Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref 200501609

Dato

17.06.2005

Høring. Forskrift om organisasjon og virksomhet for Likestillings- og diskriminerings­ombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda, samt endringer i påtaleinstruksen kap. 5.

1. Forslag til forskrift om organisasjon og virksomhet for Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda

Barne- og familiedepartementet sender med dette på høring forslag til forskrift om organisasjon og virksomhet for Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskriminerings­nemnda, vedlegg 2.

Forslaget er utarbeidet med hjemmel i lov om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven) §§ 8 og 16.

Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda ventes å tre i virksomhet fra 1. januar 2006. Ombudet skal håndheve likestillingsloven, diskrimineringsloven, arbeidsmiljølovens likebehandlingskapittel og diskrimineringsforbudene i boliglovene, påse at norsk rett og forvaltningspraksis samsvarer med Norges forpliktelser etter FNs kvinnekonvensjon og FNs rasediskriminerings­konvensjon og ivareta pådriveroppgaver som skal bidra til økt likestilling og likebehandling. Nemnda skal behandle klager over ombudets uttalelser og vedtak i enkeltsaker.

Forskriftsutkastet inneholder for det første et mandat for Likestillings- og diskrimineringsombudet med vekt på en utdypning av ombudets kompetanse- og pådriverfunksjon. Denne funksjonen er beskrevet i forskriftsutkastet § 1, som formulerer seks hovedoppgaver i samsvar med beskrivelsen av Likestillings- og diskrimineringsombudets kompetanse- og pådriverrolle i Ot. prp. nr. 34 (2004-2005); pådriverarbeid, holdnings- og atferdspåvirkning, støtte og veiledning, veiledningstjeneste om etnisk mangfold i arbeidslivet, kompetansefunksjon og forumsfunksjon.

For det andre inneholder forskriftsutkastet utfyllende regler om organisering og virksomhet. Hovedlinjene i ombudets og nemndas organisering og organenes rettslige kompetanse som lovhåndhever er ellers beskrevet i diskrimineringsombudsloven, og saksbehandlingen følger i hovedsak forvaltningsloven. Det har imidlertid særlig vært nødvendig med utfyllende regler for nemndas organisering og virksomhet, da forvaltningslovens regler ikke er dekkende for nemnder.

Da Likestillings- og diskrimineringsombudets og Likestillings- og diskrimineringsnemndas organisering og saksbehandlingsregler langt på vei er utformet etter modell av reglene for det eksisterende Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling, har forskriftsutkastet tatt utgangspunkt i forskriften om organisasjon og virksomhet for disse organene, jf. forskrift av 15. mars 1979 nr. 2.

I forskriftsutkastet har departementet lagt vekt på å unngå gjentakelser av lovtekst fra diskrimineringsombudsloven og forvaltningsloven, men heller søkt å innarbeide henvisninger til relevante lovbestemmelser i kommentarene til de enkelte paragrafer. Disse kommentarene tenkes å inngå sammen med forskriftsteksten i et rundskriv om forskriften.

Av bestemmelser som høringsinstansen bes merke seg, er blant annet § 2 om ombudets veiledningsplikt. På saksområder som ligger tett opp til ombudets ansvarsområder, har ombudet en veiledningsplikt som strekker seg noe lenger enn veiledningsplikten etter forvaltningsloven § 11. Dette kan bl.a. være bistand til politianmeldelser i forbindelse med rasistisk motivert kriminalitet eller bistand til å søke om fri sakførsel til erstatnings- eller oppreisningssøksmål i diskrimineringssaker.

Ellers kan høringsinstansene merke seg at nemnda - i motsetning til eksisterende Klagenemnd for likestilling - får et eget sekretariat som skal ivareta noen av de oppgaver som Likestillingsombudet i dag ivaretar for Klagenemnda for likestilling, herunder arbeidsoppgaver relatert til tvangsmulkt, som er et nytt virkemiddel innført for å styrke etterlevelsen av nemndas vedtak, jf. diskrimineringsombudsloven § 8.

