St.meld. nr. 27 (2008-2009)

Om Norges deltakelse i Europarådet i 2008

Til innholdsfortegnelse

5 Juridisk samarbeid

5.1 Sivilrettslig samarbeid

Styringskomiteen for sivilrettslig samarbeid (CDCJ) søker å fremme effektive og demokratiske rettssystemer i medlemslandene med særlig fokus på de sentral- og østeuropeiske landene samt i Sør-Kaukasus. Komiteen arbeider videre for å fremme juridisk samarbeid innenfor forvaltningsrett, familierett, statsborgerskap og asyl- og flyktningspørsmål.

I 2008 ble en revidert Europarådskonvensjon om adopsjon vedtatt av Ministerkomiteen og åpnet for undertegning. Konvensjonen skal erstatte den tidligere adopsjonskonvensjonen av 1967. Norge undertegnet den reviderte konvensjonen som første land, sammen med Armenia, Danmark, Finland, Island og Storbritannia, 27. november 2008. Norge deltok aktivt i utformingen av konvensjonen.

Som oppfølgning av justisministerkonferansen i 2007 er det besluttet å opprette en ekspertgruppe om barnevennlig rettspleie.

5.2 Strafferettslig samarbeid

Viktige saker under styringskomiteen for strafferettslig samarbeid (CDPC) i 2008 har vært:

  • Forberedelser til Europarådets justisministerkonferanse i Norge i 2009.

  • Utkast til tilrådning til medlemslandene om «European Rules for Juvenile Offenders subject to Sanctions or Measures».

  • Arbeid med en ny konvensjon om forfalskning av legemidler og lignende forbrytelser som truer folkehelsen.

  • Diskusjon om ny konvensjon om vold i nære relasjoner/vold mot kvinner

  • Oppfølging av resolusjon nr. 2 fra justisministerkonferansen på Lanzarote i 2007 om barnevennlig rettspleie.

  • Effektivisering og forbedring av strafferettslig samarbeid over landegrensene.

Norge ratifiserte 29. april 2008 tilleggsprotokollen til Europarådets konvensjon om datakriminalitet, om kriminalisering av rasistiske og fremmedfiendtlige handlinger begått gjennom datasystem.

Europarådets justisministerkonferanse arrangeres jevnlig og vanligvis hvert år. Det ble imidlertid ikke holdt noen konferanse i 2008. Norge skal være vertskap for Europarådets neste justisministerkonferanse i 2009. Konferansen vil finne sted i Tromsø 17.–19. juni. På konferansen drøfter justisministrene fra Europarådets 47 medlemsland aktuelle justispolitiske utfordringer og hvilke spørsmål Europarådet bør arbeide med. Det vises til punkt 4.4 for nærmere omtale.

5.3 Folkerettslig samarbeid

Norge legger stor vekt på arbeidet i Europarådets folkerettskomité (CAHDI). Ekspedisjonssjef Rolf Einar Fife i Utenriksdepartementet ble høsten 2008 valgt til leder i komiteen. CAHDI er et forum for meningsutveksling og samordning av synspunkter om aktuelle folkerettslige spørsmål. Komiteen foretar blant annet systematiserte gjennomganger av staters forbehold til sentrale multilaterale traktater. Dette muliggjør samordnende reaksjoner på uholdbare forbehold, f.eks. uspesifiserte reservasjoner til menneskerettighetstraktater under henvisning til nasjonale grunnlover eller shariah (islamsk rett).

På forespørsel avgir CAHDI også uttalelser til Ministerkomiteen. Komiteen utarbeidet i 2008 en rapport med retningslinjer for samordning mellom EU-landenes forpliktelser etter EU-retten og forpliktelsene som følger av Europarådets konvensjoner. Dette skjedde på bakgrunn av en voksende praksis med klausuler i Europarådskonvensjoner som unntar områder der EU-landene har overført kompetanse til fellesskapsorganer, såkalte frakoblingsklausuler (« disconnection clauses »). CAHDI påpekte behovet for å sikre enhetlig oppfyllelse av konvensjonenes forpliktelser, og ga rettesnorer for hvordan dette best kan sikres. Rapporten ble fremlagt for Ministerkomiteen og vedtatt.

