Rundskriv G-25/01

Ny forskrift om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser ved fritt rettsråd og i straffesaker (stykkprisforskriften)

Rundskriv G-25/01

Fylkesmennene
Domstolene
Advokatene m.fl.



Jnr.: 01/12343 A-AK VD
Dato: 24.09.2001

NY FORSKRIFT OM SALÆR FRA DET OFFENTLIGE TIL ADVOKATER M.FL. ETTER FASTE SATSER VED FRITT RETTSRÅD OG I STRAFFESAKER (STYKKPRISFORSKRIFTEN)

Justisdepartementet har utarbeidet en ny stykkprisforskrift som erstatter den tidligere forskriften av 28.10.94.

Den nye stykkprisforskriften tar utgangspunkt i gjeldende stykkprisforskrift med kommentarer. Det er imidlertid foretatt vesentlige innholdsmessige og redaksjonelle endringer. De redaksjonelle endringene består blant annet i at enkelte bestemmelser er slått sammen, samt at tidligere regelpregede kommentarer er inntatt i selve forskriften. De øvrige kommentarene er systematisert, slik at de følger fortløpende etter den enkelte bestemmelse. Kommentarene er også begrenset til å omfatte forhold som direkte relaterer seg til stykkprissystemet. Spørsmål som refererer seg til vilkårene for fritt rettsråd og salærfastsettelse for øvrig, anses således uttømmende regulert i henholdsvis regelverket om fri rettshjelp og salærforskriften av 3.12.1997. Stykkprisforskriften er således kun ment å omhandle spørsmål om betaling for juridisk bistand i de aktuelle sakstypene. Formålet med disse endringene har vært å gjøre forskriften mer oversiktlig og dermed enklere tilgjengelig for brukerne.

Det er i tillegg foretatt enkelte realitetsendringer som bl.a. består i at det er innført stykkprisbetaling i trygde- og pensjonssaker, voldsoffersaker og i saker om økonomisk oppgjør etter oppløsning av samboerforhold. I tillegg er det vedtatt en ny stykkpris i asylsaker hvor asylsøkeren i medhold av utlendingsloven § 38 b fjerde ledd møter med advokat i Utlendingsnemnda.

Videre er stykkprissystemet i straffesaker vesentlig forenklet. For å få et betalingssystem som er enklere å praktisere og som i større grad reflekterer det faktiske timeforbruk, har departementet i straffesaker i hovedsak gått bort fra den tidligere stykkprisordningen med faste intervaller basert på rettsmøtets varighet. Nytt er også at saker for lagmannsretten omfattes av forskriften.

Advokaten får etter det nye systemet en fast stykkpris i kortvarige straffesaker dvs, i saker som ikke overstiger henholdsvis 2 og 3,5 timer. Advokaten får for øvrig, dvs. i saker som overstiger 3,5 timer en stykkpris/standardbetaling som innebærer at vedkommende får betalt for den tid som faktisk medgår i retten. I tillegg betales forberedende arbeid og etterarbeid med henholdsvis 1,25 eller 1,50 gang den offentlige salærsats for hver time hoved-/eller ankeforhandlingen faktisk har vart. Vi finner grunn til å nevne at forslaget om en fast stykkpris i saker som ikke overstiger 3 timer er endret til 3,5 timer for å unngå at advokatene får bedre betalt i hovedforhandlinger som varer i 3 timer enn i de som varer 3,5 timer.

En stykkprisordning vil nødvendigvis medføre at advokatene i noen saker vil få betalt for et høyere timeforbruk enn den tid som faktisk er medgått, mens stykkprissatsen i andre saker ikke vil kompensere fullt ut for det faktiske timeforbruk. Justisdepartementet finner grunn til å presisere at den enkelte advokat forutsettes å følge opp og avslutte oppdraget på vanlig måte, uavhengig av om timeforbruket i den aktuelle sak overstiger det timeantall som stykkprisen representerer.

Enkelte saker er imidlertid så omfattende og arbeidskrevende at stykkprissatsen ikke vil gi tilfredsstillende kompensasjon for det som må anses som rimelig og nødvendig arbeid i saken. Forskriften inneholder derfor unntaksregler som går ut på at dersom det faktiske arbeidet overstiger det timeforbruk som er grunnlag for stykkprissatsen med en viss størrelse, skal hele salæret fastsettes etter reglene i salærforskriften.

Vedlagt følger forskrift av 18.09.01 om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser (stykkprissatser) ved fritt rettsråd og i straffesaker. Forskriften trer i kraft 01.11.01.

