Meld. St. 34 (2016–2017)

Finansmarkedsmeldingen 2016–2017

Til innholdsfortegnelse

8 Virksomheten til Folketrygdfondet i 2016

8.1 Innledning

Folketrygdfondet er et statlig særlovselskap som på oppdrag fra Finansdepartementet forvalter Statens pensjonsfond Norge (SPN). Styret i Folketrygdfondet er ansvarlig for den operative forvaltningen av fondet, som er regulert gjennom et mandat fastsatt av departementet. Målet for forvaltningen er høyest mulig avkastning, målt i norske kroner og etter kostnader. Departementet følger opp Folketrygdfondets forvaltning av SPN, bl.a. gjennom kvartalsmøter.

Folketrygdfondets forvaltning av SPN er nærmere omtalt i fondsmeldingen for 2016, se Meld. St. 26 (2016–2017) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2016. I fondsmeldingen gjør Finansdepartementet rede for resultatene i forvaltningen og vurderinger av disse. Folketrygdfondet har for 2016 rapportert offentlig om forvaltningen av SPN gjennom kvartalsrapporter, en egen årsrapport som inkluderer eierrapportering og rapportering om risikojustert avkastning.

Riksrevisjonen skal følge opp og føre tilsyn med Finansdepartementets forvaltning av SPN og eierskap av Folketrygdfondet, jf. riksrevisjonsloven § 9.

8.2 Særlovselskapet Folketrygdfondet

Folketrygdfondet har et styre bestående av sju medlemmer. Medlemmene oppnevnes av Finansdepartementet for fire år om gangen, jf. lov om Folketrygdfondet § 8. Departementet oppnevner også to varamedlemmer. Styreleder utpekes av departementet mens styret selv velger sin nestleder. Styret i Folketrygdfondet består for tiden av følgende personer:

  • advokat Erik Keiserud (leder)

  • advokat Siri Teigum (nestleder)

  • siviløkonom og banksjef Marianne Hansen

  • siviløkonom og administrerende direktør Renate Larsen

  • siviløkonom og revisor Einar Westby

  • professor Bernt Arne Ødegaard

  • sivilagronom og senior vice president Hans Aasnæs

Faste varamedlemmer:

  • førsteamanuensis Trond M. Døskeland

  • rådgiver Anne Kvam

Ved behandling av administrative saker suppleres styret med ett medlem og én observatør valgt av de ansatte i Folketrygdfondet. Styremedlem valgt av de ansatte er Henrik Fosby, mens Terje Loven er observatør.

Styret i Folketrygdfondet har nedsatt saksforberedende revisjonsutvalg, godtgjøringsutvalg og risikoutvalg. Risikoutvalget ble opprettet i 2016, og skal bl.a. forberede styrets arbeid med finansiell og operasjonell risikostyring, internkontroll og årlige risikoanalyser. Dette utvalget ledes av Siri Teigum, med Trond M. Døskeland og Einar Westby som øvrige medlemmer. Revisjonsutvalget ledes av Einar Westby, med Marianne Hansen og Renate Larsen som øvrige medlemmer. Godtgjørelsesutvalget ledes av Erik Keiserud, med Anne Kvam og Hans Aasnæs som øvrige medlemmer.

Ved utgangen av 2016 hadde Folketrygdfondet 51 ansatte. Av disse var 37 pst. kvinner. Ved årsskiftet satt ni personer i ledergruppen, hvorav fire var kvinner.

Styret i Folketrygdfondet har i årsberetningen 28. februar 2017 redegjort for styrets arbeid i 2016. Det har vært avholdt åtte styremøter i 2016, med et gjennomsnittlig oppmøte på 93 pst. blant styrets faste medlemmer. Styret har behandlet et bredt spekter av saker i 2016, herunder oppfølging av regnskaps- og resultatutvikling og ulike risikovurderinger innen finansielle risikoområder og operasjonell risiko.

Styret bekrefter i beretningen at forutsetningen for fortsatt drift er til stede.

Finansdepartementet velger ekstern revisor for Folketrygdfondet, jf. lov om Folketrygdfondet § 13. Ekstern revisor for Folketrygdfondet er Ernst & Young. Departementet har i forskrift 8. desember 2011 nr. 1217 om årsregnskap m.m. for Folketrygdfondet fastsatt nærmere regler for hvordan Folketrygdfondets regnskap skal føres.

