St.meld. nr. 27 (2008-2009)

Om Norges deltakelse i Europarådet i 2008

Til innholdsfortegnelse

8 Barn og ungdom

8.1 Barnepolitisk samarbeid

Europarådets barnepolitiske samarbeid har to forankringspunkter. Det ene er Ekspertkomiteen for sosialpolitiske tiltak for familier og barn (CS-SPFC), som ledes av Norge. Det andre forankringspunktet er en administrativ samordningsenhet i direktoratet for sosial samhørighet (DG-III) i sekretariatet. Enheten har ansvar for oppfølgingen av programmet «Building a Europe for and with Children», et handlingsprogram for barn og unges rettigheter som berører de fleste direktorater i Europarådet. Ekspertkomiteen arbeider nært samarbeid med enheten og aktivitetene i handlingsprogrammet.

Gjennom ledelse av Ekspertkomiteen har Norge en nøkkelrolle i utformingen av komiteens aktiviteter. Komiteen har i 2008 tatt initiativ til å kartlegge medlemslandenes oppfølging av Tilrådning 5 (2005) om barns rettigheter på barne- og ungdomsinstitusjoner. Det er utarbeidet en rapport som vil foreligge i første halvår 2009. Det har også vært gjennomført et seminar og en høring med barn og unge fra enkelte medlemsland som har bodd/bor på barne- og ungdomsinstitusjoner.

Komiteen har fått utarbeidet retningslinjer og opplegg for informasjon, opplæring og implementering av til Tilrådning 19 (2006) om statlig politikk for foreldrestøttende tiltak (« positive parenting »), samt gjennomført erfarings- og kunnskapsutveksling på europeisk nivå om foreldrestøttende tiltak. Komiteen startet i 2008 arbeidet med en bred kartlegging av familiepolitiske tiltak i medlemslandene.

I tillegg til komparative analyser vil det bli opprettet en database som grunnlag for kunnskapsoverføring og politikkutforming i det enkelte medlemsland. Opplegget er utviklet i samarbeid med medlemslandene, forskningsinstitusjoner, EU, frivillige organisasjoner og andre. En rapport fra studien vil bli presentert på familieministerkonferansen i Wien i 2009.

Norge har hatt og har et nært samarbeid med enheten som følger opp handlingsprogrammet for å styrke barns og unges rettigheter i Europa. I 2008 la Norge frem en rapport om norsk politikk og tiltak for å forebygge vold mot barn og unge. Portugal, Romania og Italia har lagt frem lignende nasjonale rapporter. Rapportene har blant annet bidratt til å skape et grunnlag for å utvikle en ny strategi for Europarådets satsing for barn og unges rettigheter generelt og for å forebygge vold og overgrep mot barn og unge spesielt. Norge er representert i et utvalg som arbeider med retningslinjer og implementering av tiltak for å forebygge vold mot barn.

Norge deltar videre i komiteen som forbereder program og sluttdokumenter til familieministerkonferansen i Wien i juni 2009. Konferansens vil denne gangen ta utgangspunkt i fallende fødselsrater i medlemslandene og fokusere på sosiale, kulturelle og økonomiske tiltak for å øke fødselsratene.

8.2 Ungdomspolitisk samarbeid

Europarådets arbeid med ungdomspolitiske saker utvikles og gjennomføres i nært samarbeid mellom medlemslandene, frivillige internasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner, nasjonale ungdomsråd i medlemslandene og andre grupper som arbeider med ungdomsspørsmål internasjonalt. Denne samarbeidsformen setter Europarådet i en særstilling sammenliknet med andre mellomstatlige organisasjoner som er engasjert i ungdomspolitiske saker.

Samarbeidet mellom medlemslandene finner i første rekke sted i styringskomiteen for ungdomsspørsmål (CDEJ), som omfatter alle de 49 landene som har sluttet seg til Europarådets kulturkonvensjon. De ikke-statlige barne- og ungdomsorganisasjonene og andre relevante partnere har en egen rådgivende komité. Styringskomiteen og den rådgivende komiteen drøfter og beslutter i fellesskap hovedprioriteringene på ungdomsområdet.

Europarådets arbeid på ungdomsområdet forvalter store ressurser gjennom driften av ungdomssentrene i Strasbourg og Budapest, og ved fordeling av tilskudd fra Det europeiske ungdomsfondet. Det er etablert en egen Programkomité, med åtte representanter fra departementer som har ansvar for ungdomspolitikken i medlemslandene og åtte representanter fra frivillig sektor, gjennom internasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner og nasjonale ungdomsråd. Programkomiteen avgjør hvilke organisasjoner som skal få gjennomføre kurs i ungdomssentrene og fordeler midler fra Det europeiske ungdomsfondet til ulike barne- og ungdomsprosjekter.

Det europeiske ungdomssenteret i Strasbourg gjennomgikk i 2007 og 2008 en omfattende rehabilitering. Barne- og likestillingsdepartementet innvilget et særskilt bidrag på 1 mill. kroner til rehabiliteringen.

Europarådet har inngått en samarbeidsavtale med EU-kommisjonen på ungdomsområdet. Den omfatter tilbud om opplæring og ledertrening for europeisk ungdom, et samarbeid om forskning og kunnskapsinnhenting på barne- og ungdomsområdet og et samarbeid med de ikke europeiske landene i Middelshavsområdet og Midt-Østen. Samarbeidsavtalen omfatter også prosjektet «europeisk kunnskapsdatabase om ungdoms situasjon i medlemslandene».

Europarådets 8. konferanse for statsråder med ansvar for ungdomspolitikk ble avholdt i Kiev, Ukraina, 10. – 11. Oktober 2008. Formålet med konferansen var å diskutere og trekke opp retningslinjene for Europarådets arbeid på det ungdomspolitiske området de kommende 10 åra. Hovedtemaene var likestilling og ungdomspolitikk, ungdomspolitiske bidrag til kulturelt mangfold og interkulturell dialog, ungdommens adgang til sosiale rettigheter og hvordan ungdomspolitikken kan bidra til interkulturell dialog og solidaritet. 40 land var representert, hvorav 23 delegasjoner var ledet av statsråder eller statssekretærer. 55 ungdomsrepresentanter fra internasjonale ikke-statlige organisasjoner og nasjonale ungdomsråd deltok også på konferansen.

Konferansen vedtok en erklæring som trekker opp retningslinjer og anbefalinger for Europarådets politikk på ungdomsområdet. Erklæringen trekker spesielt fram ungdomspolitikkens tverrsektorielle karakter, behovet for en bedre samordning av barnepolitikken og ungdomspolitikken i Europarådet, samarbeidet med Europakommisjonen på ungdomsområdet og den rolle de to ungdomssentrene og det europeiske ungdomsfondet spiller som ungdomspolitiske virkemidler. Konkrete anbefalinger og retningslinjer ble vedtatt på områdene menneskerettigheter og demokrati, det mangfoldige samfunnet, samt sosial inkludering av ungdom i samfunnet.

Ministerkomiteen fulgte opp erklæringen med en resolusjon om Europarådets ungdomspolitikk, som ble vedtatt 25. november 2008. Resolusjonen omfatter alle vesentlige punkter i Ungdomsministerkonferansens erklæring.

Til forsiden