Historisk arkiv

Stor seier for høyresiden i Europaparlamentsvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

De konservative er fremdeles største partigruppe i Europaparlamentet etter valget, sosialistene gikk tilbake. De liberale hadde en liten tilbakegang, mens De Grønne gikk frem. Også høyreekstreme kandidater fikk en oppsving.

Her blir tallene offentligjort for pressen av ordstyreren (speaker) i Europaparlamentet. Foto: European Parliament / Pietro Naj-Oleari / www.europarl.eu

De konservative (EPP) står etter valget med 35.9 prosent av de totalt avgitte stemmene som den største partigruppen i Europaparlamentet og sikrer dermed 264 av til sammen 736 plasser. Mest har denne seieren gått på bekostning av sosialdemokratene (PES), som har hatt en tilbakegang og nå kun har 161 av setene (21.9 prosent).

De liberale (ALDE) har også fått redusert oppslutning og sitter etter valget med 10.9 prosent av de totale stemmene, fra 12.7 i forrige periode, og kan dermed slå seg ned på 80 av setene i Europaparlamentet. De grønne fikk derimot et løft til 7.2 prosent og har nå sammen med den frie alliansen 53 av setene.

Mindre grupper som de euroskeptiske/nasjonsorienterte konservative (UEN) gikk tilbake til 4.8 prosent av stemmene, eller 35 av setene, og de høyreorienterte, selvproklamerte ”eurorealististene” (IND/DEM) gikk ørlite grann tilbake og har nå totalt 18 seter (2.4 prosent). På ytterste venstre fikk den kommunistiske/økososialistiske partigruppen (GUE/NGL) 32 seter (4.3 prosent). Under kategorien andre medlemmer, altså dem som foreløpig ikke inngår i en partigruppe, utgjør den 93 medlemmer (12.6 prosent).

Plenumssalen var valgnatten forandret til et gigantisk audioviselt studio. Foto: European Parliament / Pietro Naj-Oleari / www.europarl.eu

Hos våre naboer i Sverige fikk Piratpartiet valgt inn ett medlem, mens det EU-kritiske partiet Junilistan, som vokste frem i Sverige etter folkeavstemningen om euro i 2004, mistet sine tre av Sveriges total 18 mandater.

Også flere høyreekstreme småpartier gikk frem i valget. Den nederlandske islamkritikeren Geert Wilders’ frihetsparti kapret fire av landets 25 plasser og vil få selskap fra mer eller mindre likesinnede fra Storbritannia, Østerrike, Ungarn, Slovakia og Finland.

British Nationalist Party, som kun aksepterer hvite medlemmer, fikk inn sine første to medlemmer i Europaparlamentet, hvor Gordon Browns Labour Party led et sviende nederlag. Til og med Labour-bastionen Wales gikk til Toryene.

I Ungarn fikk Jobbiks høyreekstreme parti inn tre av totalt 22 ungarske seter. Selv om de høyreekstreme har hatt fremgang vil de fortsatt ikke utgjøre noen trussel mot sentrum-høyredominansen, og vil forbli en liten gruppe i parlamentet.

Vanligvis pleier Europaparlamentsvalgene bli brukt til å straffe medlemsstatenes sittende regjeringer, men i tungvekterland som Frankrike, Italia og Tyskland ble det denne gangen støtte til henholdsvis Sarkozy, Berlusconi og Merkels partigruppe EPP. Også i Belgia ga velgerne støtte til den sittende høyre-regjeringen. Unntak finnes naturligvis, som i Hellas hvor den sittende konservative regjeringen måtte se tapet i øynene etter bråk med korrupsjonsskandaler.

Europaparlamentets Altiero Spinello-bygning i Brussel var lyst opp i blått for anledningen. Foto: European Parliament / www.europarl.eu

* * *

Dersom man ønsker å lære mer om EU i forbindelse med valget, har svenske Dagens Nyheter laget en EU-skole i ni deler, som avsluttes med en uhøytidelig tentamen om EU. Begynn på første leksjon her.

Eivind André Evensen