Videre kan det bemerkes at departementet foreslår å ikke videreføre § 29 i forskriften for Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling vedrørende dekning av sakskostnader for partene der ombudet har brakt saken inn for nemnda. Dels har departementet lagt vekt på at denne bestemmelsen har hatt liten betydning i praksis, da det er partene – og svært sjelden ombudet – som bringer saker inn for nemnda. Men først og fremst har en lagt vekt på at Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda er utformet med den hensikt å være et lavterskeltilbud der en kan få prøvet sin sak uten bruk av advokat eller andre kostnadsdrivende virkemidler, og således ikke vil pådra seg sakskostnader. For øvrig vil forvaltningsloven § 36 om dekning av sakskostnader ved klage komme til anvendelse der partene klager til nemnda over hastevedtak fattet av ombudet med hjemmel i diskrimineringsombudsloven § 4.

Ot. prp. nr. 34 (2004-2005) om lov om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven) kan leses på http://odin.dep.no/repub/04-05/otprp/34/

2. Forslag om endringer i påtaleinstruksen kap. 5

Justisdepartementet foreslår endringer påtaleinstruksen kap. 5. Endringene er nødvendige for å pålegge politiet en plikt til utlevering av opplysninger til det nyopprettede Likestillings- og diskrimineringsombudet for å samordne saksbehandlingen i disse etatene. Det foreslås gitt en ny bestemmelse § 5-15 som regulerer dette. Bakgrunnen for forslaget fremgår av Ot.prp. 33 (2004-2005) om lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion m.v. (diskrimineringsloven) kap. 13.7 under overskriften "Håndheving og påtale" på side 163 – 164.

Som omtalt spesielt i annen spalte siste avsnitt på side 163 og første spalte på side 164, er det nødvendig med utlevering av opplysninger for å samordne saksbehandlingen slik at dobbeltbehandling unngås. Justisdepartementet finner imidlertid ikke at det er nødvendig med en rutinemessig utlevering av opplysninger. Det er et grunnleggende prinsipp i alminnelig personvernlovgivning at behandling av personopplysninger, herunder utlevering, kun skal finne sted når dette er nødvendig ut fra et nærmere bestemt formål. Når det spesielt gjelder utlevering av opplysninger fra politiet til andre offentlige organer i deres interesse, setter også EMK artikkel 8 og politirekommandasjonen grenser for lovgiverens adgang til å gjøre unntak fra taushetsplikten. Som foreslått i ny § 5-15 skal en utlevering av opplysninger på denne bakgrunn kun finne sted etter henvendelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet når formålet er å samordne saksbehandlingen. Med dette tas det særlig sikte på å unngå unødig dobbeltbehandling. Det forutsettes at Likestillings- og diskrimineringsombudet i sin henvendelse opplyser navn på partene, samt tid og sted for handling mv. Dette for å sikre at opplysningsplikten ikke går lengre enn formålet tilsier.

For at politiet skal kunne pålegges en plikt til utlevering av opplysninger i slike tilfeller og med slikt formål som nevnt over, må det gjøres unntak for taushetspliktbestemmelsene i straffeprosesslovens annen del kapittel 6. Hjemmelen for Kongen til å gjøre unntak fra taushetsplikten følger av straffeprosessloven § 61 c første ledd nr. 8.

Justisdepartementet foreslår etter dette følgende endringer i påtaleinstruksen:

I. § 5-15 skal lyde:

§ 5-15. Politiets plikt til på anmodning å gi likestillings- og diskrimineringsombudet opplysninger om etterforskning for å samordne saksbehandlingen

På henvendelse fra likestillings- og diskrimineringsombudet om enkeltsaker skal politiet gi opplysninger om det er åpnet etterforsking for forhold som kan innebære brudd på diskrimineringsloven. Opplysningsplikten gjelder også utfallet av saken hvis det er kjent når henvendelsen behandles.

II. Gjeldende § 5-15 blir § 5-16.

* * *

Liste over høringsinstansene følger vedlagt, vedlegg 1. Instansene bes vurdere om hørings­forslaget bør forelegges for eventuelle underordnede organer.

Uttalelse til forslaget til forskriften bes sendt Barne- og familiedepartementet, Postboks 8036 Dep., 0030 OSLO eller postmottak@bfd.dep.noinnen 14. september 2005.

Uttalelse til forslaget til endring i påtaleinstruksen bes sendt Justisdepartementet v/Line Vebø, Postboks 8005 Dep., 0030 OSLO eller line.vebo@jd.dep.no merket ref. nr. 2004/09236 innen 14. september 2005.

Med hilsen

Arni Hole (e.f.)
ekspedisjonssjef

Knut Fosli
avdelingsdirektør