Barneministeren gratulerer fredsprisvinnerne

- Jeg ble veldig glad for å høre at Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai har fått Nobels Fredspris. Dette anerkjenner hvor viktig arbeidet for barns rettigheter er, sier barneminister Solveig Horne (FrP).

Fredag 10. oktober ble det kjent at Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai får fredsprisen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for barns rett til utdannelse. 

- I år feirer vi Barnekonvensjonens 25-årsdag, og da er det gledelig at Kailash og Malalas arbeid for barns rettigheter blir internasjonalt anerkjent, sier statsråden. 

Barnekonvensjonen slår fast at barn har rett til utdanning. Malala har kjempet for jenters rett til utdanning helt siden hun i 2012 ble skutt av Taliban da hun satt på skolebussen. Barneministeren sier at det både er bemerkelsesverdig og imponerende at hun fremdeles har hatt mot og styrke til å kjempe videre. 

- Kailash Satyarthi er et mer ukjent navn for mange, men innsatsen er ikke mindre imponerende, sier statsråden. Han har reddet mange tusen barn fra barnearbeid og sørget for å få dem tilbake til samfunnet og gi dem skolegang og utdanning. 

- Barna er fremtiden. Å gi fredsprisen til ei jente på 17 år viser at barn og unge har viktige stemmer som fortjener å bli hørt. At disse to har fått Nobelprisen sammen, illustrerer at arbeid for barns rettigheter kan skje på tvers av landegrenser og religion, avslutter Solveig Horne.

Til toppen