St.meld. nr. 27 (2008-2009)

Om Norges deltakelse i Europarådet i 2008

Til innholdsfortegnelse

4 Det faglige samarbeidet på hovedområdene. Menneskerettigheter og likestilling

4.1 Menneskerettigheter

Styringskomiteen for menneskerettigheter (CDDH) arbeider med utvikling og beskyttelse av menneskerettighetene og møtes to ganger i året.

I løpet av 2008 ferdigbehandlet komiteen et utkast til konvensjon om innsyn i offentlige dokumenter. Dette har vært en viktig oppgave for komiteen, og Norge har vært en pådriver i arbeidet. Selv om det på enkelte punkter kunne vært ønskelig med en konvensjon som gikk lenger i å gi tilgang til offentlige dokumenter, var det viktig å få vedtatt et utkast som flest mulig av Europarådets medlemsstater kan akseptere. Konvensjonen ble endelig vedtatt av Ministerkomiteen i november 2008, og vil bli åpnet for undertegning i forbindelse med Europarådets justisministerkonferanse i Tromsø i juni 2009.

CDDH følger gjennomføringen av reformene som ble vedtatt i mai 2004 for å sikre Menneskerettsdomstolens fremtid. Komiteen har også nedsatt en refleksjonsgruppe som skal vurdere ytterligere tiltak for å bedre domstolens situasjon. Gruppen har hatt flere møter i 2008. Norge prioriterer dette arbeidet høyt. CDDH har på bakgrunn av refleksjonsgruppens arbeid vedtatt at en arbeidsgruppe skal utarbeide utkast til vedtekter for EMD. Det forventes at refleksjonsgruppen avgir en rapport til CDDH i løpet av mars 2009 med forslag til ytterlige tiltak for å sikre EMDs fremtid.

CDDH har utarbeidet forslag til mer effektive prosedyrer for rask etterlevelse av EMDs dommer samt avsluttet oppfølgingen knyttet til den nasjonale delen av reformpakken som ble vedtatt i 2004.

I forbindelse med Russlands manglende ratifisering av protokoll 14 til EMK undersøker CDDH om EMD kan sette i verk enkelte av tiltakene i protokoll 14 uten at den er ratifisert av Russland.

I samarbeid med Nederlands innenriksdepartement avholdt Europarådet i november 2008 konferansen «Human Rights in culturally diverse societies: Challenges and perspectives». CDDH vil i 2009 følge opp resultatene fra konferansen. Under konferansen lanserte Europarådet to håndbøker om henholdsvis bruken av religiøse symboler i det offentlige rom og om forholdet mellom ytringsfriheten og hatefulle ytringer.

CDDH arbeidet videre med å utarbeide retningslinjer for beskyttelse av menneskerettigheter i forbindelse med hurtig avgjørelse av asylsaker og et utkast til tilrådning om menneskerettigheter for medlemmer av de væpnede styrker. Arbeidet videreføres i 2009.

4.2 Likestilling

Styringskomiteen for likestilling (CDEG) arbeider for like muligheter og rettigheter for kvinner og menn, mot vold mot kvinner og med integrering av likestilling i Europarådet og medlemslandene. Norge deltok i 2008 aktivt i styringskomiteens nettverk om integrering. Ministerkomiteen vedtok høsten 2007 en anbefaling om standarder for likestilling. Anbefalingen er nå oversatt til norsk og vil bli benyttet i det videre arbeidet for integrering av likestilling på ulike områder.

Videre har CDEG utarbeidet et forslag til anbefaling om kvinners og menns roller i konfliktforebygging og fredsarbeid. Forslaget ble behandlet i Ministerkomiteen i 2008, men det er så langt ikke oppnådd enighet om alle forslag.

En anbefaling om kjønnsforskjeller i helsepolitikken ble vedtatt i 2008, og vil kunne være et nyttig dokument for å integrere et kjønnsperspektiv i nasjonalt helsearbeid.

CDEG vil tidlig i 2009 sluttføre arbeidet med en håndbok i « Gender budgetting » og vil arrangere en konferanse om temaet i Aten i mai 2009 i samarbeid med greske myndigheter.

4.3 Menneskehandel

Arbeidet mot organisert kriminalitet er betydelig styrket ved at Europarådets nye konvensjon mot menneskehandel trådte i kraft 1. februar 2008. Norge ratifiserte konvensjonen 17. januar 2008, og konvensjonen trådte i kraft for Norge 1. mai 2008. Konvensjonen er pr. februar 2009 undertegnet av 20 land og ratifisert av ytterligere 20 stater.

Konvensjonen baserer seg i hovedsak på samme definisjon for menneskehandel som den såkalte Palermo-protokollen til FNs konvensjon mot grenseoverskridende organisert kriminalitet, men den gjelder i tillegg for handel med mennesker innenfor det enkelte lands grenser. Europarådskonvensjonen har som formål å forebygge utnyttelse av menn, kvinner og barn bl.a. til prostitusjon, tvangsarbeid og organhandel. Den skal særlig sikre reell beskyttelse av ofrene og deres menneskerettigheter, men også sørge for straffeforfølgelse av bakmenn.

