Historisk arkiv

EUs fingeravtrykkdatabase har god oversikt over asylsøkere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Færre asylsøkere blir anholdt for ulovlig kryssing av EUs yttergrenser, samtidig som flere søker asyl i mer enn ett medlemsland. Det viser Europakommisjonens rapport om EUs biometriske database for asylsøkere, Eurodac. Også Norge er knyttet til fingeravtrykkdatabasen Eurodac.

Siden 15. januar 2003 har fingeravtrykkene til alle personer over 14 år som søker asyl i EU, Norge, Island eller Sveits, eller forsøker å krysse yttergrensene ulovlig, blitt lagret i en felles database ved navn Eurodac. Systemet ble etablert for å lette håndhevelsen av Dublinregelverket som regulerer hvilket medlemsland som er ansvarlig for å behandle en asylsøknad.  Norge er knyttet til både Dublin-regelverket og fingeravtrykkregisteret Eurodac gjennom egne avtaler.

Ifølge Dublinforordningen skal en asylsøknad behandles i det første landet asylsøkeren ankommer, og databasen Eurodac skal forhindre gjentatte søknader i ulike medlemsland, såkalt asylshopping. Gjennom å sammenligne fingeravtrykk kan medlemsstatene fastsette om en asylsøker, eller en tredjelandsborger som oppholder seg ulovlig i et medlemsland, har søkt asyl i et annet land tidligere, eller om søkeren har ankommet unionens territorium ulovlig.

Eurodac består av en sentral enhet innen Europakommisjonen, utstyrt med en elektronisk database for sammenligning av fingeravtrykk, og et system for elektronisk dataoverføring mellom medlemsstatene og databasen.

Nyttig hjelpemiddel for Norge
Norske utlendingsmyndigheter har hatt mange utfordringer knyttet til asylsøkere som har søknader til behandling i flere land, og som melder seg ved flere politikamre i Norge under forskjellig identitet. Et stort antall asylsøkere og utlendinger uten lovlig opphold mangler ekte reisedokumenter og identitetspapirer. Arbeid på dette feltet har vært ressurskrevende, og i mange tilfeller lykkes det ikke å fastslå identiteten med sikkerhet. Eurodacs fingeravtrykkdatabase er derfor et viktig verktøy for Norge og de andre medlemslandene for å løse utfordringene som statene står overfor på dette området.

Gode resultater
Ifølge Europakommisjonens rapport for 2009 har systemet oppnådd gode resultater både når det kommer til hurtighet, sikkerhet, kostnadseffektivitet og utbytte. Tallene viser at i 2009 økte registrerte asylsøknader med åtte prosent, som er en fortsettelse av trenden fra de to foregående årene. På samme tid sank antallet registrerte ulovlige grensekryssinger med 50 prosent, i skarp kontrast til utviklingen mellom 2007 og 2008.

Strenge regler for personvern

Databasen Eurodac skal kun brukes til det ovennevnte formålet, som presisert i Eurodac-regelverket. Databasen inneholder ikke personenes navn og personlige detaljer, da det kun er det biometriske materialet som sammenlignes. Hver stat har ansvar for at en uavhengig tilsynsmyndighet overvåker at personopplysninger behandles i samsvar med reglene. Prosedyren med å ta fingeravtrykk er i overensstemmelse med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og FNs konvensjon om barns rettigheter. 

Les stortingsproposisjonen om Eurodac-forordningen her. 

Les mer om Europakommisjonens rapport her.