Historisk arkiv

En felles innvandringspolitikk i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kommisjonens melding om en felles innvandringspolitikk i Europa ble lagt fram i sommer. Diskusjonen er allerede i gang i EUs institusjoner om mange av elementene i meldingen, med vekt på medlemslandenes egen kompetanse. I denne rapporten gjennomgår migrasjonsråd Siw Lexau status. 

”En felles innvandringspolitikk i Europa": Prinsipper, tiltak og verktøy.

Kort oppsummering:

-         Kommisjonen la i juli i år frem en melding om felles innvandringspolitikk i Europa. Meldingen vektlegger den lovlige innvandringens bidrag til sosio-økonomisk utvikling i EU, koordinering mellom medlemslandene og samarbeid med tredjeland og effektiv bekjempelse av ulovlig innvandring.

-         Meldingen er et innspill til videreutviklingen av EUs politikk på innvandringsfeltet. Mange elementer i denne politikken er allerede under diskusjon i EUs institusjoner, men med sterk vekt på medlemslandenes egen kompetanse. Innvandringspolitikken er et område som vil kreve stor politisk innsatsvilje dersom man ønsker å gå i retning av et tettere europeisk samarbeid på dette feltet.

Kommisjonen la 20. juli i år frem melding om ”En felles innvandringspolitikk i Europa: Prinsipper, tiltak og verktøy.” Meldingen ble lagt frem samtidig med planen for asylpolitikken (se egen innberetning 5. sept.), og disse to dokumentene utgjør sammen kommisjonens visjon for det fremtidige EU-samarbeidet om asyl- og innvandring. Hovedbudskapet er (ikke overraskende) behovet for et tettere europeisk samarbeid på innvandringsfeltet.

Meldingen er en oppfølging av konklusjonene fra det europeiske råd (DER) i desember 2007. DER understreket at utviklingen av en felles innvandringspolitikk, som er komplementær med medlemslandenes politikk, er en grunnleggende prioritering for EU i møtet med en globalisert verden. Meldingen integrerer innvandringspolitikken i de generelle hovedprioriteringene for EUs politikk – velferd, solidaritet og sikkerhet.

Meldingen har to deler. Den første delen foreslår ti felles prinsipper for videreutvikling av EUs felles innvandringspolitikk. Disse er delt inn i tre hovedområder: i) den lovlige innvandringens bidrag til sosio-økonomisk utvikling i EU, ii) koordinering mellom medlemslandene og samarbeid med tredjeland og iii) effektiv bekjempelse av ulovlig innvandring (se en mer detaljert beskrivelse av innholdet nedenfor).

Den andre delen av meldingen peker på behovet for å styrke styringen av innvandringsfeltet på alle nivåer, og å utvikle nye redskaper for å følge og evaluere gjennomføringen av disse prinsippene. Det foreslås blant annet en årlig rapportering fra medlemslandene til kommisjonen, etterfulgt av en årlig debatt på vårmøtet til DER. 

Kommentar:

Det har foreløpig vært lite debatt rundt kommisjonens melding om innvandringspolitikken. Den viktigste årsaken til dette er nok at meldingen (sammen med planen for asylpolitikken) ble lagt frem omtrent samtidig som migrasjonspakten ble fremlagt av formannskapet. Det er denne som i all hovedsak har dominert debatten. Meldingen bringer sammen mange tidligere kjente elementer, som også er tatt med i migrasjonspakten, men kommer også med forslag som er mer ambisiøse.

Innvandringspolitikken har tradisjonelt vært et område hvor medlemslandene ikke har ønsket å gi fra seg kompetanse og myndighet til EU-fellesskapet. Det politiske klima for tettere samarbeid på innvandringsområdet har vært vanskelig denne høsten, både sett i lys av Frankrikes nasjonale agenda og diskusjonen i Rådet rundt den såkalte Metock-saken (som har grepet inn i medlemslandenes råderett over innvandringspolitikken). Dette kan ha vært en medvirkende årsak til meldingen er lite omtalt.