     

Med hilsen

Jan Gotaas
avdelingsdirektør

 

Vivi Danielsen
Rådgiver

 

INNLEDNING

Fastsatt av Justisdepartementet 18. september 2001 med hjemmel i straffeprosessloven av 22. mai 1981 nr. 25 §§ 78, 107 og 107 d, jf. kgl. res. 8. oktober 1982 og kgl. res. 13. desember 1985, lov av 21. juli 1916 om vitners og sakkyndiges vitnegodtgjøring § 10, lov av 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp § § 3 og 7, jf. kgl. res. 8. august 1982, og forskrift av 3. desember 1997 nr. 1441 om salær fra det offentlige til advokater m.v. § 2 tredje ledd.

 

§ 1 HVEM FORSKRIFTEN GJELDER FOR

Forskriften gjelder for advokater og andre som yter fritt rettsråd etter lov om fri rettshjelp av 13. juni 1980 nr. 35, og for offentlig oppnevnt forsvarer og privat antatt forsvarer som tilkommer offentlig salær.

KOMMENTARER

Forskriften omfatter også rettshjelpere med juridisk embetseksamen, men uten advokatbevilling, jf. domstolsloven § 218 annet ledd nr. 1, forutsatt at vedkommende yter rettshjelp i medhold av rettshjelpsloven. Adgangen til å yte slik rettshjelp er nærmere regulert i lovens § 2 tredje ledd, jf. forskrift av 9.10.1997 om adgangen til å yte fritt rettsråd for juridiske kandidater som utøver rettshjelpsvirksomhet.

Forskriften gjelder ikke for bistandsadvokater eller prosessfullmektiger i sivile saker hvor det er innvilget fri sakførsel.

 

 § 2 FORSKRIFTENS ANVENDELSESOMRÅDE

Forskriften kommer til anvendelse i fritt rettsrådssaker etter lov om fri rettshjelp § 13 første og annet ledd, jf. § 18, og i saker om økonomisk oppgjør etter oppløsning av samboerforhold etter rettshjelploven § 13 tredje ledd. Unntatt er bidragssaker og søknad om billighetserstatning.

Forskriften kommer også til anvendelse i straffesaker som behandles av herreds-/ byrett etter reglene i straffeprosessloven kapittel 22, og i straffesaker som behandles av lagmannsretten etter reglene i straffeprosessloven kapittel 23 og kapittel 24.

§ 3 GRUNNLAG FOR BEREGNING AV STYKKPRIS

Stykkprissatsen beregnes med utgangspunkt i den offentlige salærsats.

Omfatter bistanden flere klienter i samme sak, skal saken regnes som ett rettsråd eller én straffesak, og således honoreres med én stykkpris.

I straffesaker betales det for hver påbegynte halvtime. For rettsmøter som går over flere dager, avrundes tiden oppad til nærmeste halvtime for hver enkelt dag.

KOMMENTARER

Stykkprisen skal kompensere for alt arbeid som er utført i en sak, herunder forberedende arbeid, rettsmøte og etterarbeid. Utarbeidelse av rettsmiddelbegjæring (anke/kjæremål) anses normalt som etterarbeid, jf. kommentarene til salærforskriften § 10.

Fraværsgodtgjøring omfattes ikke av stykkprisen, men beregnes på vanlig måte etter reglene i salærforskriften § 8.

 

§ 4 STYKKPRIS I RETTSRÅDSSAKER

Arbeid som ikke overstiger 2 timer, betales med 1,5 ganger den offentlige salærsats.

Stykkpris for arbeid som overstiger 2 timer :

1. Ekteskaps- og familiesaker :

a. Saker om separasjon og skilsmisse (gjelder ikke bidragssaker ) :

3 ganger den offentlige salærsats

b. Saker som kun omfatter felleseieskifte eller økonomisk oppgjør etter oppløsning av samboerforhold :

7 ganger den offentlige salærsats

c. Saker som omfatter foreldreansvar, daglig omsorg og samværsrett :

7 ganger den offentlige salærsats

d. Saker som omfatter både foreldreansvar og/eller daglig omsorg og/eller samværsrett og felleseieskifte/økonomisk oppgjør etter oppløsning av samboerskap :

12 ganger den offentlige salærsats.

