Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

– Vi har opplevd noe historisk vi aldri vil glemme

– Av og til ble vi møtt med store mengder tåregass, undergrunnen ble stengt så vi måtte ta lange omveier når vi skulle noe, og til slutt ble skolen vår stengt. Universitetet i Bergen oppfordret oss til å dra hjem, så da gjorde vi det. Men vi ville fortsatt reist om visste hvordan det skulle ende, forteller studenter ved UiB til forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Studentene har vært på utveksling i Hongkong denne høsten

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø står sammen med tre studenter ved Universitetet i Bergen. De har nylig kommet hjem før tiden fra et utvekslingsopphold i Hongkong.
Studentene angrer ikke. De ville fortsatt reist på utveksling til Hongkong selv om de hadde visst om de kraftige demonstrasjonene som utviklet seg der. F.v. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, Roj Ferman, Ulrik Granheim og Jakob Kallestad. De tre sistnevnte er studenter ved Universitet i Bergen, og har nylig kommet hjem før tiden fra et utvekslingsopphold i Hongkong.

På Høyden i Bergen møter Iselin Nybø studentene Roj Ferman, Jakob Kallestad, og Ulrik Granheim. De er studenter ved Universitetet i Bergen, og har kommet hjem med helt nye- og litt andre erfaringer, kunnskap og bilder i bagasjen fra Hongkong enn det de så for seg da de dro.

Et annerledes semester
Roj, Ulrik og Jakob ante de kom til å lære mye som utvekslingsstudenter i Asia, men de visste ikke at de kom til å være vitne til så heftige demonstrasjoner som det har vært i Hongkong den siste tiden, på så nært hold. Selv om det ikke har vært altfor dramatisk, har hendelsene gjort inntrykk.

Det har gjort særlig sterkt inntrykk å se hvor hardt demonstrantene kjemper for sin sak. De gjør alt de kan for at deres krav skal komme frem. At unge og eldre mennesker står side om side i disse demonstrasjonene har gjort inntrykk, forteller Ulrik Granheim.

Omtrent to tredjedeler av innbyggerne i Hongkong demonstrerer mot myndighetene i Hongkong, og styresmaktene i Kina generelt. Det startet med demonstrasjoner mot at innbyggere i Hongkong skulle kunne utleveres til Kina. Det har engasjert.

Det at vi bodde på campus sammen med studenter som var involvert i mange av protestene gjorde også at vi ble forståelsesfulle til deres ståsted og ikke så på de som skumle eller slemme. Noen av de lokale studentene fungerte også som gode informasjonskilder for å sikre at vi visste hvor det skulle være protester så vi kunne holde oss unna, sier Jakob Kallestad.

Politi med skjold i gatene i Hongkong.
Studentene opplevde å få mengder tåregass i øynene. Gatebildet i Hongkong under demonstrasjoner. Foto: Roj Ferman, student ved UiB

Ble tatt godt vare på av universitetet i Bergen
Rundt en måned før semesteret skulle være ferdig, ble universitetet de studerte ved i Hongkong stengt. Da dro studentene hjem.

De siste dagene vi var der ble skolen et offer for hærverk og brukt som tilfluktssted for studenter som protesterte. Samtidig ble politiet mer aggressive. Det gjorde at skolen ble stengt ut året, forteller Ulrik.

Det var helt greit. Vi hadde egentlig ikke noe der å gjøre da Universitetet annonserte at semesteret var over. I tillegg var det mye som var stengt, sier Roj.

Universitetet i Bergen oppfordret da studentene sine i Hongkong til å komme hjem, og tilbød seg å dekke reisen. Det berømmer forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Det er viktig og bra at studenter og unge mennesker reiser rundt i verden. Da er det viktig at vi har systemer for å ivareta de når det skjer dramatiske ting. Jeg er veldig glad for at UiB har kalt dem hjem, dekket utgiftene deres, og at de får ta eksamenene de manglet, sier Nybø.

Studenter ved UiB har nylig kommet hjem før tiden og forteller Iselin Nybø og ledelsen ved UiB om opplevelsene sine.
Føler seg ivaretatt. Studentene mener Universitetet i Bergen tok godt vare på dem da de var på et studieopphold i Hongkong, og mener flere bør ta minst ett semester utenlands. Foran f.v. Jakob Kallestad, student, og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Bak f.v. Oddrun Samdal, viserektor ved UiB, Dag Rune Olsen, rektor ved UiB, Roj Ferman, student, og Ulrik Granheim, student.

Anbefaler alle å ta et minst et semester utenlands
Roj, Ulrik og Jakob er snart ferdig med hver sin bachelorgrad, og angrer ikke på at de dro utenlands ett semester. Tvert imot mener de alle bør gjøre det samme.

Å ja, men en bør gjerne dra lenger enn til Danmark, mener Ulrik.

Hadde noen fortalt meg før jeg reiste at turen min hadde endt slik den gjorde, så hadde jeg fortsatt reist. Jeg har lært utrolig mye, har fått meg nye venner, tatt masse gode bilder og opplevd noe historisk som jeg aldri kommer til å glemme, sier Roj.

Det at studentene reiser utenlands er positivt. Det gir en erfaring, en annen kunnskap. Det gir noe til den enkelte student, men også for samfunnet. Jeg er glad for at disse studentene ikke angrer på at de dro, sier Nybø.

Til toppen