Krever OSSE-observatørene frigitt

- De 13 medlemmene av OSSE-delegasjonen som er tatt til fange i Øst-Ukraina må slippes fri umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende.

En delegasjon fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa ble fredag tatt til fange av pro-russisk milits ved byen Slavjansk i Øst-Ukraina.

- Observatørene spiller en sentral rolle i å overvåke utviklingen på bakken og å viderebringe objektiv informasjon fra en ellers svært uoversiktlig situasjon. Dette gjør observatørenes arbeid spesielt viktig. Jeg forventer at medlemmene av delegasjonen som er tatt til fange slippes fri umiddelbart og alle observatørene får fortsette sitt arbeid uhindret, sier Brende.

Utenriksministeren er bekymret for situasjonen i Øst-Ukraina.

- Avtalen fra Genève-møtet i forrige uke har ikke blitt fulgt opp. I stedet har vi sett en ytterligere opptrapping av den spente situasjonen. Det er særlig negativt at de prorussiske militsene ikke er avvæpnet og at russiske myndigheter varsler militære tiltak, sier Brende.

- Jeg merker meg at Russland har uttalt at de vil gjøre sitt for å få observatørene satt fri. Jeg forventer at dette følges opp. Russland må i ord og handling bidra til å dempe konfliktnivået, sier utenriksministeren. 

Norge bidrar med observatører og finansiering av OSSEs arbeid i Ukraina. Ingen nordmenn var med i delegasjonen som nå er tatt til fange i Slavjansk.

Til toppen