Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

– Kjempegøy å jobbe som lærer

– Det er kjempegøy å jobbe som lærer. Du får være der læringen skjer, og ta del i når elevene opplever mestring. Det gir mestringsfølelse til meg  også, sa nyutdannede grunnskolelærer Thor Ivar Fløistad da han var på Kristiansand Katedralskole Gimle for å verve elever til lærerutdanning.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, lærer Thor Ivar Fløistad og lærerstudentene Markus Teigset og Lillian Ringøen foran en en tavle.
F.v. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, lærer Thor Ivar Fløistad og lærerstudentene Markus Teigset og Lillian Ringøen på Kristiansand Katedralskole. Foto: Paal Pedersen, Universitetet i Agder

Thor Ivar Fløistad er en av ikke altfor mange menn som jobber som lærer på trinn 1-7.

Se video med Thor Ivar her: Hvordan er din drømmelærer?

– Vi trenger mange dyktige lærere framover, og særlig mannlige barneskolelærere, presiserer forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Sammen med lærerstudentene Lillian Ringøen og Markus Teigset, og Fløistad, deltok hun også på arrangementet for elever som går siste året på videregående skole.

750 lærere i Agder-fylkene nærmer seg pensjonsalder
Bare i Agder-fylkene er rundt 750 lærere over 60 år og dermed på vei mot pensjonsalder. På landsbasis vil Norge kunne mangle 5800 lærere i 2040, ifølge framskrivinger fra SSB.

– Tar du lærerutdanning og blir lærer er du med andre ord sikret jobb, og du får et veldig meningsfullt yrke, sier Nybø.

Les også: Hva tjener en lærer

Les også: Få slettet deler av studielånet

-Du må være kjapp i hodet og klar til å handle
15. april går søknadsfristen for høyere utdanning ut, og lærerstudentene Lillian og Markus håper å få flere til å vurdere og søke grunnskolelærerutdanning.

– Det er verdens mest givende jobb. Og det er en utrolig variert hverdag, du møter på noe nytt på jobb hver eneste dag. Og du må være kjapp i hodet og klar til å handle, utdyper Lillian.

Hun er også opptatt av viktigheten av at lærere på barneskolen er faglig sterke.

– Noen spør meg hvorfor jeg skal studere så lenge når jeg "bare" skal undervise de yngste barna. Men å lære bort noe som er vanskelig er veldig vanskelig om du ikke kan det godt nok selv. Derfor er det viktig å være skikkelig god på det. Så hvis du brenner for et fag, så trengs du i skolen, mener Ringøen.

En lederutdanning
I tillegg til at lærerutdanningen er en masterutdanning, og det er mulig å fordype seg i fag, lærer en å lede en klasse.

– Lærerutdanningen er en lederutdanning der du får bruk for varierte lederegenskaper i hverdagen, forklarte lærerstudent Teigset foran elevene.

– Også er det gøy å hjelpe små mennesker opp og videre i livet. Gi de gode holdninger og være med på å skape gode verdier.

– Og det er gøy å være noens forbilde, legger Thor Ivar Fløistad til.

Se flere videoer: Gode grunner til å bli lærer

Til toppen