Historisk arkiv

Vil knytte Norge til nytt støttekontor på asylfeltet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En av EUs hovedstrategier for de kommende årene på flyktning- og migrasjonsfeltet er å utvikle et effektivt og godt samarbeid mellom medlemslandene, og med andre partnere. Det europeiske støttekontoret på asylfeltet, EASO, er en viktig brikke i denne strategien. Regjeringen vil knytte Norge til EASO.

– Et tett europeisk samarbeid er viktig for å kunne ivareta norske interesser, samtidig som vi vil kunne bidra med god kunnskap på helt sentrale områder. Landinfo, som er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, samarbeider allerede aktivt med tilsvarende enheter i EU-landene, og dette samarbeidet vil kunne videreføres innen rammen av EASO, sier justisminister Knut Storberget. Les mer på hjemmesidene til Justisdepartementet.

EASO, som etter planen skal etableres i år, vil gi et mer enhetlig beslutningsgrunnlag ved at medlemslandene i større grad vil forholde seg til samme landinformasjon, og en felles forståelse av denne. Det er også planlagt at det skal tilbys felles opplæring for de som arbeider med asylsaker i medlemslandene. En slik felles opplæring vil også kunne medvirke til et mer enhetlig beslutningsgrunnlag.

– En deltakelse i EASO har nær sammenheng med vår deltakelse i Dublin-samarbeidet. Det er viktig for Norge at mottaksforhold, asylpraksis og asylprosedyrer i de landene vi samarbeider med, er i samsvar med internasjonale standarder når man benytter seg av Dublin-regelverket i behandlingen av asylsakser, sier Storberget.

Støttekontoret skal:

· Understøtte det praktiske samarbeidet på feltet mellom medlemslandene

· Støtte medlemsland som er utsatt for særlig press på asyl- og mottakssystemene

·  Bidra til gjennomføring av det felles europeiske asylsystemet (CEAS)

Les om at EUs  justis- og innenriksministrene i februar vedtok en felles holdning til opprettelsen av et europeisk støttekontor for asyl. Hensikten med opprettelsen er å videreutvikle det felles europeiske asylsystemet gjennom styrket praktisk samarbeid.