Historisk arkiv

Regjeringens gave til kongeparets 75-årsdager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Både kongen og dronningen fyller 75 år i 2012. Regjeringens gave til kongeparet er flere utstillinger som er basert på de kongelige samlingene. Den første utstillingen presenteres for kongeparet i Oslo 15. februar.

– De kongelige samlingene viser at det norske folk setter stor pris på sitt kongehus. Samlingene inneholder presanger fra folket, praktgjenstander hele lokalsamfunn har gått sammen om. Samtidig vitner de om viktige datoer og utviklingstrekk i landets historie. Kongehusets kulturminner er Norges kulturminner, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hovedutstillingen Kongelige reiser 1905-2005 vises på Kunstindustrimuseet i Oslo. Gaven til kongeparet omfatter også utstillinger i Bergen, Trondheim og Tromsø, i tillegg til vandreutstillinger over hele landet fra 2012 til 2014 og et eget opplegg knyttet til skolene. Utstillingene er laget av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, i samarbeid med Slottet.

– De kongelige samlingene rommer gjenstander med høy kunst- og kulturhistorisk verdi. Blant de gjenstandene vi får se i den første utstillingen i Oslo, vil den flotte kroningsvognen brukt i 1906 være et av høydepunktene, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Les mer om utstillingene på http://denkongeligereise.no/.