Ifølge revisors uttalelse er årsregnskapet for 2016 levert i samsvar med lov og forskrifter og gir et rettmessig bilde av den økonomiske stillingen i Folketrygdfondet per 31. desember 2016, og av resultatet i regnskapsåret. Etter lov om Folketrygdfondet § 12 skal årsregnskap og -beretning for Folketrygdfondet godkjennes av Finansdepartementet og meddeles Stortinget. Finansdepartementet godkjente Folketrygdfondets årsregnskap og -beretning 9. mars 2017.

Folketrygdfondet får dekket forvaltningskostnader for SPN innenfor en ramme fastsatt av Finansdepartementet. For 2016 var rammen satt til 177 mill. kroner, inkludert investeringer. Folketrygdfondets honorar for forvaltningen av SPN i 2016 var 171,7 mill. kroner. Som andel av gjennomsnittlig kapital i SPN utgjorde forvaltningskostnadene 0,09 pst.

Årsregnskapet for Folketrygdfondet viser et resultat på 5,0 mill. kroner for 2016. I tråd med Stortingets behandling av Prop. 1 S (2016–2017) utbetales 0,7 mill. kroner i utbytte til staten. De resterende 4,3 mill. kroner av resultatet overføres annen egenkapital. Egenkapitalen i Folketrygdfondet per 31. desember 2016 var 75,2 mill. kroner, mot 71,6 mill. kroner per 31. desember 2015. Årsresultatet og økningen i egenkapitalen skyldes endringer i avsetninger til ytelsesbaserte pensjonsplaner i 2016. Dette er avsetninger som svinger fra år til år, bl.a. som følge av endringer i rentenivået. Svingningene ventes å bli mindre i årene fremover som følge Folketrygdfondets overgang fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert pensjonsordning fra 1. januar 2016, og at Folketrygdfondet i 2016 har foretatt sluttoppgjør i Statens pensjonskasse for oppsatte pensjonsrettigheter. Statens innskutte egenkapital i Folketrygdfondet var per 31. desember 2016 på 75,3 mill. kroner. Udekket tap i Folketrygdfondet er dermed 0,1 mill. kroner. Det skyldes tidligere avsetninger til pensjonsforpliktelser.

Det er inngått avtale med Folketrygdfondets revisor om årlige attestasjonsoppdrag for å stadfeste at forvaltningen av SPN er i samsvar med lov, mandat, forskrift o.a. som fastsatt av Finansdepartementet. I 2016 var revisors attestasjonsoppdrag knyttet til utforming og implementering av rammeverket for måling og styring av kredittrisiko i porteføljen, og verifikasjon av avkastningen av referanseindeksen i 2016. Revisor konkluderer i sine uttalelser med at utforming og implementering av rammeverket for styring og måling av kredittrisiko, og Folketrygdfondets beregning av avkastningen av den samlede referanseindeksen for SPN, i alt det vesentlige er i samsvar med målekriterier valgt av revisor og mandatet for forvaltningen av SPN fastsatt av Finansdepartementet.

8.3 Statens pensjonsfond Norge

Markedsverdien av SPN var 212,3 mrd. kroner ved utgangen av 2016. Avkastningen av fondet var i 2016 7,1 pst., som er 1,2 prosentenheter høyere enn avkastningen av referanseindeksen fastsatt av Finansdepartementet. Verdien av aksjeinvesteringene i SPN var 129,8 mrd. kroner ved utgangen av 2016 mens verdien av obligasjonsinvesteringene var 82,5 mrd. kroner. Departementet har gjort nærmere rede for resultatene i SPN i fondsmeldingen for 2016, jf. over.

Resultatregnskapet viser at gevinst og tap på finansielle eiendeler og gjeld målt til virkelig verdi var 14,0 mrd. kroner i SPN i 2016. Av resultatet utgjorde renteinntekter 2,7 mrd. kroner og aksjeutbytter 4,8 mrd. kroner. Forvaltningshonoraret for 2016 på 171,7 mill. kroner trekkes direkte fra bruttoavkastningen av SPN. Markedsverdien av SPN økte med 13,8 mrd. kroner i 2016 etter at kostnader for forvaltningen er trukket fra.

Til forsiden