Historisk arkiv

Thank you for smoking and drinking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I spillefilmen ”Thank you for smoking” diskuterer lobbyistene fra tobakks-, alkohol- og våpenindustrien hvem som tar flest liv. Kanskje de bør møtes i Brussel framfor Washington, for EU gjør stadig mer for å begrense skadene fra tobakk og alkohol.


EUs strategi for å redusere alkoholskader er en av de vanskeligste sakene jeg har jobbet med, sa helsekommissær Markos Kyprianou i Europaparlamentet forrige uke. Tunge interesser mente Kommisjonen gikk for langt, mens andre kritiserte dem for ikke å gå langt nok, fortalte Kyprianou som var hovedtaler på et seminar om alkoholskader. Arrangører var den alkoholpolitiske alliansen Eurocare, hvor norske Actis (Rusfeltets samarbeidsorgan) er sekretariat, i samarbeid med den sosialdemokratiske partigruppen (PES).

Lobbyistenes Mekka
Alkohol er et typisk område hvor næringsinteresser og såkalte NGO’er braker sammen. Og både næringsinteressene og representantene for det sivile samfunn er sterkt til stede i Brussel. Som Europas politiske maktsentrum med komplekse strukturer og et stort antall mennesker involvert i beslutningsprosessene, betegnes Brussel ofte som lobbyistenes Mekka. Kommisjonen er nok fortsatt den viktigste arenaen for påvirkning, ettersom det er de som faktisk skriver forslagene. Men Europaparlamentets økte status har gjort parlamentarikerne til en stadig viktigere målgruppe for lobbyistene.

– Det fins 785 europaparlamentarikere, så det er alltid noen som har tid til å møte interessegruppene, forklarer en tidligere lobbyist. Anslagsvis 15 000 lobbyister er basert i Brussel, og dermed er det bare Washington DC som kan skilte med en større koloni av denne uglesette yrkesgruppen.

En sak som imidlertid sjelden kommer fram i omtalen av lobbyistene er at de ikke nødvendigvis bare representerer tobakks-, alkoholindustrien og andre ”bad guys”. Av de ca. 2 600 interessekontorene som fins i Brussel utgjør NGO’ene over 10 prosent, og disse regnes for å være spesielt sterke på forbruker- og miljøområdet. I tillegg kommer et stort antall regionkontor, internasjonale organisasjoner, tankesmier og andre. Næringslivsinteressene er likevel dominerende og står for nesten halvparten av interessekontorene i EU-hovedstaden.


I "Thank you for smoking" diskuterer alkohol-, våpen, og tobakkslobbyistene hvem som tar flest liv. Det kommer sjelden fram at lobbyister like gjerne kan representere miljøinteresser, lokalsamfunn eller forbrukergrupper. Foto: IMBd.com

Feilslått svanedans i Brussel
Paal Frisvold har en fot i begge leire som Brussel-representant for miljøstiftelsen Bellona, og samtidig styreleder i det kommersielle lobbyselskapet Brusselkontoret AS. Han erkjenner at de med mye ressurser har bedre mulighet til å nå fram i systemet. – Men kvantitet er ikke ensbetydende med kvalitet, skynder han seg å legge til. Frisvold hevder mange industriselskap sender seniorer til en svanedans i Brussel som siste post før pensjon. – Frivillige organisasjoner derimot sender unge, sultne, pågående mennesker, sier Frisvold.

Leder for Eurocares kontor i Brussel, Håkon Riegels, mener likevel at industrien er en sterk motstander. Han mener bestemt at alkoholindustrien har lettere tilgang til beslutningstakerne enn organisasjonene har. - Den delen av Kommisjonen som jobber med helse har vært åpne, men det har ikke vært tilfelle for Kommisjonen som helhet, sier han.

