St.meld. nr. 27 (2008-2009)

Om Norges deltakelse i Europarådet i 2008

Til innholdsfortegnelse

1 Innlegg av statssekretær Elisabeth Walaas på det 118. ministermøtet i Europarådet, Strasbourg 7. mai 2008

Hr. President,

La meg ta opp fire korte punkter.

For det første: land som blir medlem av Europarådet påtar seg klare forpliktelser når det gjelder å respektere og fremme et pluralistisk demokrati, menneskerettighetene og rettstatens prinsipper. Når og hvor vi ser en utvikling i motsatt retning, slik vi dessverre gjør i Europa i dag, vil Norge være blant de som tar opp slike spørsmål i denne organisasjonen. Jeg viser til hva kansler Merkel påpekte i sin tale nylig til Parlamentarikerforsamlingen: «Når det gjelder menneskerettigheter er det ikke noe som heter et internt spørsmål». Vi har faktisk en forpliktelse til å engasjere oss.

For det andre: jeg er redd vi fremdeles har lang vei igjen før vi innfrir løftet vi alle ga på Warszawa-toppmøtet om å sikre Menneskerettskonvensjonens effektivitet fremover. Vi er kollektivt ansvarlige for at Konvensjonen fungerer optimalt. Vi vil i denne sammenheng rette en sterk appell til Russland og den nye Dumaen om å ratifisere Protokoll 14 uten ytterligere forsinkelser. Videre påligger det medlemsstatene å samarbeide fullt ut med Domstolen. Parlamentarikerforsamlingens rapporter om påståtte forsøk på å kneble personer som har klaget til Domstolen gir grunn til stor uro i denne forbindelse.

For to måneder siden i Oslo undertegnet den norske utenriksminister og Europarådets generalsekretær en avtale om å opprette et Menneskerettighetsfond. Målet med dette fondet er å støtte nasjonale tiltak for å iverksette Menneskerettighetskonvensjonen, og på den måten bidra til at Domstolens arbeidsbyrde reduseres. Vi er glad for den interesse som medlemsland viser for å bidra til Fondet.

For det tredje: vi gir sterk støtte til et nærmere samarbeid mellom Europarådet og EU. Vi ønsker et sterkt og livskraftig partnerskap, og vil arbeide aktivt sammen med andre medlemsland for å styrke den politiske dialog og utvikle konkret samarbeid mellom Europarådet og EU. Det er grunn til å ønske velkommen fremgang på flere områder, ikke minst det konstruktive møtet i Strasbourg nylig med EU kommisær Ján Figel om interkulturell dialog. I det videre arbeid med å iverksette avtalen med EU ønsker vi å se en intensivering av arbeidet med å realisere felles prosjekter for å styrke demokratiet, rettstaten og menneskerettighetene i de nye demokratiene. La meg også si i denne sammenheng at Norge støtter en oppgradering av Europarådets representasjon overfor EU i Brussel i tråd med anbefalingen i Juncker-rapporten.

For det fjerde Herr President: Europarådet gjør et viktig arbeid for å styrke interkulturell dialog. Vi hilser velkommen og støtter hovedkonklusjonene i rapporten om interkulturell dialog som er fremlagt. Vi tror tiden nå er inne for at Europarådet oppnevner en ledende europeisk personlighet til å ta dette viktige arbeidet videre i organisasjonen.

Økt kunnskap og forståelse er nødvendig for å bekjempe intoleranse og ekstremistiske synspunkter. Ikke minst er det behov for en politikk og aktiviteter som fokuserer på ungdom og utdannelse når vi skal bygge et mer inkluderende Europa. Norge tilbyr å etablere et europeisk ressurssenter for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap i Oslo i samarbeid med Europarådet. Vi setter pris på all mulig støtte i denne sammenheng.

Takk, Hr. President.

Til forsiden