Historisk arkiv

Polske prioriteringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Polen vil jobbe for et velfungerende indre marked med fokus på elektroniske tjenester og små og mellomstore bedrifter og for at EUs langtidsbudsjett skal være et investeringsverktøy for vekst. Sentralt på agendaen for det kommende polske EU-formannskapet står også energisikkerhet, forsvar samt Kroatias EU-medlemskap og forholdet til naboene i øst og sør.

31. mai la den polske regjeringen frem prioriteringene for det roterende formannskapet som Polen overtar etter Ungarn 1. juli. Tidligere samme dag delte Polens EU-ambassadør Jan Tombinski sitt syn på hva som vil stå sentralt under det polske formannskapet på et seminar i regi av European Policy Centre (EPC) i Brussel.

Polens formannskapsprogram fokuserer på tre hovedprioriteringer:
* Europeisk integrasjon som kilde til vekst (budsjett, indre marked)

* Et sikkert Europa med fokus på mat- og energisikkerhet samt forsvar

* Et åpent Europa (sørlig og østlig naboskap, Kroatia)

Vekst og styrking av det indre marked
I formannskapsprogrammet (les her) heter det at hovedoppgaven, slik Polen ser det, er å lede EU til raskere økonomisk vekst og mot et forsterket politisk fellesskap.

Polen mener det nå er på tide å innføre en ny modell for vekst i Europa, og de vil ta utgangspunkt i EUs langtidsbudsjett (2014-2020) som investeringsverktøy for implementeringen av vekststrategien Europa 2020. Europakommisjonen legger i sommer frem sitt budsjettforslag for neste langtidsbudsjett og diskusjonene om dette vil starte under det polske formannskapet. Polen legger vekt på at budsjettet må underbygge investeringer som stimulerer til økonomisk vekst og ser det som særlig viktig å videreføre samhørighet- og regionalpolitikken som et sentralt politikkområde som kan bidra til modernisering i EU.

Å styrke det indre marked ved å fjerne eksisterende hindringer står høyt på den polske agendaen. Særlig fokus vil ligge på utviklingen av elektroniske tjenester, inkludert enklere netthandel og videre reduksjon av kostnadene ved mobilbruk i utlandet (roaming). Bedre forhold for små og mellomstore bedrifter samt videre arbeid med et europeisk patent, står også sentralt.

Ambassadør Tombinski trakk i denne sammenheng også frem Schengen. Han understreket at Europas grenser må beskyttes mot ulovlig trafficking og migrasjon, men at landene må være seg bevisst konsekvensene for det indre marked dersom man skulle gjenintrodusere indre grenser.

Sikkerhet  - økonomi, energi, mat og forsvar
Et sikkert Europa handler for Polen om flere ting. Sentralt står makroøkonomisk sikkerhet med vekt på  bedret økonomisk styring i EU. Polen ser det også som viktig å videreutvikle en basis for en ekstern energipolitikk i EU. Her nevnte den polske EU-ambassadøren behovet for å se på flere mulige energikilder i Europa, inkludert skifergass. Han minnet om at kull er viktig for Polens energisikkerhet og trakk også frem at de sentraleuropeiske landene har tatt den største byrden når det gjelder reduksjon av klimagassutslipp.

Polen ser på EUs felles landsbrukspolitikk (CAP) som viktig for å sikre tilgangen til mat i Europa, og legger vekt på at reformen av CAP må sikre mer effektiv bruk av midlene samt bidra til modernisering og økt konkurransedyktighet for sektoren.

Europeisk sikkerhet innebærer også styrkede sivile og militære kapabiliteter i Europa. Polen vil også støtte opp under konsolidering av direkte dialog mellom NATO og EU. Ambassadør Tombinski mente også at EUs innsatsstyrker bør brukes dersom det er behov for å delta i militære operasjoner.

Polen vil også jobbe for å fullføre arbeidet med å gjøre grensekontrollbyrået Frontex mer effektivt som støtte til medlemsland i krise.

Østlig naboskap og Kroatia
Videre utvidelse av EU og økt samarbeid med EUs naboland, først og fremst i øst, står høyt på den polske agendaen. Et toppmøte om det såkalte Eastern Partnership med EUs østlige naboer vil bli holdt i Warszawa 29. og 30. september, og Polen ønsker å se fremgang når det gjelder assosierings- og frihandelsavtaler med Ukraina og Moldova. Situasjonen i Nord-Afrika har naturlig nok også satt det sørlige naboskap høyt på agendaen.

Det polske formannskapet har som mål å avslutte medlemskapsforhandlingene og signere en tilslutningsavtale med Kroatia. Polen støtter også de europeiske ambisjonene til landene på Vest-Balkan, vil sikre betydelig fremgang i forhandlingene med Island og tar sikte på å fortsette forhandlingene med Tyrkia.