En kilde i kommisjonen har uttalt at det vil kreve en ”effort politique majeur” å få til et tettere samarbeid på innvandringsområdet, men sammenliknet dette med at man tidligere har oppnådd resultater på tilsvarende kontroversielle områder, som for eksempel ”Global Approach to Migration”. Det er de komplekse utfordringene og temaets sensitivitet som nettopp bringer innvandring høyt på EUs dagsorden.

Meldingen er uansett et viktig bidrag til utviklingen av det neste strategiske femårsprogrammet for frihet, sikkerhet og rettferdighet. De ulike elementene i meldingen bør gjennomgås nøye med tanke på hvilke konsekvenser dette kan ha for Norge, og vårt samarbeid med EU.

Oppsummering av elementene i de ti felles prinsipper:

Velferd: den lovlige innvandringens bidrag til sosio-økonomisk utvikling i EU

Velferd og innvandring: Klare regler og like muligheter
(Lovlig innvandring, klart og åpent regelverk, informasjon til tredjelandsborgere om lovlig opphold i EU, likebehandling av tredjelandsborgere ift EU-borgere, visumpolitikk som fremmer mobilitet for enkelte grupper.)

Velferd og innvandring: Kobling av kvalifikasjoner og behov
(Økonomisk migrasjon basert på behovsanalyse og medlemslandenes egne prioriteringer, utarbeiding av innvandringsprofiler, migranters rettigheter, involvering av sosiale parter og regionale/lokale myndigheter.)

Velferd og innvandring: Integrering er nøkkelen til vellykket innvandring
(Styrke bidraget til integrering fra medlemslandene og fra innvandrerne, muligheter for deltakelse og selvutvikling, integreringsprogrammer for nyankomne, mangfold på arbeidsplassen, tilgang til helsetjenester og velferdsordninger, sirkulær migrasjon, familieinnvandring.)

Solidaritet: koordinering mellom medlemslandene og samarbeid med tredjeland

Solidaritet og innvandring: Åpenhet, tillit og samarbeid
(Informasjonsutveksling og diskusjon innen EU, overvåke virkningene av nasjonal politikk og bedre koordinering på EU-nivå.)

Solidaritet og innvandring: Effektiv og helhetlig bruk av tilgjengelige ressurser
(Strategisk og effektiv bruk av det tematiske programmet for solidaritet og håndtering av migrasjonsstrømmer som en byrdefordelingsmekanisme.)

Solidaritet og innvandring: Partnerskap med tredjeland
(Integrere migrasjon i EUs utviklings- og utenrikspolitikk gjennom ulike samarbeidsinstrumenter, muligheter for lovlig innvandring, kapasitetsbygging for migrasjonshåndtering, identifikasjon av push-faktorer, beskyttelse av grunnleggende rettigheter, bekjempe illegal innvandring, og styrke migrasjonens utviklingsfremmende sider.)

Sikkerhet: effektiv bekjempelse av ulovlig innvandring

Sikkerhet og innvandring: En visumpolitikk som tjener Europas interesser
(Felles visumpolitikk som legger til rette for bona fide-reisende og økt sikkerhet, bruk av ny teknologi, ivaretakelse av personvern, erstatte nasjonale visa med Schengen-visa, konsulært samarbeid, ETA-system.)

Sikkerhet og innvandring: Integrert grensehåndtering
(Styrket grensekontroll, og kobling mellom grense- og tollkontroll, ”grensepakken”.)

Sikkerhet og innvandring: Intensivere kampen mot ulovlig innvandring og null-toleranse for menneskehandel.
(Politikk for bekjempelse av ulovlig innvandring og menneskehandel, bekjempelse av svart arbeid.)

Sikkerhet og innvandring: Bærekraftig og effektiv returpolitikk
(Generelle regulariseringer bør unngås, men muligheter for individuelle regulariseringer, felles returoperasjoner i regi av Frontex, gjennomføring av returdirektivet, tilbaketakelsesavtaler, europeisk laisser-passer for retur av udokumenterte.)