- Det handler om menneskeverd

Statsråd Robert Eriksson fikk et sterkt møte med rullestolbruker Mari Wærstad Axelsen under sitt Telemarks-besøk torsdag. Nå øker regjeringen støtten til viktige hjelpemidler for funksjonshemmede.


Statsråd Robert Eriksson møtte rullestolbruker Mari Wærstad Axelsen under sitt besøk på Made for Movement i Skien. Til stede var også daglig leder Birger T. Johansen (t.h.), lokallagsleder i Skien FrP Knut Morten Johansen og stortingsrepresentant fra Høyre, Solveig Abrahamsen. Foto: ASD


Statsråd Robert Eriksson fikk et sterkt møte med rullestolbruker Mari Wærstad Axelsen under sitt Telemarks-besøk torsdag. Nå øker regjeringen støtten til viktige hjelpemidler for funksjonshemmede.

Det var en forventningsfull arbeids- og sosialminister som torsdag gjestet bedriftslokalene til Made for Movement i Skien. Bedriften utvikler spesialtilpassede hjelpemidler til funksjonshemmede, og statsråden fikk blant annet en innføring i hvordan hjelpemiddelet Innowalk fungerer. Det er beregnet for personer med store funksjonsnedsettelser, som ikke har mulighet til fysisk aktivitet på annen måte.

Rullestolbruker Mari Wærstad Axelsen (65) fortalte Eriksson hvordan Innowalk har gitt henne muligheten til å være mer aktiv – og dermed få et rikere liv.  

Tidligere var det bare funksjonshemmede under 26 år som fikk dekket aktivitetshjelpemidler fra det offentlige. I statsbudsjettet for 2014 vedtok regjeringen å innføre en ordning med støtte til denne typen hjelpemidler også for personer over 26 år. Det ble bevilget 55 millioner kroner til ordningen i 2014, og det er foreslått bevilget 55,8 millioner i 2015.

- Personer med sterke funksjonsnedsettelser, som Mari Wærsted Axelsen, kan ikke benytte seg av vanlige aktivitetshjelpemidler. I statsbudsjettet for 2015 har regjeringen derfor foreslått å utvide ordningen. Vi ønsker at den også skal omfatte hjelpemidler som er spesielt utviklet for å aktivisere personer som har store vanskeligheter med å bruke vanlige aktivitetshjelpemidler, forklarer statsråden.

- Dette vil gi også de mest alvorlig funksjonshemmete muligheten til å være i fysisk aktivitet - noe som gir stor helsegevinst. Vi funksjonsfriske tar for gitt at vi kan bevege oss som vi ønsker, men sånn er ikke virkeligheten for alle. Derfor er det så viktig for meg at også funksjonshemmede får den muligheten. Det handler om menneskeverd, fastslår Robert Eriksson.

Statsråden ble barbert på klassisk vis da han gjestet barberer Robert Aarberg i Skien. Her tar ministeren en "selvfie", mens barberer Robert kvesser kniven...Foto: ASD
 

Kom tilbake i jobb

Senere på dagen gikk ferden videre til Skien sentrum og Good Old Days Barbershop, der barberer Robert Aarberg (67) fjerner skjeggstubber med barberkniver på ekte gentlemans vis. Statsråden leste for noen uker siden et intervju med Aarberg i VG, der han fortalte om sin fortid som uførepensjonist. På tross av store utfordringer har den stolte barbereren klart å realisere drømmen om å starte salong i Skien.

- Herlig. Helt fantastisk, kommer det spontant fra ministeren, som sitter godt nedsunket i barberstolen i en usedvanlig avslappet positur.

Det er ikke hver dag en statsråd blir tatt på med silkehansker, og dullet og stelt med etter alle kunstens regler.

- Jeg har ikke tatt skjegget på et par dager. Dette har jeg virkelig gledet meg til, konstaterer han fornøyd.

Etter at barberskummet var skylt vekk og huden hadde fått de nødvendige rundene med svalende krem og varm og kald klut, var det tid for å oppsummere det politiske budskapet:

-Det er utrolig viktig at folk som både vil og kan arbeide noe, blir inkludert i arbeidslivet. Robert er et godt eksempel på en som tidligere var ufør, men som greide å kjempe seg tilbake til arbeidslivet. Hans bakgrunn, og det at han startet sin egen bedrift i godt voksen alder, både rørte og inspirerte meg, sier Eriksson.


 

Til toppen