Historisk arkiv

Mer effektiv utlevering i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Vi vil gjøre det raskere og enklere å pågripe, utlevere og strafforfølge lovbrytere i Norden, sier justisminister Knut Storberget. Regjeringen foreslår nå en ny lov om nordisk arrestordre.

Svensk politi utfører en pågripelse. Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Det skal bli lettere å pågripe, utlevere og strafforfølge lovbrytere i Norden. Her utfører svensk politi en pågripelse. Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

– I Norden har vi alle forutsetninger for et tett og nært samarbeid om kriminalitetsbekjempelse. Den nordiske arrestordren gir et mer effektivt system for strafforfølgning over landegrensene, sier justisministeren.

Om lovforslaget:

  • Den staten som mottar en arrestordre, skal pågripe og overlevere den ettersøkte til den staten som har utstedt arrestordren, med mindre det foreligger spesielle grunner til å avslå.

  • Mulighet til å nekte overlevering av egne statsborgere innsnevres, og blir på det nærmeste avskaffet.

  • Det innføres korte frister for å etterkomme og iverksette en nordisk arrestordre. Ved samtykke fra vedkommende skal avgjørelsen treffes innen tre dager.

  • Arrestordrene skal sendes direkte mellom utpekte myndigheter (påtalemyndigheten i Norge). Domstolene skal i utgangspunktet bare bringes inn der den ettersøkte ikke samtykker til overlevering.

  • Justisdepartementet skal bare treffe avgjørelse om overlevering når det foreligger konkurrerende anmodninger om utlevering eller overlevering, og en eller flere av disse kommer fra en stat utenfor Norden.

Lovforslaget gjennomfører den nordiske konvensjonen om overlevering for straffbare forhold mellom de nordiske landene (nordisk arrestordre). Konvensjonen ble ferdigforhandlet i 2005 og undertegnet av alle de nordiske land 15. desember 2005.