FAO: Biologisk mangfald og matproduksjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet
Nyheit | Dato: 08.03.2019
FAO; FNs mat og landbruksorganisasjon la nyleg fram statusrapport om verdas biologiske mangfald og matproduksjon; The State of the World´s Biodiversity for Food and Agriculture. Dette er den første rapporten i sitt slag.
Biologisk mangfald er avgjerande for matforsyning
Biologisk mangfald held saman alt levande
Bevaring gjennom bruk er betre enn berre bevaring
Som innspel til denne FAO-rapporten leverte Norsk Genressurssenter i 2015 rapporten Bevaring gjennom bruk er bedre enn bare bevaring. Her blir trongen for betre oppfølging av "det vesle livet", mikroorganismar og virvellause dyr understreka. Bakteriar, sopp og virus, insekt og virvellause dyr; alle er heilt nødvendige i eitkvart økosystem.
Færre plantesortar og husdyrrasar
Global matproduksjon er tufta på stadig færre plantesortar og husdyrrasar. 9 planteartar står for 2/3 av verdas planteproduksjon. 40 husdyrartar står for verdas samla husdyrproduksjon. 1/3 av verdas planteavlingar til mat treng pollinatorar, det vil seie insekt eller dyr som flytter pollenkorn (blomsterstøv) frå hannblomar til hoblomar.