Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

NordGen Skog 50 år i 2020

Det nordiske samarbeidet for bevaring og bærekraftig bruk av genetiske ressurser hos skogstrær er 50 år. NordGen Skog er videreføringen av Nordisk Skogbruks Frø og Planteråd som ble etablert 1970, og som i år feirer 50 års jubileum.

Markeringen av 50-års jubileet ble opprinnelig planlagt i forbindelse med årets NordGen Skog konferanse på Elverum. Konferansen er utsatt på grunn av pandemien. Markeringen er nå erstattet med en digital feiring (foregår på engelsk).

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad deltar med en bursdagshilsen til NordGen Skog. Hun hyller arbeidet som er nedlagt i 50 år og hun forventer at skogbruket tar ansvar for skogen som helhet. Det betyr å vise et større publikum sammenhengen mellom bruken av genetiske ressurser i det kommersielle skogbruket og arbeidet med å bevare genetiske ressurser hos alle treslag.

NordGen Skog har hatt stor betydning for fremskrittene i skogplanteforedlingen, for effektiv skogplanteproduksjon og for regelverket vi har for bruk av frø og planter i det nordiske skogbruket.

NordGen Skogs rolle har i 50 år vært å skape møteplasser for forskere, studenter, forvaltning og næringsutøvere i frø- og planteforsyningen. Samarbeidet strekker seg fra skogbrukets behov for skogplanter med høy overlevelse og trær med rask vekst og høy kvalitet, til å utvikle klimatilpassede trær og bevare genetisk mangfold og treslag som er truet av ulike årsaker.

Skogplanting gran.
NordGen Skog har hatt stor betydning for fremskrittene i skogplanteforedlingen, for effektiv skogplanteproduksjon og for regelverket vi har for bruk av frø og planter i det nordiske skogbruket. Foto: Steinar Johansen/Statskog/Midt-Norge