Historisk arkiv

EØS-midlene satser på helse og barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fra forebygging og diagnostisering av kreft til oppussing av barnehjem: Norge bidrar med over 900 millioner kroner gjennom EØS-midlene til prosjekter innenfor helse og barneomsorg i Sentral-Europa.

Helse og barneomsorg er ett av de sju innsatsområdene Norge gir støtte til gjennom EØS-midlene, som har som målsetning å bidra til sosial og økonomisk utjevning i det utvidete EU og EØS. Per i dag gir Norge støtte til over 130 prosjekter innenfor helse og barneomsorg i åtte sentraleuropeiske land.

Polen er den største mottakeren både overordnet og innenfor denne sektoren, med over 50 helse/barn-prosjekter til en verdi av nærmere €40 millioner så langt. Polen har blant annet prioritert opprustning av sports- og fritidsanlegg for barn og unge, kombinert med programmer for systematisk oppfølging av de deres helsetilstand og formutvikling. Et annet viktig område er tiltak for forebygging og diagnostisering av kreft.

Prosjekter som omhandler kreftforebygging og diagnostisering står også sentralt i andre mottakerland, og til nå støtter EØS-midlene over 20 prosjekter innenfor dette området. Blant har Litauen avsatt betydelige midler til kreftrelaterte prosjekter. Dødelighet som følge av kreft er i Litauen svært høy sammenlignet med resten av EU-landene, og gjennom EØS-midlene er Norge med på å støtte opp om informasjonskampanjer og andre prosjekter for å forebygge og stille tidlig diagnose.

Norge støtter mer enn 130 prosjekter innenfor helse og barneomsorg. Foto: Lopselis Child Development Clinic

I tillegg til helseprosjekter støtter EØS-midlene i Litauen også opp om et stort antall prosjekter som omhandler barne- og fosterhjem. Med støtte fra Norge, Island og Liechtenstein går en rekke barnehjem gjennom både oppgradering av fysisk infrastruktur samt opplæring og annen kompetanseoppbygning for barnehjemspersonale.

Prosjektfokus: Lopselis barnehjem i Litauen
Med støtte fra EØS-midlene vil det litauiske barnehjemmet Lopselis i Kaunas utvide sitt dagsenter for funksjonshemmede barn, for å styrke foreldrenes mulighet til å ta seg av og utvikle barna sine selv.

Senteret tilbyr nå rådgivning og opplæring for å lære foreldre om barnas omsorgsbehov, og en ny avdeling vil bli opprettet hvor barn med store funksjonshemminger kan bo sammen med en forelder. Der vil barna motta omfattende pleie og omsorg, mens foreldrene lærer hvordan man kan utføre den samme pleien hjemme. Barn med store omsorgsbehov vil også kunne være på senteret på dagtid, og bo hjemme hos foreldrene ellers. I dag bor det 70 barn på barnehjemmet, og av disse har rundt 20 prosent særskilte omsorgsbehov.

Faktaark om innsatsområdet helse og barneomsorg under EØS-midlene

Dette er artikkel nr. 6 i en serie om EØS-midlene. Les mer om EØS-midlene på www.eeagrants.org