Historisk arkiv

Kulturministeren åpnet nytt digitaliseringsbygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Det nye digitaliseringsbygget i Nasjonalbiblioteket i Rana huser avansert teknologi som digitaliserer den norske kultur- og kunnskapshistorien. Tusenvis av bøker omformes til digitale filer som bevares for ettertiden i Nasjonalbibliotekets digitale sikringsmagasin.

Kulturminister Anniken Huitfeldt og assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold.

Bildet: Kulturminister Anniken Huitfeldt og assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold følger spent med når Huitfeldts egen bok om Gro Harlem Brundtland blir digitalisert. (Foto: Nasjonalbiblioteket/Kjell Iversen)

Det nye digitaliseringsbygget i Nasjonalbiblioteket i Rana huser avansert teknologi som digitaliserer den norske kultur- og kunnskapshistorien. I det nye bygget er det produksjonsløyper for trykt materiale. Tusenvis av bøker omformes til digitale filer som bevares for ettertiden i Nasjonalbibliotekets digitale sikringsmagasin.

I den grad opphavsrettslige forhold åpner for det gjøres den norske bok- og avisstammen tilgjengelig for brukere på nett.

Nærmere 61 000 bøker er i dag tilgjengelige i fulltekst i Nasjonalbibibliotekets søketjeneste. I tillegg er store mengder aviser, fotografiske materiale, lyd og manuskripter tilgjengelige.