Fryktet ”kupp” i Europaparlamentet
I ”Thank you for smoking” opplever røykemotstandene at den veltalende tobakkslobbyisten tar fullstendig over showet når de møtes til debatt. Håkon Riegels har lignende erfaringer med at representanter for alkoholindustrien forsøker å ”kuppe” deres arrangement ved å møte mannssterkt opp og stille kritiske spørsmål. For å hindre dette ble representanter for industrien nektet deltakelse på arrangementet i Europaparlamentet, noe som ble kritisert av en av parlamentarikerne som deltok. Riegels mener imidlertid at industrien klarer seg fint med sine egne arrangementer.


Ikke alle lobbyister ønsker mer handel. Her er helsekommissær Markos Kyprioanou sammen med Sofia Modigh fra den svenske avholdsbevegelsen på Eurocare sitt seminar i Europaparlamentet. Foto: Petter Reed, Actis.

Han mener at begge parter har gode kort på hånden når de henvender seg til beslutningstakerne. – Vår fordel er at vi har bevisene på vår side, så på lang sikt er det vanskelig for industrien å vinne, fremholder han. Samtidig innrømmer han at det er vanskelig å jobbe mot noe som folk flest bruker og trives med. Dessuten er industriens beste kort at de er en viktig næring med mange hundre tusen ansatte.

Fellesarrangementet mellom Eurocare og den sosialdemokratiske gruppen i Europaparlamentet er et eksempel på hvordan lobbyister og interesseorganisasjoner jobber. Og på helseområdet må de som ønsker en sterkere EU-rolle ha gjort en god jobb.

Til kamp mot røyking og drikking
Helseområdet har tradisjonelt vært overlatt til medlemslandene, men EU tar nå opp kampen mot både røyking og drikking. I oktober i fjor la Kommisjonen fram sin strategi for å redusere alkoholskader, og det var oppfølgingen av denne som var tema for seminaret som Eurocare arrangerte i Europaparlamentet. På seminaret sa Kyprianou at strategien for det første er en erkjennelse av at alkoholrelaterte skader er et problem. - Men like viktig er erkjennelsen om at det er i EUs interesse å ta tak i dette problemet, sa kommissæren.

30. januar fulgte Kommisjonen opp med et høringsdokument - en såkalt grønnbok – om røykfrie miljø. I forbindelse med fremleggelse av grønnboka sa helsekommissær Kyprianou at han ønsker et gjennomgående røykeforbud for hele Europa.

Det er fortsatt et stykke fram til det. Grønnboka skisserer flere mulige retninger i oppfølgingen, alt fra å bevare status quo til bindende lovgivning på EU-nivå. Som oftest ender man opp et sted midt imellom ytterpunktene, og grønnboka peker også på mulighetene for frivillige tiltak og selvregulering eller uforpliktende utveksling av gode erfaringer mellom medlemslandene. Grønnboka er nå ute på høring fram til 1. mai, og det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg at helseorganisasjonene her kommer til å ønske EU-regelverk, mens tobakksindustrien vil være opptatt av nasjonalt selvstyre.

Strammer lobbygrepet
I etterkant av noen av skandalene som har vært rundt lobbyvirksomheten i USA forsøker EU å være føre var og stiller økte krav til åpenhet fra lobbyistene. I fjor ble det lagt fram en grønnbok om det europeiske åpenhetsinitiativet (European Transparency Initiative – ETI) og det ble gjennomført en høring om denne. I den forbindelse understrekes det at påvirkningsarbeid eller lobbyisme er en legitim del av demokratiet, men at innflytelsen som ytes må være berettiget. Det må derfor være åpenhet rundt innspill som gis til institusjonene, hvem lobbyistene representerer, hva deres mål er og hvordan de finansieres. For å sikre dette foreslås et frivillig registreringssystem og felles etiske retningslinjer for alle lobbyister, samt et system for å overvåke og sanksjonere brudd på retningslinjene.

Alkohol- og tobakkslobbyistene jobber i motvind. Med skjerpet oppfølging av lobbyistene kombinert med strengere EU-regelverk på helseområdet, må snart alkohol- og tobakkselskapene henvende seg til forbrukerne i stedet for politikerne og bare rett og slett si: Thank you for smoking and drinking!