ansatte i Stortingets administrasjon. I tillegg ønsker komiteen et fast opplæringsopplegg for EU-saker for både stortingsrepresentanter, politiske rådgivere og administrativt ansatte. Til sist ber komiteen om at man ser på muligheten for å etablere en fast utsending på tjenestemannsnivå fra Stortinget i Europaparlamentet. De fleste parlamentene i EU-landene har allerede et slikt kontor knyttet til Europaparlamentet.

Koordinert norsk innsats
Utenrikskomiteen legger vekt på en samlet norsk innsats for å styrke den norske deltakelsen og innflytelsen. For å komme tidlig på banen er komiteen positiv til at utenriksministeren skal holde halvårlige redegjørelser om EU/EØS-saker for et åpent Storting.

Den enstemmige innstillingen fra Utenrikskomiteen skal debatteres i Stortinget 13. februar.