Historisk arkiv

Forkorter innreisekarantene for beskyttede og barn under 12 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Personer som er beskyttet og barn under 12 år vil ved negativ test tatt tre døgn etter ankomst kunne gå ut av innreisekarantene.

- Innreisekarantene er et viktig tiltak for å forhindre importsmitte. Det er fortsatt en risiko for at beskyttede blir smittet og sprer smitte videre, men risikoen er langt mindre enn for ubeskyttede. Vi mener derfor det er forsvarlig å gjøre karantenetiden kortere for denne gruppen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det er krav om negativ PCR-test som er tatt tidligst tre døgn etter ankomst for å kunne gå ut av innreisekarantene. En slik test vil redusere smitterisikoen med 75 til 90 prosent sammenlignet med ingen testing eller karantene. Det må kunne dokumenteres at man er beskyttet gjennom pålogging på helsenorge.no, eksempelvis ved mistanke om brudd på karanteneplikten.

Kortere karantene for barn

Ifølge FHI sprer barn mindre smitte enn voksne, og barn under 12 år antas å ha 50 prosent mindre risiko for å være smittet enn voksne.

- Basert på dette mener Helsedirektoratet og FHI at de samme innreisekarantenereglene som vi nå innfører for beskyttede, også bør gjelde for barn under 12 år. Regjeringen støtter dette, sier Høie.

Regjeringen har bedt Helsedirektoratet og FHI vurdere om også unge mellom 12 og 18 år skal kunne teste seg ut av innreisekarantene ved negativ PCR-test tatt etter tre døgn.

- Det er kommet ny kunnskap om at én vaksinedose muligens gir lavere beskyttelse mot delta-virusvarianten. Det vil derfor kunne komme forskjellige regler for de som er fullvaksinerte. Som varslet tidligere gjør derfor Helsedirektoratet og FHI en ny vurdering av når fullvaksinerte kan få unntak fra innreisekarantene fullt ut, sier Høie.

Regjeringen jobber med å kartlegge om andre lands koronasertifikat eller tilsvarende løsninger oppfyller de samme kvalitetskravene som det norske, og dermed kan gi unntak for karantenekrav, og på hvilken måte informasjonen kan verifiseres.

Fraråder reiser til utlandet

Testing på grensen videreføres, blant annet for å ha kontroll på bekymringsfulle virusvarianter. Dette vil bli opprettholdt så lenge det er nødvendig og forholdsmessig. Alle reisende, også de som er beskyttet, må dermed være forberedt på test ved ankomst til Norge. Regjeringen fraråder fortsatt alle unødvendige reiser til utlandet.

Endringene i innreisekarantene for beskyttede og barn under 12 år trer i kraft fra 4. juni klokken 15.00.

  • personer som er fullvaksinert
  • personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen
  • personer som har hatt korona de siste seks månedene