2. Personskadesaker :

a. Erstatning ved personskade eller tap av forsørger (gjelder ikke søknad om billighetserstatning):

7 ganger den offentlige salærsats

b. Søknad om voldsoffererstatning :

5 ganger den offentlige salærsats

c. Klage over avslag på søknad om voldsoffererstatning :

3 ganger den offentlige salærsats

3. Saker om oppsigelse eller utkastelse fra bolig som leietaker bebor :

6 ganger den offentlige salærsats

4. Oppsigelses- og avskjedigelsessaker i arbeidsforhold :

6 ganger den offentlige salærsats

5. Trygde og pensjonssaker:

7 ganger den offentlige salærsats

6. Utlendingssaker:

I arbeidsoppgaven skal asylsøkerens fremmedkontroll (FK) nummer og/eller (DUF) nummer oppgis. Det skal også redegjøres for hvilket arbeid som faktisk er utført og tidspunktet for dette, ved at arbeidsoppgavens del 2 fylles ut som ved skjønnsmessig salærfastsettelse.

a. Søknad i utlendingssak :

5 ganger den offentlige salærsats

Ved søknad om asyl for familier gis et tillegg med én gang salærsatsen for ektefelle/registrert partner/samboer og for hvert barn mellom 14 og 18 år.

For familiemedlemmer over 18 år gis en selvstendig stykkpris.

b. Klage i utlendingssak :

Ved klage gis et tillegg medén gang salærsatsen.

Ved klage over avslag på søknad om asyl gis et tillegg med3 ganger salærsatsen.

Ved personlig fremmøte i Utlendingsnemnda gis ytterligere et tillegg med5 ganger salærsatsen.

Overstiger det faktiske timeforbruk i ett rettsråd det dobbelte av det timeforbruk som er grunnlag for stykkprissatsen, eller er det på et senere tidspunkt behov for ytterligere bistand i samme sak, skal søknad om fritt rettsråd sendes fylkesmannen. Søknaden skal vurderes etter henholdsvis rettshjelpsloven § 13 første ledd jf. salærforskriften § 7 eller som en søknad om etterbevilling etter rettshjelpsloven § 13 annet ledd.

KOMMENTAR

Generelt :

Egenandel beregnes etter reglene i rettshjelpsloven § 9 jf. forskrift om fri rettshjelp kapittel 2. I henhold til rettshjelpsforskriften § 2-7 (slik den lyder etter endring av 04.05. 2001) skal egenandelen beregnes ut fra det timetall advokaten faktisk har arbeidet med saken når timeantallet som ligger til grunn for stykkprissatsen ikke er benyttet fullt ut. Dette forutsetter at advokatene opplyser om hvor mange timer som faktisk er brukt i stykkprissaken, jf. arbeidsoppgaven del 3.

1 a Skilsmisse og separasjon :

Det skal kun utbetales én stykkpris i separasjons- og skilsmissesaker. Det kan ikke beregnes flere stykkpriser under saksgangen frem til skilsmissebevilling innvilges. Tilsvarende gjelder ved oppløsning av samboerforhold.

1 b Felleseieskifte og økonomisk oppgjør etter oppløsning av samboerforhold :

Dersom oppdraget gjelder et sammensatt skifte skal kun den del av skiftet som refererer seg til skifte av felleseie, honoreres med stykkpris.

1 c Foreldreansvar, daglig omsorg og samværsrett :

Spørsmål om hvorvidt bistand ved inngåelse av en samværsavtale og i forbindelse med påfølgende praktisering av avtalen skal regnes som et eller flere rettsråd, må vurderes konkret. Det må bl.a. ses hen til hva konflikten konkret består i samt hvor lang tid det er gått siden avtalen ble inngått. Dersom avtalen nylig er inngått og/eller det stadig oppstår uoverensstemmelser vedrørende gjennomføringen, tilsier dette at det ikke er rimelig å innvilge et nytt rettsråd/stykkpris. Der det derimot går lengre tid og "gjenopptakelse" av saken synes rimelig, vil det kunne være aktuelt å anse forholdet som en ny sak.

I de tilfeller hvor advokaten har innvilget stykkpris på sakens tidligere stadium, må advokaten søke fylkesmannen om ytterligere fritt rettsråd når avtale nylig er inngått og/eller det stadig oppstår uoverensstemmelser vedrørende gjennomføringen.

2 a Erstatning ved personskade/tap av forsørger :

En personskadesak er å anse som kun én sak også i de tilfeller hvor det for samme skade samtidig rettes erstatningskrav mot flere personer eller instanser. Er saken spesielt omfattende, vil eventuelt unntaksbestemmelsen om skjønnsmessig fastsettelse komme til anvendelse, jf. bestemmelsens siste ledd.

