Historisk arkiv

Norge har ikke valgt kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Norge har ikke valgt det amerikanske kampflyet Joint Strike Fighter (JSF). Vi har mottatt informasjon fra alle de fire aktuelle kandidatene og svarene blir nå evaluert, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norge har ikke valgt kampfly

(16.06.06) – Norge har ikke valgt det amerikanske kampflyet Joint Strike Fighter (JSF). Det er i dag 4 aktuelle kampflykandidater for et eventuelt norsk kjøp av kampfly. Disse er Eurofighter, Joint Strike Fighter, JAS Gripen, og Rafale.Vi har mottatt informasjon fra alle de fire aktuelle kandidatene og svarene blir nå evaluert, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norge har som deltager i utviklingsfasen av JSF, også deltatt i forhandlinger om en eventuell deltagelse i produksjonsfasen for flyet. Et høringsutkast av denne avtalen (Memorandum of Understanding) ble ferdig forhandlet i USA i begynnelsen av juni.

Jeg vil understreke at selv om vi deltar i disse forhandlingene, så innebærer dette ikke at vi har tatt stilling til hvilket kampfly Norge eventuelt skal anskaffe i fremtiden. I selve avtaleutkastet sies det for øvrig uttrykkelig at kjøp av fly forutsetter en separat nasjonale beslutning, fortsetter Strøm-Erichsen.

Norge undertegnet i juni 2002 en MOU for deltagelse i utviklingen av JSF i System Development and Demonstration (JSF SDD) fasen. På bakgrunn av fremdriftsplanen for utviklingsfasen, startet de 9 partnerlandenes myndigheter (USA, UK, Italia, Nederland, Canada, Australia, Tyrkia, Danmark og Norge) opp forberedelsene til en mulig felles anskaffelsesfase for programmet. Det siste forhandlingsmøtet om en slik MOU ble avholdt i USA i perioden 6. - 9. juni. Ved møtets slutt var alle parternasjonene blitt enige om et felles høringsutkast til Produksjons-MOU for JSF. Dette vil nå bli sendt ut på nasjonal høring hos den enkelte partner. I tidsplanen ligger det inne en mulig felles undertegning av denne avtalen i desember i år.

- Denne avtalen inngår som ett element i den vurderingen om en eventuell fremtidig kampflyanskaffelse. Avtalen innebærer også en intensivering av samtalene våre med de andre kandidatene, avslutter Strøm-Erichsen.

Litt om MOU:

En MOU er en svært vanlig avtaleform i forbindelse med flernasjonalt forsvarssamarbeid. På forsvarssektoren inngås MOUer som hovedregel mellom deltagerlandenes forsvarsdepartementer. Det som kjennetegner en MOU, er at den ikke er juridisk bindende for partene, verken folkerettslig eller privatrettslig. Dette kommer til uttrykk gjennom standardbestemmelser som sier at 1) partenes nasjonale lovgivning går foran bestemmelsene i MOUen ved eventuell motstrid, 2) tvister skal løses gjennom konsultasjoner mellom partene, ikke i domstoler eller andre tvisteløsningsorganer, og 3) den enkelte nasjons avtaleforpliktelser forutsetter bevilgning av nødvendige midler. Selv om en MOU ikke er juridisk bindende, vil likevel de politiske og moralske forpliktelsene til å etterleve avtalen være sterke.

Tidligere saker:

Statssekretær Barth Eide diskuterer franske Rafale (28.03.2006)
JAS Gripen en interessant kandidat (09.03.2006)
Statssekretær Eide besøker Pentagon og Lockheed Martin for å diskutere JSF (21.02.2006)
Statssekretær Eide hos Eurofighter (06.02.2006)