Historisk arkiv

God avfallshåndtering kan redde klimaet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Avfallsorganisasjonen Municipal Waste Europe inviterte forrige uke sine partnere til diskusjon om et nytt EU-direktiv om innsamling av avfall, klimaendringer og lokale myndigheters rolle i forhold til forbruker betaler – prinsippet.

Municipal Waste Europe (MWE), opprettet i 2008, er en europeisk organisasjon som representerer offentlig sektor for innsamling av avfall. I tillegg til flere norske partnere, har organisasjonen medlemmer fra Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Tyskland, Island, Italia, Nederland og Sverige.

Mot København
Et tema på agendaen, og spesielt aktuelt med tanke på de nært forestående klimaforhandlingene i København, var hvor mye avfallshåndtering kan bidra i kampen mot klimaforandringene.

- 18 prosent av mekanismene innen CDM-ren utvikling (“Ren utvikling-mekanismene”), er prosjekter innen avfallshåndtering. Vi kan oppnå en reduksjon av karbonutslipp på hele 20 prosent gjennom god og riktig avfallshåndtering, sa president i MWE, Erik De Baedts.

De såkalte Ren utvikling-mekanismene (CDM´s), er en ordning under Kyoto-protokollen. Ordningen forplikter industrialiserte land til å redusere drivhusgassene gjennom å investere i virksomhet som reduserer utslipp i utviklingsland som et alternativ til mer kostbare utslippsreduksjoner i egne land.

- I utviklingsland er dette snakk om tiltak som innsamling av søppel og kontroll av søppeldeponiene. Dette reduserer mengden utslipp av metan. I utviklede land dreier det seg om forbrenning, resirkulering og gjenbruk, som fører til reduserte CO2-utslipp, sa han under presentasjonen.

Nytt EU- direktiv
Et annet tema på programmet var EUs arbeid med revisjon av det gjeldende regelverket på området rundt elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) og kjemikalier i EE-produkter (RoHS).  Oppvaskmaskiner, barbermaskiner, datamaskiner og støvsugere er eksempler på elektriske og elektroniske produkter som omfattes av merkelappen EE-produkter.De fleste av disse produktene inneholder stoffer som kan skade både helsen og miljøet. En sikker og forsvarlig håndtering av slikt avfall er derfor svært viktig. Generalsekretær Gunnel Klingberg i Municipal Waste Europe er redd det nye regelverket åpner for tolkning som tillater en tøyning av grensene som er svært ufordelaktig for kommunale myndigheter.

- Avfallshåndtering er essensielt både fra et miljøperspektiv og med tanke på å beskytte borgernes helse, og dermed en tjeneste av allmenn interesse. Men produsentene må rydde opp etter seg selv, og ikke skyve ansvaret over på kommunale myndigheter, sa hun.

Frekke produsenter 
Hun understreket at lokale myndigheter som sitter med både ekspertisen og ansvaret for innsamling av vanlig søppel blir utnyttet av frekke produsenter.

- Dersom produsentene av elektrisk og elektronisk avfall ønsker å bruke kommunal infrastruktur til å samle inn avfallet de har ansvar for, må de betale for det. Innsamling, lagring og sortering koster penger, og det må produsentene ta ansvaret for, sa generalsekretæren.

Hun pekte også på at det i denne sammenhengen er viktig at heller ikke borgerne får lide ved å betale for denne innsamlingstjenesten to ganger- først ved kjøp gjennom forhøyede priser fra produsentens side, og deretter gjennom økt avfallsavgift fra kommunal side som følge av økte kostnader for innsamlingsarbeidet.

 

- En mulighet for norsk påvirkning

Avfall Norge er norsk medlem i Municipal Waste Europe. Organisasjonen er et samlepunkt for offentlige og private aktører til faglig utvikling av bransjen, og arbeider for kundefokuserte og bærekraftige avfallsløsninger.
- Gjennom å delta i et forum som Municipal Waste Europe kan vi mene noe om det som skjer og forsøke å påvirke. Svært mye av regelverk og politikken på avfallsområdet utformes på EU- nivå. Det er viktig å være kjent med diskusjonene som foregår i EU-systemet og ligge foran prosessene hva gjelder informasjon til egne medlemmer, sier direktør i Avfall Norge, Håkon Jentoft.

 

Organisasjonen var tidligere medlemmer av en annen lobbyorganisasjon med et mer privat-industrielt fokus.

- Det er ikke så mange som bringer kunnskap om lokal forvaltnings rolle på avfallsfronten. Fokuset i Municipal Waste Europe er på det lokale og regionale. Det er veldig viktige og nødvendige aspekter for å nå felles målsetninger og innfri forpliktelsene våre, forklarer direktøren.

 

Klikk her og her for å se presentasjonene holdt under samlingen.

 

Les mer om det reviderte EU- direktivet og innsamling av EE-avfall i Norge og Europa her.