Bestemmelsen omfatter søknad og klage til Norsk Pasientskadeerstatning. Vilkårene for å få fritt rettsråd i slike saker fremgår av rundskriv G-73/96 om fri rettshjelp side 98 flg. Det understrekes at ordningen med fri rettshjelp er subsidiær i forhold til NPEs egen mulighet til å dekke saksomkostninger, og at det således skal fremmes en søknad til NPE, før det eventuelt søkes om fri rettshjelp. Det understrekes for øvrig at det føres en restriktiv praksis med hensyn til innvilgelse av fritt rettsråd i saker for NPE.

2 b og c Voldsoffererstatning :

For bl.a. å styrke voldsofrenes rettsstilling ble det 20.04.2001 vedtatt en lov om erstatning fra staten for personskade voldt ved straffbar handling m.m. (voldsoffererstatningsloven). Loven trådte i kraft 01.07.2001. Voldsoffermyndighetene skal som tidligere påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes i medhold av den nye loven,

jf. forvaltningsloven § 17. Det nye regelverket medfører imidlertid at søkerne får et noe større behov for ekstern juridisk bistand for å få saken forsvarlig forberedt. Nødvendig bistand dekkes gjennom bistandsadvokatordningen og rettshjelpslovens alminnelige regler.

Dersom vilkårene for å innvilge fritt rettsråd etter rettshjelploven § 13 annet ledd er oppfylt, kan advokatene nå selv innvilge fritt rettsråd inntil stykkprissatsen på 5 og 3 timer for henholdsvis søknad om voldsoffererstatning og klage over avslag på søknad om voldsoffererstatning.

3. Saker om oppsigelse eller utkastelse fra bolig som leietaker bebor :

Forskriften kommer kun til anvendelse i oppsigelsessaker etter husleieloven § 9-8 og i utkastelsessaker etter tvangsfullbyrdelsesloven

§ 13-2 tredje ledd bokstav c når saken gjelder bolig som leietaker bebor, jf. rettshjelpsloven § 13 annet ledd, jf. § 18 første ledd nr. 3. Nærmere retningslinjer er gitt i rundskriv G-73/96 om fri rettshjelp side 53 og 54. De endringer i husleieloven som ble foretatt ved lov av 26. mars 1999 nr. 17 innebærer ingen realitetsendringer for så vidt gjelder hvem som har rett til fri rettshjelp.

4. Oppsigelse-/avskjedigelssaker i arbeidsforhold:

Andre arbeidsrettssaker enn oppsigelse/avskjedigelse etter arbeidsmiljøloven §§ 61-66 faller utenfor forskriften.

5. Trygde- og pensjonssaker :

Det faktum at trygde- og pensjonssaker honoreres etter stykkprisforskriften har ingen betydning for såvidt gjelder vilkårene for å få fritt rettsråd i slike saker. Det har kun betydning for hvordan bistanden honoreres, når først de materielle vilkår for fritt rettsråd er oppfylt.

6. Utlendingssaker :

Advokaten skal redegjøre for hvilket arbeid som er utført og tidspunktet for dette, ved å fylle ut arbeidsoppgavens del 2 som ved skjønnsmessig salærfastsettelse. Asylsøkerens fremmedkontroll (FK) nummer og/eller (DUF) nummer (fra ca 01.01.02) skal oppgis i arbeidsoppgaven. I familiesakene skal samtlige familiemedlemmers FK nummer oppgis. Slike opplysninger er et vilkår for at arbeidsoppgaven skal kunne honoreres.

6 a Søknad i utlendingssak :

Stykkprisen skal i asylsaker omfatte hele familien under ett, uavhengig av om et eller flere familiemedlemmer påberoper seg såkalt selvstendig grunnlag for asylsøknaden. Stykkprissatsen utvides imidlertid i familiesaker med én time for ektefelle/registret partner/samboer og ytterligere én time for hvert barn mellom 14 og 18 år. Som samboere regnes to parter (også av samme kjønn) over 18 år som har bodd sammen i fast og etablert samboerforhold i minst to år og som akter å fortsette samlivet. Det er videre krav om at ingen av partene er gift,

jf. utlendingsforskriften § 23 første ledd bokstav b. Barn over 18 år betraktes som selvstendige søkere. Bistand til hvert slikt barn honoreres med en stykkpris pr. barn.

