Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rapport om alternativer til kirurgisk kastrering av gris

I Norge kastreres all hanngris som skal til kjøttproduksjon. Dette gjøres for å hindre at svinekjøttet får rånelukt. De aller fleste grisene kastreres kirurgisk, men det finnes også en vaksine mot rånelukt på markedet.

En arbeidsgruppe har på oppdrag fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug utarbeidet en rapport hvordan omfanget av kirurgisk kastrering av gris kan reduseres. Bransjen er innstilt på å øke bruken av vaksinasjon mot rånelukt fra 1,3 prosent til 10 prosent innen utgangen av 2015. Videre mener arbeidsgruppen det er interessante muligheter i avl for å redusere rånelukt. 

- Det er bra at vi får prøvd ut vaksinen mot rånelukt i større skala. Jeg vil også støtte opp om kunnskapsutvikling for å finne gode alternativer til kirurgisk kastrering av gris, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug..

Grisepurke med unger.
En arbeidsgruppe har på oppdrag fra Statsråd Sylvi Listhaug utarbeidet en rapport hvordan omfanget av kirurgisk kastrering av gris kan reduseres. Foto: Torbjørn Tandberg Foto: Foto: Torbjørn Tandberg
Til toppen