Samisk tastatur for smarttelefoner er klart

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og sametingspresident Aili Keskitalo sier at hverdagen vil bli enklere for den samiske befolkningen når vi får samisk tastatur for smarttelefoner. I dag lanseres tastatur for smarttelefoner for seks ulike samiske språk.

-Nå gjør teknologien det enklere å bruke samisk som hverdagsspråk for mange, og jeg håper særlig ungdom tar i bruk det nye tastaturet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.   

Samiske språk inneholder mange spesialtegn. For å skrive samisk på smarttelefoner kunne man finne de ulike tegnene ved å bytte mellom flere ulike språktastaturer for å skrive én tekst. Dette er svært tungvint.

I dag blir et nytt tastatur med samiske tegn tilgjengelig både for Android- og Iphone-brukere. Tastaturet støtter alle de samiske språkene som er i bruk i Norge i dag, både nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. I tillegg kan tastaturet brukes av skoltesamiske, pitesamiske og enaresamiske brukere. Tastaturet lanseres som en gratis app.

- Smarttelefonen blir stadig viktigere for oss både privat og på jobben. Med samisk tastatur blir det enklere å kommunisere på samisk. Dette er bra for den enkelte og for utviklingen av de samiske språkene, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Det er språkteknologisenteret Divvun ved Universitet i Tromsø som står bak tastaturet. Senter for samisk språkteknologi har bidratt i utviklingsarbeidet. Tastaturet kan også benyttes av andre minoritetsspråk.

Divvun gjør et svært viktig arbeid for å utvikle teknologiske løsninger for de samiske språkene, sier Sanner.

Informasjon om hvordan tastaturet kan lastes ned finnes på Divvuns nettsider.

Tastaturet Samisk tastatur kan lastes ned gratis i Google Play fra i dag og i Appstore fra mandag 15.desember. Etter hvert oppgraderes de med flere muligheter – som ordretting og ordfullførelse.

Bakgrunn:

Divvun utvikler språkverktøy som elektronisk stavekontroll, korrekturverktøy og ulike programvarer for de samiske språkene. I løpet av kort tid lanserer Divvun en løsning for talesyntese på nordsamisk, som gjør det mulig å få lest opp samisk tekst fra nettsider. Divvun-prosjektet ble etablert i 2004 og samarbeider nært med Senter for samisk språkteknologi ved UiT Norges arktiske universitet. Prosjektet finansieres av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og eies av Sametinget og departementet.

 

Kontakt: KMDs pressetelefon 22 24 25 00

Til toppen