I saker som gjelder enslige umyndige asylsøkere vil arbeidet med saken kunne bli mer omfattende enn det som er vanlig i asylsaker. Særlig er dette situasjonen hvor det er behov for at advokaten er til stede under intervjuet med UDI. I slike tilfelle bør advokaten søke fylkesmannen om fritt rettsråd i forkant eller så snart det blir klart at det vil påløpe mer enn 10 timer i søknadsomgangen.

6 b Klage i utlendingssaker :

Stykkprisen skal også i klageomgangen omfatte hele familien under ett. I klageomgangen skal imidlertid stykkprissatsen ikke utvides for ektefeller/samboere og barn mellom 14 og 18 år.

I følge utlendingsloven § 38 b fjerde ledd kan utlending gis adgang til å møte personlig og uttale seg i sak som behandles av Utlendingsnemnda. Slik adgang skal som hovedregel gis i asylsaker som byr på vesentlige tvilsspørsmål. Klagerens advokat eller annen representant kan møte sammen med klageren. I de tilfeller klageren i medhold av § 38 b fjerde ledd møter med advokat, gis et tillegg på 5 ganger den offentlige salærsats.

Det gjøres oppmerksom på at det i utlendingssaker er separate stykkpriser for arbeid som refererer seg til henholdsvis søknad, klage og personlig fremmøte i utlendingsnemnda. Ettersom stykkprisen ved personlig fremmøte for Utlendingsnemnda er 5 ganger salærsatsen, skal salæret for dette fastsettes etter reglene i salærforskriften dersom advokaten faktisk arbeider mer enn 10 timer med klagebehandlingen i nemnda. Dette arbeidet omfatter forberedende arbeid forut for møtet, møtet i nemnda samt eventuelt etterarbeid, men ikke utformingen av selve klagen som det er en egen stykkpris for.

Det understrekes at stykkprisforskriften ikke kommer til anvendelse ved begjæring om omgjøring av endelig forvaltningsvedtak eller når utlending som har søkt asyl klager over bare å ha fått innvilget arbeids- eller oppholdstillatelse, jf. Justisdepartementets rundskriv G-73/96 om fri rettshjelp side 98 flg.

Tredje ledd:

En del saker er så arbeidskrevende at stykkprissatsen ikke vil gi tilfredsstillende kompensasjon for arbeidet. Tredje ledd inneholder derfor en unntaksregel om salærfastsettelse basert på faktisk timeforbruk, jf. salærforskriften av 3.12.1997.

Det understrekes at advokatens arbeidsoppgave skal være både fullstendig og nøyaktig utfylt i de tilfeller det kreves salær etter medgått tid, jf. salærforskriften § 5 med kommentarer.

Salærfastsettende myndighet skal - når unntaksregelen kommer til anvendelse - vurdere saken som en søknad om etterbevilling etter rettshjelpsloven § 13 første eller annet ledd. Vi minner om at advokatens innvilgelsesadgang bortfaller i de tilfeller timeforbruket overstiger det timetall som ligger til grunn for stykkprisen, og at fylkesmannen i saker etter § 13 annet ledd således både skal vurdere om det er rimelig og nødvendig å innvilge fritt rettsråd, samt ta stilling til hvor mange timer bistand det er rimelig og nødvendig å innvilge i saken. I saker etter rettshjelpsloven § 13 første ledd har klienten imidlertid krav på fritt rettsråd, hvilket innebærer at fylkesmannen kun skal vurdere om det oppgitte timetallet er rimelig og nødvendig etter salærforskriften § 7.

§ 5 STYKKPRIS I STRAFFESAKER

Bistand i straffesak for herreds-/byrett og for lagmannsrett betales med 6 ganger den offentlige salærsats dersom hovedforhandlingen ikke overstiger 2 timer og med 8 ganger den offentlige salærsats dersom hovedforhandlingen ikke overstiger 3,5 timer. For hovedforhandling som overstiger 3,5 timer betales 2,25 ganger den offentlige salærsats for hver time som medgår under hovedforhandling for herreds-/byrett, og 2,50 ganger den offentlige salærsats for hver time som medgår under ankeforhandlingen for lagmannsretten.

Dersom en omfattende sak er forenet med en sak som forutsettes å kreve lite saksforberedelse, kan retten beslutte at salæret til forsvareren i den siste saken skal fastsettes etter reglene i salærforskriften.

