Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norsk sider tar internasjonale priser

Norske siderprodusenter tok to priser og fikk 26 ulike medaljer i den internasjonale siderkonkurransen CiderWorld, som er arrangert i Frankfurt am Main i Tyskland. Nybegynneren Dan Olav Sæbø fra Hjelmeland ble vinner i kategorien musserende sider, mens veteranen Marius Egge fra Lier tok pris i kategorien Is-sider.

– Jeg gratulerer så mye til Dan Olav Sæbø, Marius Egge og de andre norske deltakerne som har markert seg så sterkt i en konkurranse med bred internasjonal deltaking, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Norsk sidernæring er en suksesshistorie; salget av norskprodusert sider på Vinmonopolet de siste årene har 10 -doblet seg, fra 15.000 liter i 2010 til 160.000 liter i 2019, sier Bollestad.  

– Den norske grøntsektoren er inne i en god utvikling der det er mange som satser i et marked som øker. Den norske selvforsyningen for frukt, bær og grønt er markert lavere enn den er for husdyrprodukter. Derfor har grøntsektoren vært sentral i de to siste jordbruksoppgjørene. Det er gjennomført en rekke tiltak for innovasjon og vekst, blant annet øremerkede investeringsmidler, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Sølvsider fra Apal sideri
Sølvsider fra Apal sideri Foto: Hanen

Norsk sider en suksesshistorie for norsk landbruk

Norsk siderproduksjon har utviklet seg meget raskt de siste 5-10 årene. Det store gjennombruddet kom etter det ble lov med gårdssalg i 2016. I dag er det over 30 produsenter i hele Sør-Norge. Det har vært en eventyrlig utvikling, ikke minst i Hardanger, som i sommer tilbyr herlig sidercruise. Også i Sogn, Telemark, Møre og Romsdal og ikke minst i Rogaland skjer det mye på siderfronten.

Til toppen