Europarådet har gjennomført en omfattende kampanje for å sikre undertegning og ratifisering av konvensjonen av flest mulig land og øke kunnskapen og bevisstheten om menneskehandel hos ulike målgrupper. De mest berørte land har fått støtte til å utforme nasjonal lovgivning som fremmer iverksettelse av konvensjonens bestemmelser og til ikke-juridiske tiltak for å hindre menneskehandel.

Konvensjonen setter opp en todelt overvåkningsmekanisme. Det uavhengige overvåkningsorganet «Group of Experts against Trafficking in Human Beings»(GRETA) skal føre tilsyn med at statspartene etterlever sine konvensjonsforpliktelser. Det mer politiske organet Partskomiteen, bestående av statspartenes representanter i Ministerkomiteen, skal på grunnlag av GRETAs rapporter og konklusjoner gi anbefalinger til statspartene om tiltak mot menneskehandel.

Partskomiteen møttes for første gang i desember 2008. Den vedtok da sin forretningsorden og valgte GRETAs medlemmer (13 av maks 15), herunder Hanne Sophie Greve, lagdommer og tidligere dommer ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Medlemmene er valgt for en periode på 4 år, med start 1. januar 2009.

Det knytter seg forventninger til GRETA, som er etablert for å påse at statene oppfyller sine forpliktelser i henhold til konvensjonene. GRETA møttes for første gang i februar 2009. Hanne Sofie Greve ble valgt til GRETAs president.

Handel med kvinner for seksuell utbytting har også vært et viktig tema i styringskomiteen for likestilling. Europarådets visegeneralsekretær har sammen med FNs spesialrådgiver for likestilling gitt forskere i oppdrag å foreta en global studie av menneskehandel med fokus på tiltak for å hindre menneskehandel og behovet for fremtidig innsats på feltet. Rapporten skal presenteres i april 2009.

4.4 Vold mot kvinner og vold i hjemmet

På Europarådets tredje toppmøte i Warszawa i 2005 ble det besluttet å iverksette en treårig europeisk kampanje for bekjempelse av vold mot kvinner, herunder vold i nære relasjoner. Norge spilte en aktiv rolle i å legge til rette for vedtaket, og bidro til å lansere prosessen gjennom en konferanse i Oslo under Norges formannskap i Europarådet i 2004.

Europarådets kampanje (2006-2008) ble avsluttet med en konferanse i Strasbourg i juni 2008 med 44 land representert, hvorav 18 på politisk nivå. Statssekretær Astri Aas-Hansen ledet den norske delegasjonen. Hun la frem den norske regjeringens tiltak på området, herunder handlingsplanen «Vendepunkt» som ble lansert i desember 2007, og som gjelder for tidsrommet 2008-2011.

På konferansen ble bl.a. behovet for en ny konvensjon mot vold i nære relasjoner diskutert. Norge og en rekke andre land stilte seg positive til å starte et arbeid med sikte på å lage en slik konvensjon. I løpet av høsten ble dette spørsmålet drøftet videre i Ministerkomiteens rapportørgrupper for menneskerettigheter (GR-H) og rettslig samarbeid (GR-J). Det var i utgangspunktet noe ulike syn på om man burde ha en konvensjon mot alle former for kjønnsbasert vold mot kvinner eller en konvensjon begrenset til vold i nære relasjoner, og om denne i så fall i prinsippet skulle være kjønnsnøytral eller ikke. Norge ga uttrykk for generell støtte til alt arbeid mot vold mot kvinner, men hadde likevel en preferanse for avgrensning av en ny konvensjon til vold i nære relasjoner, som i prinsippet skulle være kjønnsnøytral, samtidig som et kjønnsperspektiv skulle legges til grunn ved konvensjonens utforming. Særlig sentralt er det at et fremtidig konvensjonsarbeid omfatter barn som lever i familier hvor det utøves slik vold - selv om de ikke selv fysisk utsettes for vold. Det ble fra norsk side lagt vekt på hensynet til å få en mest mulig konkret og effektiv konvensjon, som vil være noe mer enn en politisk programerklæring.

Avgrensningen av konvensjonsarbeidet var fortsatt ikke avklart ved utgangen av 2008. Arbeidet med en ny konvensjon ventes å komme i gang i 2009.

Vold i nære relasjoner er et prioritert saksområde for regjeringen. Det er fra norsk side foreslått at vold i nære relasjoner skal være temaet for den europeiske justisministerkonferansen som skal avholdes i Tromsø i juni 2009. Konferansen har derfor fått tittelen «Breaking the silence - united against domestic violence».

Til forsiden