Har hoved- eller ankeforhandlingen varighet utover 5 dager eller blir hoved-/ankeforhandling ikke avholdt, fastsettes hele salæret etter reglene i salærforskriften.

Overstiger det samlede timeforbruk det timetall som totalt betales etter første ledd med mer enn 50 %, fastsettes hele salæret etter reglene i salærforskriften.

Dersom det er avholdt forberedende rettsmøte, fengslingsmøte, bevisopptak, rettslig avhør eller særskilt domsavsigelse, skal disse rettsmøtene honoreres særskilt etter reglene i salærforskriften.

KOMMENTARER

Første ledd :

Bestemmelsen omfatter ikke forsvarere tilknyttet forsvarervaktordningen ved Oslo byrett. Disse honoreres fortsatt etter særskilte satser som er fastsatt av departementet.

Med hoved-/ankeforhandling menes selve rettsmøtet med ordinære kortvarige pauser/avbrudd, herunder også lunsjpausen. Ventetid/forsinkelse forut for hovedforhandlingen samt lengre pauser/ventetid etter påbegynt hovedforhandling dekkes etter salærforskriften § 8 første ledd dvs. at advokaten skal tilstås fraværsgodtgjøring i de tilfeller hvor ventetiden er av en slik varighet at det ikke med rimelighet kan forventes at vedkommende går tilbake til kontoret og tar fatt på annet inntektsgivende arbeid.

Den samlede betaling etter første ledd skal aldri utgjøre mindre enn 6 ganger salærsatsen. Bestemmelsen er å anse som et unntak fra regelen i salærforskriften § 2 annet ledd om at rettsmøter på under en time regnes som en time.

Femte ledd:

Er selve hoved- eller ankeforhandlingen av ulike årsaker ikke avholdt dvs. utsatt eller bortfalt, skal advokatens salær fastsettes etter reglene i salærforskriften § 11.

I fengslingssaker skal salær for det arbeidet som direkte relaterer seg til fengslingssaken (fengslingsmøte, fengselsbesøk, kjæremål, etc.), fastsettes etter reglene i salærforskriften. Annet arbeid på dette stadiet anses som forberedende arbeid til hoved- eller ankeforhandlingen, og omfattes dermed av stykkprisen.

§ 6 SKIFTE AV ADVOKAT

Ved skifte av advokat skal salær til den advokat som først påtar seg et fritt rettsrådoppdrag, fastsettes etter reglene i denne forskrift. Dette forutsetter at advokaten har arbeidet med saken i slik grad at full stykkpris synes rimelig. Salær til den advokat som overtar saken betales etter reglene om skifte av advokat i salærforskriften.

Ved skifte av advokat i straffesaker fastsettes salæret etter reglene i salærforskriften § 12.

KOMMENTARER

Første ledd :

Ved skifte av advokat i rettsrådssaker skal den advokat som først arbeider med oppdraget honoreres etter stykkprissystemet. Forutsetningen er at det faktisk er utført så vidt mye arbeid i saken at det er rimelig at det skal ytes salær. Salærfastsettende myndighet må vurdere om det er rimelig å betale full stykkpris, eller om det bør gis liten sats etter § 4 annet ledd.

Salær til den som overtar saken fastsettes etter reglene i salærforskriften. Hvorvidt det skal foretas avkortning i den nye advokatens salær skal bedømmes på samme måte som ellers ved skifte av advokat, jf. salærforskriften § 12.

Det understrekes at det er advokatens plikt å undersøke om det tidligere har vært en annen advokat i saken. Dersom så er tilfellet og klienten ønsker fri rettshjelp også i forbindelse med bistand fra den advokat som overtar saken, skal det fremmes en søknad om fritt rettsråd til fylkesmannen. Departementet har i praksis lagt til grunn at det i asylsaker ikke skal være kurant å bytte advokat, med mindre klienten selv dekker merkostnadene.

§ 7 OVERGANGSBESTEMMELSE

Forskriften får anvendelse på oppdrag som er påbegynt etter forskriftens ikrafttredelse. For oppdrag som er påbegynt før denne dato gjelder forskrift av 28. oktober 1994 om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser (stykkprissatser) ved fritt rettsråd og i straffesaker.

§ 8 IKRAFTTREDELSE

Denne forskrift gjelder fra 1. november 2001. Samtidig oppheves forskrift av 28. oktober 1994 om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser (stykkprissatser) ved fritt rettsråd og i straffesaker, med unntak av oppdrag som er påbegynt før denne forskriftens ikrafttredelse.