Historisk arkiv

Norge støtter sterk kritikk av Iran i MR-rådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I FNs menneskerettighetsråd har Norge kritisert menneskerettighetssituasjonen i Iran på vegne av mer enn 50 land. Den felles uttalelsen ble holdt i forbindelse med at det er ett år siden det omstridte presidentvalget i Iran.

I FNs menneskerettighetsråd i dag kritiserte Norge menneskerettighetssituasjonen i Iran på vegne av mer enn 50 land. Den felles uttalelsen ble holdt i forbindelse med at det er ett år siden det omstridte presidentvalget i Iran. 

- Dette er en klar og tydelig melding til myndighetene i Iran om at menneskerettighetssituasjonen er uakseptabel og må forbedres. Det er også et sterkt og klart budskap til befolkningen i Iran om at verdenssamfunnet følger med og reagerer på de mange overgrepene som skjer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Jeg er fornøyd med at vi har fått til denne sterke markeringen i Menneskerettighetsrådet i tett samarbeid med blant andre Chile, EU og USA. At mer enn 50 land fra mange regioner samler seg bak Norges uttalelse legges absolutt merke til i Teheran, sier Støre. 

Uttalelsen ble fremført av Norges ambassadør til Genève, Bente Angell-Hansen. 

I uttalelsen vektlegges særlig den voldelige maktbruken, fengslingene og henrettelsene etter valgprotestene for ett år siden og krever at det gjennomføres en uavhengig granskning av myndighetenes håndtering.  Videre tar uttalelsen opp de sterke restriksjonene på ytrings- og forsamlingsfriheten samt diskriminering av kvinner og religiøse minoriteter.

Norge har i dag også sluttet seg til en EU-erklæring om menneskerettighetssituasjonen i Iran.

****