Historisk arkiv

Ny samferdselsråd i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Olav Grimsbo gjør comeback som samferdselsråd i Brussel, fire år etter at han forlot EU-delegasjonen for å jobbe i Samferdselsdepartementet. - Den største forskjellen på transportsektoren nå og tidligere er det grønne fokuset. Det gjør det spennende å være tilbake, sier Grimsbo.

Grimsbo var samferdselsråd ved EU-delegasjonen fra 2002 til 2006 og beskriver det som en spennende og rik tid. Derfor er den ihuga samferdselsmannen glad for å være tilbake i Brussel for å jobbe med det han synes er mest interessant.

- Det som gjør samferdselssektoren så interessant er at den berører alle og enhver i dagliglivet. Alt fra familier til bedrifter er avhengige av effektiv transport og kommunikasjon. Det er rett og slett en forutsetning for at samfunnet skal fungere, forklarer Grimsbo.

I løpet av et langt yrkesaktivt liv har Grimsbo fått innblikk i mange ulike sider av fagfeltet. Han startet med transportforskning ved Transportøkonomisk Institutt, og fortsatte  blant annet  med myndighetskontakt og lobbyvirksomhet for næringslivet. Siden 2002 har han jobbet  på myndighetssiden, først fire år ved EU-delegasjonen, deretter i Samferdselsdepartementet, og nå igjen tilbake til EU-delegasjonen.

- Jeg har jobbet med samferdselssaker i hele mitt yrkesaktive liv, og skrev til og med hovedoppgave i statsvitenskap om beslutningsstrategier i samferdselssektoren en gang tidlig på 70-tallet.

Et grønnere fokus
Fokus på miljø er i vinden, og det er også noe Grimsbo er svært opptatt av.
 - Transportsektoren er en av de store synderne når det kommer til klimagassutslipp. Den største forskjellen på min sektor nå og tidligere er det grønne fokuset, noe som gjør det spennende å være tilbake. Vi er nødt til å redusere forbruket av olje i transportsektoren og øke bruken av fornybare energikilder, sier samferdselsråden.

Han forteller også om fascinerende teknisk utvikling på feltet, for eksempel når det gjelder el-biler. Jernbanesektoren er et annet hjertebarn.
- Vi må sørge for at jernbanesektoren får en større markedsandel. Vi må gjøre det mer  attraktivt for folk flest å velge jernbanen som fremkomstmiddel.

Som samferdselsråd har man også ansvar for telekommunikasjon. Grimsbo mener at EUs Digitale Agenda vil bli en nøkkelfaktor for et grønnere samfunn. Det digitale samfunnet har stor innvirkning på transportsektoren, og ved bruk av moderne IKT kan man eksempelvis redusere nødvendigheten av fysiske reiser som fører til klimagassutslipp.

Regelverk med betydning for Norge
Grimsbo trekker ellers frem Europakommisjonens kommende hvitbok om transportpolitikken  de neste ti årene som en viktig sak på EUs politiske dagsorden fremover. Den  vil trekke opp rammeverket for det som skal skje, og fokusere på en mer  bærekraftig utvikling for transportsektoren.  Forslag om økt bruk av avgifter for å fange opp miljøkostnader, effektivisering av det indre transportmarkedet, og mer samordnet utbygging av infrastrukturen på tvers av landegrensene, vil etter all sannsynlighet inngå i hvitboken.
- Alt dette er EØS-relevant, og utformingen av regelverket vil ha direkte betydning for Norge, sier Grimsbo.

Belgia er midt i smørøyet
Grimsbo forteller at han og kona trives svært godt i Brussel, og det var også en motivasjonsfaktor for å komme tilbake til EU-delegasjonen.  Han beskriver Belgia som et fascinerende land, med mye variert landskap og kultur. Videre har de en rik tradisjon når det kommer til mat og drikke, og ølets unike posisjon i kulturen er noe Grimsbo setter pris på. For en historieentusiast er det også spennende å bo i et land med så mange knutepunkter for historiske begivenheter fra blant annet første og andre verdenskrig. 


Les et sammendrag av Olav Grimsbos rapport om de viktigste samferdselssakene høsten 2010 og fremover her.