Historisk arkiv

Tydeliggjør ansvaret for objektsikring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Kongen i statsråd vedtok 24. august en ny instruks som tydeliggjør politiets og Forsvarets ansvar for objektsikring ved bruk av sikringsstyrker fra politiet eller Forsvaret.

– Det må til enhver tid, og spesielt i en krisesituasjon, være helt klart hvem som har ansvaret for sikring av hvilke objekter. Denne instruksen vil tydeliggjøre hva som er politiets og hva som er Forsvarets ansvar. Instruksen stiller også krav til koordinering og samarbeid mellom de to etatene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Det ble allerede før 22. juli 2011 nedsatt en arbeidsgruppe bestående av Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet med etater som har gjennomgått prinsippene for utpeking, klassifisering og sikring av objekter med sikringsstyrker.

Arbeidet har resultert i en ny instruks som også blir et viktig ledd i oppfølgingen etter fjorårets terroranslag. Den innebærer videre at beredskapssystemet og de etatsvise regelverk for politiet og Forsvaret må gjennomgås og ajourføres.

 

Må øve sammen

Viktige objekter må opprettholde sin virksomhet og funksjonalitet i både fred, krise og krig. Nettopp fordi objektene er viktige for sivile og/eller militære formål må de sikres mot henholdsvis kriminelle handlinger eller militære angrep.

Den som eier objektet, for eksempel en bygning, har ansvaret for forebyggende sikring av dette. Politiet har hovedansvaret for å sikre objekter mot kriminelle handlinger. Dette gjelder i prinsippet både i fred og i krise og krig. Politiet kan be Forsvaret om bistand til slik objektsikring etter bistandsinstruksen. Forsvaret har, dersom riket er i krig, krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet står i fare, et selvstendig ansvar for objektsikring av objekter og personer som har avgjørende betydning for forsvarsevnen og det militære forsvar og som er lovlige mål i krise og krig, såkalte nøkkelpunkter. Forsvaret har også et selvstendig ansvar for sikring av militære områder og deres umiddelbare nærhet i fredstid.

– Både Forsvaret og politiet vil nå få i oppdrag å gjennomgå hvilke objekter som skal sikres, og av hvem. Etatene må også planlegge og øve på denne sikringen, både selvstendig og sammen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

 

Fakta om objektsikring:
Sikring av viktige objekter (eksempelvis bygg, anlegg, installasjoner og områder) mot sikkerhetstrusler kan deles i to hovedkategorier: Objekteiers egenbeskyttelse med forebyggende, defensive sikkerhetstiltak og sikring med styrker fra politiet og Forsvaret.

Forebyggende objektsikkerhet er regulert i sikkerhetsloven med forskrift og i ulike sektorlovverk, somenergiloven, luftfartsloven og petroleumsloven. Når det gjelder objektsikring med sikringsstyrker, er politiets regime rettet mot å sikre objekter mot kriminalitet.

I motsetning til objekteiers defensive og forebyggende sikring, består politiets sikring av offensive tiltak og om nødvendig bruk av makt for å hindre eller begrense anslag mot objekter. Forsvaret har, dersom riket er i krig, krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet står i fare, et selvstendig ansvar for objektsikring av objekter som har avgjørende betydning for forsvarsevnen og det militære forsvaret og som er lovlige mål i krise og krig, såkalte nøkkelpunkter.

Forsvaret har også et selvstendig ansvar for å sikre objekter ved terroranslag som konstateres å være et væpnet angrep på Norge etter folkeretten. Forsvaret har videre et selvstendig ansvar for sikring av militære områder og deres umiddelbare nærhet i fredstid. Dette er sikring med offensive sikringstiltak og med nødvendig maktbruk.