De seneste årene har en fast post på komiteens agenda vært snarlig ikrafttredelse av protokoll 14 til Den europeiske menneskerettskonvensjonen. På anmodning fra Ministerkomiteen vil CAHDI i 2009 utarbeide en uttalelse om de folkerettslige spørsmål knyttet til en eventuell foreløpig iverksettelse av enkelte prosedyrer for å styrke domstolens saksbehandlingskapasitet. CAHDI fokuserte i 2008 også på spørsmål knyttet til utviklingen for internasjonale domstoler og tribunaler, og forholdet mellom nasjonal gjennomføring av FN-sanksjoner og respekt for menneskerettighetene. Videre drøftet komiteen aktuelle temaer innen internasjonal humanitærrett, praksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen og Europarådets arbeid i den internasjonale kampen mot terror.

5.4 Internasjonal terrorisme

To nye konvensjoner i Europarådets regi om henholdsvis forebygging av terrorisme og finansiering av terrorisme trådte i kraft i 2007. Konvensjonen om forebygging av terrorisme pålegger blant annet statene å kriminalisere offentlig oppfordring til terrorhandlinger, rekruttering til terrorisme, og opplæring i terrorhandlinger. Norge var aktivt med på å utarbeide konvensjonen. Fra norsk side har man vært særlig opptatt av at arbeidet skal gi konkrete resultater, og at man må unngå at arbeidet til Europarådet og til FN overlapper hverandre. Konvensjonen trådte i kraft 1. juni 2007. Norge undertegnet konvensjonen 9. april 2008.

For Norges del er kriminaliseringsforpliktelsene i konvensjonen fulgt opp i ny straffelov (straffeloven 2005) § 136 om oppfordring, rekruttering og opplæring til terrorhandlinger, jfr. Ot.prp. nr. 8 (2007 – 2008) Om lov om endringer i straffeloven 20. mai 2005 nr. 28 mv. Bestemmelsen ble vedtatt ved lov av 7. mars 2008 og vil tre i kraft samtidig med straffeloven 2005 for øvrig. Fordi man ønsket å ratifisere konvensjonen så snart som mulig, før ikrafttredelsen av straffeloven 2005, ble det fremmet forslag om et nytt tilsvarende straffebud mot oppfordring, rekruttering og opplæring til terrorhandlinger i gjeldende straffelov (straffeloven 1902), se Ot.prp. nr. 79 (2007-2008) Om lov om endring av straffeloven 1902 mv. (straffebud mot oppfordring, rekruttering og opplæring til terrorhandlinger)). Forslaget til ny § 147 c ble vedtatt ved lov av 3. desember 2008 og trådte i kraft straks. Ratifikasjon forberedes nå.

Europarådet har oppnevnt en egen ekspertkomité (CODEXTER) som samordner arbeidet mot terrorisme. I CODEXTER deltar i tillegg til medlemslandene også OSSE, EU, OECD, Interpol, Europol, og FN som observatører. Kampen mot terrorisme er et viktig samarbeidsområde mellom Europarådet og OSSE. CODEXTER diskuterte i 2008 bl.a. spørsmål tilknyttet bruk av internett i terrorøyemed, utfordringer mht. til bruk av falsk identitet, rettssikkerhet i forbindelse med listeføringer og forholdet mellom ytringsfriheten og oppfordring til terrorhandlinger.

5.5 Kampen mot korrupsjon

Gruppen av stater mot korrupsjon (« Group of States against Corruption » - GRECO) er Europarådets overvåkingsorgan for nasjonal gjennomføring av Europarådets konvensjoner mot korrupsjon og andre anti-korrupsjonsinstrumenter. Gruppen er åpen for alle jurisdiksjoner som erklærer seg villig til å delta i gruppens program for gjensidige evalueringer. GRECO har nå 47 medlemmer. Antallet medlemmer har vært jevnt voksende.

GRECO er i dag et etablert og anerkjent organ i den internasjonale innsatsen for å bekjempe korrupsjon. Norge vil bli evaluert i gruppens tredje evalueringsrunde tidlig i 2009.

Til forsiden