Historisk arkiv

Helhetlig finansiering av vertskommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommuner som i sin tid overtok ansvaret for psykisk utviklingshemmede fra sentralinstitusjoner, skal få støtte gjennom øremerket tilskudd. Regjeringen foreslår å reversere innlemmingen av det såkalte vertskommunetilskuddet.

- Jeg er glad for at regjeringen nå foreslår å reversere vertskommunetilskuddet. Med det sørger vi for at 33 kommuner igjen får et samlet øremerket tilskudd som kompensasjon for det ansvaret disse kommunene har påtatt seg, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- På denne måten ønsker vi å sikre vertskommunene trygghet for at de vil ha nødvendig finansiering til å fullføre det ansvaret de tok på seg for andre kommuner da reformen for mennesker med utviklingshemming ble gjennomført, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Vertskommunetilskuddet er i dag delt i én øremerket del, og én del som går over rammetilskuddet. Regjeringen foreslår at hele vertskommunetilskuddet heretter skal gis som øremerket tilskudd.

Vertskommunetilskuddet går til kommuner der det tidligere var lokalisert en institusjon som hørte under det daværende HVPU. Disse kommunene overtok ansvaret for mange tidligere institusjonsbrukere som opprinnelig hørte til en annen hjemstedskommune. Tilskuddet ble opprettet som et øremerket tilskudd i 1993. Deler av det ble i 2005 innlemmet i det generelle rammetilskuddet til kommunene.

Todelingen av tilskuddet til de 33 vertskommunene har imidlertid vist seg å være komplisert. Regjeringen foreslår derfor å føre den andelen av tilskuddet som nå ligger i inntektssystemet, tilbake til øremerking, fra og med 2009. Tilskuddet administreres av Helse- og omsorgsdepartementet. Størrelsen på beløpet og uttrekket vil bli presentert i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2009.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.